Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκουρλέτης -συμβασιούχοι | Λύση με νέες συμβάσεις 6 έως 8 μηνών

Τη λύση «γέφυρα» του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους την οποία είχε αποκαλύψει από χθες η aftodioikisi.gr, επιβεβαίωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ real fm. «Επιχειρούμε λοιπόν και αυτό επεξεργαζόμαστε όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα.

Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου, δεν γνωρίζω ακριβώς, το ΑΣΕΠ είναι αρμόδιο για αυτό».

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, όπως έχε γράψει η aftodioikisi.gr, άφησε να εννοηθεί ότι η διάταξη θα επικαλειται λόγους έκτακτων συνθηκών και δημόσιας υγείας: «Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική. Διότι πολύ σωστά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δεδομένα, στα θέματα τα εργασιακά. Έχουμε το δεδομένο των τόνων σκουπιδιών με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, υψηλές θερμοκρασίες και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Άρα έχουμε ένα επιπλέον έκτακτο γεγονός. Ξέρετε η νομοθεσία έχει και για αυτό ακόμα αναφορές. Πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις».

Όσον αφορά τη διάσταση απόψεων με την Όλγα Γεροβασίλη για το αν οι συγκεκριμένες μόνιμες προσλήψεις περιλαβάνονται ή όχι στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων, που αποκάλυψε χθες η aftodioikisi.gr, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στην αποψή του: «Ιδιαίτερα για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αυτές οι θέσεις πληρώνονται από τους πολίτες, καθότι είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, προβλέπεται ότι δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τις προσλήψεις στο υπόλοιπο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη: 

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας εάν βλέπετε κάποια άμεση λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια όλης της χώρας και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δυσφημούν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τη χώρα μας, αν βλέπετε λύση ανεξάρτητα από το θέμα των συμβασιούχων που είναι πολύπλοκο, για να μη συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω καταρχήν ότι συνδέεται αυτή τη στιγμή το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με τους συμβασιούχους. Άλλωστε η κατάσταση προέκυψε μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων έληγε η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έπρεπε να διακοπεί τώρα διότι ήταν αντισυνταγματική η διπλή παράταση που είχε προηγουμένως δοθεί στις συμβάσεις τους.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι συνδέεται, απλώς ρώτησαν αν τυχόν σκέφτεστε να προτείνετε μία ανακωχή για παράδειγμα και να βρείτε τη λύση σε ένα βάθος 5, 10, 15 ημερών για να μην κινδυνεύσει δημόσια υγεία με τις θερμοκρασίες που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική. Διότι πολύ σωστά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δεδομένα, στα θέματα τα εργασιακά. Έχουμε το δεδομένο των τόνων σκουπιδιών με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, υψηλές θερμοκρασίες και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Άρα έχουμε ένα επιπλέον έκτακτο γεγονός. Ξέρετε η νομοθεσία έχει και για αυτό ακόμα αναφορές. Πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μία αναφορά που έχει η νομοθεσία είναι αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, να προχωρήσετε σε επιστράτευση των απεργών. Σε αυτό αναφέρεστε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση. Ίσως να μην το θυμόσαστε αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ποια δυνατότητα υπάρχει λοιπόν; Ποια δυνατότητα σας δίνει ο νόμος;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εννοώ έκτακτες διαδικασίες αντιμετώπισης, μέσα από πιο γρήγορες διαδικασίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια ενώ διαρκεί η κινητοποίηση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω την τελική μορφή της πρότασής μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να σας βοηθήσω, υπάρχει περίπτωση να προωθήσετε, επειδή δεν γίνεται και πολύ σωστά το είπατε ότι μας δένει τα χέρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Μνημόνιο, δεν μπορείτε να παρατείνετε αυτές τις συμβάσεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί τα μπερδεύουμε όλα μαζί και ακούω το ρεπορτάζ, το 80% σας πληροφορώ ότι λένε ανακρίβειες και σας ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω. Το πρόβλημα πρωτίστως που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ίδιο το Σύνταγμα -αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι παρατάσεις, το Σύνταγμα δεν δημιουργήθηκε μετά από το Μνημόνιο- και με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες. Αυτό υπάρχει από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά, πολύ σωστά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το συγχέουμε λοιπόν με τα θέματα των μνημονίων, ούτως  ή άλλως δηλαδή υπήρχε αυτό το πλαίσιο. Δεύτερο ζήτημα και επαναλαμβάνω. Τα στοιχεία που έχουμε ως υπουργείο και νομίζω ότι είναι τα πιο αξιόπιστα, μιλάνε για 6.100 συμβασιούχους και όχι 10.000 συμβασιούχους. Δεν είναι μικρό νούμερο σε κάθε περίπτωση. Έτσι δεν είναι;

