Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σκωτσέζικο ντους στην ενέργεια | Άλμα στο φυσικό αέριο και βουτιά στο πετρέλαιο

image_print

Με την ακρίβεια (στην ενέργεια κι όχι μόνο) να καλπάζει σε όλα τα επίπεδα, όλες οι ελπίδες είναι επικεντρωμένες σε ένα βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον – που αναμφίβολα έχει να κάνει με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία – αλλά και τα αναχώματα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό με μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το καλάθι του νοικοκυριού.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας είναι πραγματικά ένα σκωτσέζικο ντουζ. Μία κρύο μία ζέστη και με μικρές χρονικές αποκλίσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα. Όπως για παράδειγμα χθες (14.11.2022), όπου το φυσικό αέριο έκανε ένα πραγματικό άλμα, ασυνήθιστο για το τελευταίο διάστημα. Υπερκάλυψε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%, σημειώνοντας άνοδο 20% και έκλεισε στα 117,5 ευρώ η MWh.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου Brent έχει απώλειες 3,62% στα 92,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε αγγίξει και τα 100 δολάρια.Επίσης θετική είδηση είναι και το γεγονός ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και βρίσκεται πλέον πάνω από το 1,03 δολάρια.

Προς νέα πτώση του πληθωρισμού

Στο μεταξύ στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι διεθνείς εξελίξεις – αυτή την περίοδο – σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, αλλά την υψηλή βάση που θα γίνει ο υπολογισμός, υπάρχουν προσδοκίες ότι για τον Νοέμβριο, ίσως υπάρξει νέα μείωση.

Μία από τις παραμέτρους που μπορεί να παίξει ρόλο είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» που ενεργοποιήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν συγκρατηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό θα φανεί με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την Eurostat στο τέλος του μήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση από το 12% στο 9,1%.

Μία βασική ακόμη παράμετρος που ενισχύει την εκτίμηση ότι είναι εφικτό ο πληθωρισμός να παρουσιάσει νέα, έστω και μικρή πτώση, είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι αρκετά υψηλότερη από τους αντίστοιχους προηγούμενους μήνες του 2021.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 4,8%, ενώ για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην βάση υπολογισμού, τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4%.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ρίχνει όλο το βάρος της πολιτικής του, στο να πετύχει το «στοίχημα» με το καλάθι. Αύριο αλλάζουν εκ νέου οι λίστες και υπάρχουν προσδοκίες, ότι αφενός θα έχουμε και νέες μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αφετέρου να προστεθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στις σχετικές λίστες.

Εν τω μεταξύ από αύριο προστίθεται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η Wolt Market.

Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ επισυνάπτει και τη σχετική επιστολή της εταιρείας με την οποία γνωστοποιείται ότι το καλάθι θα αριθμεί 57 προϊόντα, στην πλειονότητα τους επώνυμα.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία από την 1η Οκτωβρίου έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή αφορά σε: «1.500 κωδικούς προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, απορρυπαντικά καθώς και άλλες κατηγορίες προϊόντων σε όλα τα καταστήματα Wolt Market σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα».

newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

Φίλιπποι: Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Άλκηστις του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο το Σάββατο 1 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Πρόκειται για μία σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με έντονο πολιτικό πρόσημο, που κινείται ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την τραγωδία και την απροσδόκητη κωμικότητα.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Άδμητος, ο οποίος μπορεί να σωθεί από τον θάνατο μόνο αν κάποιος άλλος δεχθεί να πεθάνει στη θέση του. Η Άλκηστις, η σύζυγός του, προσφέρει τον εαυτό της ως αντάλλαγμα, με τη θυσία της να εκτυλίσσεται δημόσια, μπροστά στα μάτια της κοινωνίας.

Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά αντιμετωπίζει την «Άλκηστη» ως ένα σκηνικό πείραμα, όπου η μουσική, ο ήχος, η κίνηση και το θεατρικό ύφος συνθέτουν έναν ρευστό και οριακό κόσμο.

Το έργο θέτει ερωτήματα γύρω από την εξουσία, το φύλο, τη θυσία και την ευθύνη της κοινωνίας, ενώ επαναφέρει με σύγχρονο τρόπο το διαχρονικό δίλημμα γύρω από το πραγματικό τίμημα της σωτηρίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, η Ηρώ Μπέζου στον ρόλο της Άλκηστης, ο Γιάννης Νιάρρος ως Άδμητος, ο Γιώργος Ζυγούρης ως Ηρακλής, ο Κώστας Νικούλι ως Απόλλων και η Θεοδώρα Τζήμου ως Θάνατος.

Η απόδοση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραντζά, ενώ τη μουσική και τις ηχητικές κατασκευές υπογράφει ο Παναγιώτης Μανουηλίδης.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω του Ticket Services:
https://www.ticketservices.gr/event/n-t-alkistis-2026/?lang=el

Φωτογραφικό υλικό:

DNews Widget
Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καβάλα: Διακρίσεις για το Τμήμα Τριάθλου του ΝΟΘΑΚ στη Λίμνη Δόξα

Καβάλα-αθλητές του Τμήματος Τριάθλου του ΝΟΘΑΚ στους αγώνες πρόκρισης στη Λίμνη Δόξα
image_print

Σημαντικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι αθλητές και η αθλήτρια του Τμήματος Τριάθλου του Ναυτικού Ομίλου Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας στους αγώνες πρόκρισης της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που διεξήχθησαν στη Λίμνη Δόξα.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν με στόχο τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας για τους Μεσογειακούς Αγώνες Sprint Triathlon Ανδρών-Γυναικών και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Sprint Triathlon Youth.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες Sprint Triathlon, ο Κωνσταντίνος Αντέσχος κατέλαβε την 4η θέση, με επίδοση 1:03:22.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Sprint Triathlon Youth, ο Αργύρης Ντουάνογλου κατέκτησε τη 2η θέση με επίδοση 1:06:12, ο Δημήτρης Μακρυγιάννης την 3η θέση με 1:08:36 και η Ιωάννα Παπανικολάου την 3η θέση με 1:14:27.

Σύμφωνα με τον ΝΟΘΑΚ, για τους Μεσογειακούς Αγώνες την πρόκριση εξασφαλίζει μόνο ο νικητής του αγώνα, ενώ για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα προκρίνονται οι δύο πρώτοι αθλητές και οι δύο πρώτες αθλήτριες.

Η αποστολή του συλλόγου ταξίδεψε περίπου 700 χιλιόμετρα από την Καβάλα για να συμμετάσχει στη διοργάνωση, ενώ η διεξαγωγή των αγώνων παρέμενε αμφίβολη μέχρι την τελευταία στιγμή, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το απαιτητικό μικροκλίμα της περιοχής δημιούργησε επιπλέον ψυχολογική πίεση και σωματική καταπόνηση για τους αθλητές και τον προπονητή. Παρά τις δυσκολίες, η ομάδα παρουσίασε ψυχική δύναμη, αυτοσυγκέντρωση και αγωνιστική ωριμότητα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας συγχαίρει όλους τους αθλητές για την προσπάθεια και τις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις τους, επισημαίνοντας ότι η πρόοδός τους αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και σωστής προπονητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, εύχεται καλή επιτυχία στους αθλητές που εξασφάλισαν την πρόκριση και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλους στη συνέχεια της αγωνιστικής τους πορείας.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en