Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Σπρώχνουν την Κύπρο σε συνεργασία με την Τουρκία για το αέριο

Το απίστευτο σενάριο της κοινής εκμετάλλευσης από Κύπρο και Τουρκία, του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται πως βαίνει προς πραγματοποίηση.

Φαίνεται πως τελικά το απίστευτο σενάριο της κοινής εκμετάλλευσης από Κύπρο και Τουρκία, του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, βαίνει προς πραγματοποίηση. Οι πιέσεις που δέχεται η Κύπρος είναι αφόρητες, αλλά και η εγκατάλειψη από τους Ισραηλινούς της κοινής εμπορίας (θα δώσουν το αέριο σε Ιορδανία και Αίγυπτο) καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διάθεση του κυπριακού αερίου.

Πραγματοποιήθηκε προχθές μια τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών,κ. Άμος Χόχσταϊν, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, με δημοσιογράφους. Ήταν άκρως ενδιαφέροντα τα όσα δήλωσε, καταθέτοντας εν αρχή το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια ειδικότερα της Ε.Ε. και την απεξάρτησή της από το Ρωσικό Φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνεργασία όλων των χωρών, από την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τον Λίβανο μελλοντικά. Η «υπόδειξη» από πλευράς των ΗΠΑ, δεν είναι βεβαίως μια απλή έκφραση γνώμης.

«Όσο περισσότεροι συνεργαζόμαστε, είπε, αυτό συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «οι προαναφερόμενες χώρες έχουν τα ίδια συμφέροντα».

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών στην περιοχή, δηλαδή των τερματικών της Αιγύπτου. Σε αντίθεση, όπως είπε, στην προώθηση άλλων δαπανηρών λύσεων. Αυτή η αναφορά βάζει ταφόπλακα στον υπό μελέτη τερματικό σταθμό υγροποίησης στο Βασιλικό, για τον οποίο τόσα σχέδια έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι γεγονός πάντως, ότι μετά την απόφαση του Ισραήλ να διαθέσει μόνο του το δικό του αέριο, το κυπριακό δεν αρκεί για την πολυέξοδη κατασκευή ενός τερματικού στην Κύπρο, με προϋπολογισμό περί τα 12 δισ. ευρώ.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, και παρά την προσπάθεια των δημοσιογράφων του ΑΝΤ1 της Κύπρου, δεν κατέστη δυνατόν να ερωτηθεί. Η θέση βεβαίως των ΗΠΑ ταυτίζεται με αυτήν της Τουρκίας, ότι οι προκλήσεις θα σταματήσουν μόλις επανέλθει η Κύπρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και με την προσθήκη του νέου όρου, ότι παραλλήλως θα συζητηθεί και το θέμα διαμοιρασμού του φυσικού αερίου.

Όπως έγραψα και στο παρελθόν, η θέση των ΗΠΑ ότι τα κέρδη πρέπει να μοιραστούν «ισότιμα» στις δύο κοινότητες, σκοντάφτει στην ερμηνεία που δίνουν οι δύο πλευρές. «Ισότιμα» κατά την ελληνική πλευρά, σημαίνει διατήρηση των ποσοστών των κατοίκων κατά 80-20, όπως υπήρχε κατά την τουρκική εισβολή. «Ισότιμα» για τους Τούρκους είναι «μισά-μισά» (όπως είπε ο κ. Ερντογάν στον κ. Σαμαρά και για το Αιγαίο), με το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι στα Κατεχόμενα είναι ίσοι περίπου με τους Ελληνοκυπρίους. Το γεγονός ότι πρόκειται περί εποίκων, δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, αφού τα τετελεσμένα δημιουργούν κάποια στιγμή δίκαιο.

Να σημειώσουμε επίσης, πως συμφώνως προς παλαιότερες πληροφορίες, δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίων έχουν παρασκηνιακώς βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για μεταφορά αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν επαφές στα Υπουργείο Εξωτερικών και Ενέργειας, επιχειρώντας να καταγράψουν τις κυπριακές αντιδράσεις στο σενάριο που παρουσίασαν.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών, που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, η μεταφορά από την Κύπρο στην Τουρκία είναι πιο οικονομική παρά διά της θαλάσσιας οδού.

Καλά ενημερωμένες πηγές, για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επί του σεναρίου αυτού ζήτησε να ενημερωθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην αποκλείει αυτή τη διαδρομή.

Στις βολιδοσκοπήσεις αυτές από Ισραηλινό αξιωματούχο που επισκέφθηκε την Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να εξετάσει τέτοιο σενάριο εάν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι από την Τουρκία μεταδίδεται πως δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ (Noble και Delek), έχουν αρχίσει επαφές με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία με αγωγούς. Επίσημα δεν έχει ο,τιδήποτε ανακοινωθεί, ωστόσο, είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Άγκυρας και εταιρειών προχωρούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Μακεδών

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en