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία να θέσω το ερώτημα, για αυτούς τους 6.100 συμβασιούχους, εξετάζετε το ενδεχόμενο να τους κάνετε νέα εξάμηνη σύμβαση, όχι ως παράταση, νέα σύμβαση ως μία λύση γέφυρα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Άρα λοιπόν όπως πολύ σωστά το λέτε, δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει. Όπως θέλω και κάτι άλλο να πω κατηγορηματικά, γιατί και αυτό ψευδώς αναπαράγεται. Ουδέποτε από τον Νοέμβριο που είμαι υπουργός Εσωτερικών έχω αφήσει ούτε κατά διάνοια την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12 που ξέρουν ότι λήγει η σύμβασή τους θα γινόντουσαν μόνιμοι. Δεν το έχω πει, είναι δημόσιες οι δηλώσεις μου, έχω μιλήσει στα Μέσα, έχω μιλήσει στη Βουλή. Έχω διαχωρίσει την περίπτωση των συμβασιούχων σε άλλους τομείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν μέσα από οκτάμηνες ανανεούμενες συμβάσεις 2 ή 3 φορές, αλλά μιλάμε για απασχολούμενους 5, 10, 15 χρόνια σε διάφορα προγράμματα, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα Πανεπιστήμια κλπ…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου. Είναι σαφές αυτό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός και με αυτούς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι αυτοί που σας λέω κ. υπουργέ, για τους 6.100, μία νέα σύμβαση ως τον Δεκέμβριο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έρχομαι λοιπόν τώρα σε αυτό το θέμα. Εμείς θέλοντας να αντιμετωπίσουμε  το έκτακτο της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, διότι γράφεται ψευδώς και ξέρετε ότι δυστυχώς η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, ότι δηλαδή έστειλε η κυβέρνηση 10.000 ανθρώπους στην ανεργία -δεν πρόκειται περί αυτού και το γνωρίζετε καλά- προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου, δεν γνωρίζω ακριβώς, το ΑΣΕΠ είναι αρμόδιο για αυτό…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι η δεύτερη διαδικασία. Πάμε για τη λύση ανάγκης τώρα…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μέχρι τότε λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης καταρχήν και των δημοτών.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το εργαλείο είναι νέα σύμβαση 6 μηνών για τους 6.100;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για να έχετε μια σφαιρική εικόνα σας παραθέτω όλες τις παραμέτρους, για να μην παρεξηγούμαστε μεταξύ μας και να κατανοούν και οι ακροατές όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιχειρούμε λοιπόν και αυτό επεξεργαζόμαστε όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι θα το έχετε πετύχει τις επόμενες ημέρες αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ελπίζω και το επιχειρούμε όπως σας είπα. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες, υπάρχουν άλλες λύσεις αυτή τη στιγμή που μπορούν να μας ξεμπλοκάρουν το θέμα της αποκομιδής, αλλά όμως δεν απαντάνε στο  κοινωνικό πρόβλημα της βίαιης διακοπής της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε και τα δύο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα το ζήτημα κύριε υπουργέ τώρα αν αυτή η λύση που προτείνετε και μας αποκαλύψατε αν καλύπτει αυτό που ζητούν οι απεργοί. Έχω δίπλα μου τον Γιώργο Ψάλτη που μίλησε νωρίτερα και με τον κ. Πατούλη της ΚΕΔΕ και με τους απεργούς. Θέλω να ακούσετε τι είπαν για να δούμε αν υπάρχει ένα κοινό σημείο επαφής.

