Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ | «Ναι» σε πώληση αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα

Την πιθανή πώληση στρατιωτικών επιθετικών αμφίβιων οχημάτων ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Η πιθανή συμφωνία αφορά ποσό έως και 268 εκατ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων: Εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα.
AAV-7A1 Assault Amphibious Vehicles Beach Landing

Περιλαμβάνονται, επίσης, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ/εργαλείων/ενισχυμένων κιτ (EAAK)), τεχνικά εγχειρίδια, τεχνικά δεδομένα, (CETS), Υπηρεσίες Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων εξαρτημάτων, υπηρεσίες βαθμονόμησης, Υποστήριξη παρακολούθησης (FOS).

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης».

Τέλος, ο Αμερικανικός Οργανισμός Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή αυτή πώληση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση – έγκριση.

Παναγιωτόπουλος: Στα νησιά τα αμφίβια από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» είχε τονίσει ότι η Αθήνα περιμένει από τις ΗΠΑ μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα που θα πάνε στα νησιά. Τα αμφίβια άρματα αναμένεται να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων πεζοναυτών για τις αποβάσεις τους στην ακτή.

Σημείωσε παράλληλα ότι την Παρασκευή (17/3) προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας άλλο ένα πολεμικό αεροσκάφος, τύπου «Rafale», κάνοντάς το έτσι το 12ο αεροσκάφος που προσγειώνεται στη χώρα, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε και για τις κορβέτες.

Ειδικότερα, είπε ότι η παράδοση των πλοίων θα αργήσει λίγο ακόμα, καθώς, όπως είπε, έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τις υποψήφιες χώρες, την Ιταλία και τη Γαλλία δηλαδή. Συμπλήρωσε, σχετικά, ότι προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εν αναμονή παράδοσης μερικών εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, τα οποία και θα πάνε στα νησιά.

Παράλληλα, στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo», ενώ για τα F-35 είπε ότι αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA).

cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στενή συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Εξαιρετικά εποικοδομητικές συναντήσεις με πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, συνοδευόμενη από τον ταμία της ομοσπονδίας, Γιάννη Λιούμπα, τον πρόεδρο της επιτροπής ανάπτυξης,  Γιάννη Μυστακίδη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΑΜΘ, Βασίλη Ιορδανίδη.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η από κοινού προετοιμασία της καθιερωμένης συνάντησης Ελλάδα – Κύπρος για την κατηγορία Κ18 την οποία η Περιφέρεια θα στηρίξει οικονομικά. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη της ΠΕ Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κομοτηνή | Eκδήλωση μνήμης απο την Αρμενική κοινότητα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής διοργανώσαν εκδήλωση μνήμης στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος. Θέμα της ομιλίας του: «Γενοκτονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Ημερίδα για την «αναγέννηση» της γειτονιάς του Αη-Γιάννη

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ-ΑΜ, την Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, τον Δήμο Καβάλας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας διοργάνωσαν το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στη Μεγάλη Λέσχη ημερίδα με θέμα «Η γειτονιά του Αη-Γιάννη. Έρευνα και προτάσεις αποκατάστασης και επανάχρησης».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en