ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σλοβάκος Πρωθυπουργός | «Προδοσία» η επέκταση του αγωγού Nord Stream

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε σήμερα (10 Σεπτεμβρίου) ότι η συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Gazprom και των Ευρωπαίων εταίρων της για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream συνιστά «προδοσία» που θα κοστίσει στην Ουκρανία και την Σλοβακία δισεκατομμύρια ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom και οι Ευρωπαίοι εταίροι της υπέγραψαν μια συμφωνία μετόχων για το φυσικό αέριο έργο του αγωγού Nord Stream-2 που θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα τρέξει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στην Ευρώπη, φέροντας ουσιαστικά την Ευρώπη πιο κοντά στην ενεργειακή τροχιά της Μόσχας. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την ενέργεια του απεσταλμένου των ΗΠΑ.

Η Gazprom, η E.ON, η BASF / Wintershall, η OMV, η ENGIE και η Royal Dutch Shell αποτέλεσαν τη νέα κοινοπραξία για το έργο.

«Εδώ και μήνες, υπήρξαν οι συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη να βοηθήσουμε την Ουκρανία να παραμείνει μια χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου, να την βοηθήσουμε κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο Φίκο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ.

«Ξαφνικά ήρθε μια ανακοίνωση από την Gazprom περί υπογραφής συμβολαίου με εταιρείες από δυτικά κράτη μέλη της ΕΕ για την οικοδόμηση ενός άλλου τμήματος του Nord Stream. Μας κάνουν να φαινόμαστε ηλίθιοι».

«Έχουν προδώσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ – τη Σλοβακία – και κινούνται ενάντια στις πολιτικές συζητήσεις με την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Φίκο.

Η Σλοβακία παρέχει αντίστροφη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από την Gazprom. Η Ρωσία έχει αποκαλέσει την πρακτική αυτή «παράνομη».

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επίσηςπροέβη σε ηχηρές δηλώσεις εναντίον της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και των δυτικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι αγνοεί τα πολωνικά συμφέροντα.

Πηγή: EurActiv με Reuters

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version