Γ.ΨΑΛΤΗΣ: Υπάρχουν δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό των εργαζόμενων, οι οποίοι είναι στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων και δουλεύουν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η επιδίωξή τους σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις τους. Και από την άλλη μεριά η ΚΕΔΕ, και ο κ. Πατούλης, ο οποίος λέει, μπείτε στη διαδικασία να μας δώσετε εμάς τις αρμοδιότητες να προσλαμβάνουμε το προσωπικό, μιας και εμείς ξέρουμε τι ανάγκες έχουμε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, βάζει ζήτημα και για τον κύριο Υπουργό, ότι μέχρι τώρα όσα μας έχει πει δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν τον εμπιστευόμαστε και ζητά να τον προσπεράσει για να δώσει ο Πρωθυπουργός τη λύση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λοιπόν, θα ξεκινήσω από τον κ. Πατούλη. Καταρχήν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Πατούλης ότι τις προτάσεις σχετικά με το πόσοι θα προσληφθούν τις καθορίζουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Αυτό επιβάλλει η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Δήμων. Αυτές όμως οι προτάσεις πρέπει να προέρχονται και να βασίζονται στους κατατεθειμένους οργανισμούς θέσεων που έχουν οι Δήμοι. Δεν μπορεί δηλαδή να έρθει ένας Δήμος και να πει τη μία χρονιά εγώ χρειάζομαι 150 ανθρώπους για τον τάδε τομέα και την επόμενη χρονιά να πει ότι χρειάζεται 50. Έχει καταθέσει έναν οργανισμό αναλυτικών θέσεων και στη βάση αυτών των οργανισμών -και μάλιστα εμείς τώρα τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους επικαιροποιήσουν αυτούς τους οργανισμούς- καταθέτουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερα για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αυτές οι θέσεις πληρώνονται από τους πολίτες, καθότι είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, προβλέπεται ότι δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τις προσλήψεις στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αναφορικά με αυτό που είπατε, διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή ότι διαφωνεί μαζί σας η κ. Γεροβασίλη, η οποία δεν θέλει τις 2.500 προσλήψεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Υπάρχει νόμος, και για την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα κι εγώ στην Καθημερινή. Εγώ γνωρίζω ξεκάθαρα τι λένε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τι λένε οι νόμοι και αυτό σας αναφέρω. Άρα λοιπόν θέλω να πω στον κ. Πατούλη ότι οι δήμοι είναι αυτοί οι οποίοι καταθέτουν τα αιτήματά τους για το ποιοι θα προσληφθούν και πού. Άρα δεν βοηθούν οι αναφορές ότι λέει ο κ. υπουργός διάφορα και ποτέ δεν κάνει. Θέλω να πω ότι με «φρου φρου και αρώματα» και επικοινωνιακές ατάκες όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Πατούλης, προκοπή δεν θα δούμε και θα πρέπει να σέβεται και τον ρόλο του ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κλείνουμε την αναφορά στον κύριο Πατούλη. Πάμε στους εργαζόμενους.

Εάν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι λένε ότι όσοι ήταν συμβασιούχοι μέχρι τώρα πρέπει αυτομάτως να μονιμοποιηθούν, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Αυτό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα όχι την προοπτική της μονιμοποίησής τους, αλλά την παράταση του χρόνου εργασίας τους, με μία άλλη σύμβαση, ως αντισυνταγματικό το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι ένα ανώτατο δικαστικό σώμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα κ. υπουργέ καταγράφω αδιέξοδο. Οι εργαζόμενε λένε μονιμοποίηση, εσείς λέτε αντισυνταγματικό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι αδιέξοδο, δεν είναι αδιέξοδο. Πρόκειται για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή πολιτική. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα συνταγματικά όρια τα οποία μας δεσμεύουν όλους τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να τίθενται τέτοια ζητήματα. Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσει ο εργασιακός τους βίος στο συγκεκριμένο τομέα, το γνώριζαν από πριν, αυτό έλεγε και η παράταση της εργασίας τους μέχρι 31/12, άρα δεν προκύπτει από πουθενά. Τι λέμε εμείς; Πάμε επιτέλους να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να περιορίσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων, να τον εξαλείψουμε δεν μπορούμε, γιατί θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, στην Χερσόνησο της Κρήτης που επισκέπτονται 200.000 τουρίστες το καλοκαίρι, άλλες είναι οι ανάγκες την θερινή περίοδο και άλλες τον Χειμώνα που μένουν 15.000. Έτσι δεν είναι;

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για να συνοψίσω, καταγράφω ότι εσείς προωθείτε και με διαδικασία εξπρές το να υπάρξουν νέες συμβάσεις, γιατί δεν μπορούν να παραταθούν οι υπάρχουσες για κάποιους ή όλους από τους 6100 που είναι στην καθαριότητα, ώστε να περάσει το μεσοδιάστημα και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις….

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για όλους μιλάμε, και για τους 6.100…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι για όλους 6.100, και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις  μέσω ΑΣΕΠ…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των Δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους Δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για το οποίο κατάλαβα ότι δεν διαψεύδετε τη διαφωνία σας με την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα στην Καθημερινή, δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είπα ότι δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη, σας είπα τι λέει ο νόμος. Και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια δήλωση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έχετε μιλήσει οι δυο σας για να συμφωνήσετε σε αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καθημερινά μιλάμε, για όνομα του Θεού. Καθημερινά μιλάμε με την κ. Γεροβασίλη.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, ελπίζουμε να βρεθεί η λύση για να μην μείνουν άλλο τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους, αλλά δεν το βλέπω με βάση τα όσα ακούω από όλες τις πλευρές.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το λέτε, μην το λέτε και ας βοηθήσει ο καθένας από το μετερίζι του έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για αυτό σας έχουμε για να ακουστεί δημόσια η πρότασή σας και περιμένουμε τις απαντήσεις τώρα από τους άλλους Φορείς, μήπως και βρεθεί λύση πριν το Σαββατοκύριακο και δεν πνιγούμε στα σκουπίδια και δεν έχουμε και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το συνδυασμό με το κύμα της ζέστης. Κύριε Υπουργέ, κ. Σκουρλέτη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για το μείζον θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που έχει ως αποτέλεσμα να έχει γίνει η Ελλάδα μία απέραντη χωματερή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ στη Χίο

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της Συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από το βήμα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα» επεσήμανε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό
μέτρο αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».

Όπως σε κάθε συγκυρία, η ΚΕΕΕ προωθεί προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ αυτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεσή τραπεζικών κεφαλαίων» είπε η κ. Παπαδημητρίου. Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές Χίου, Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημοσιές επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα 395 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. «Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε» δήλωσε. Ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννη Μαλαφής, στην εισήγησή του μίλησε και για το δημογραφικό. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα». Επιπλέον, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπενθύμισε το μείζονα ρόλο των ΜμΕ. «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν» είπε χαρακτηριστικά. Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.

Παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε, κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και του Α αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Λεγάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ικανοποιητική η επισκεψημότητα από τα Επιμελητήρια της χώρας στις σημερινές εργασίες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες και την τοπική οικονομία». «Εξαγάγαμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το δημογραφικό» επεσήμανε ο κ Τσώτσος, προσθέτοντας: «Η ΚΕΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα αρμόδια υπουργεία και αναμένει λύσεις». Αναφερόμενος στο ΦΠΑ, ο κ. Τσώτσος σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να τον μειώσει ενώ για τον τουρισμό επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό, αν και αποτελεί πολύ θετικό σημείο το γεγονός ότι άνοιξε η πύλη για τουρίστες με την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Το διάστημα 26-28 Απριλίου διεξάγεται στο νησί η 55η Τακτική Γενική Συνέλευση και το FORUM του ΕΟΑΕΝ. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

 «Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους του Επιμελητηρίου Χίου, για τη θερμή φιλοξενία τους.

 Η ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών. Αλλά και με την ισόρροπη, ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, ευρύτερα.

 Οι νησιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι επιχειρήσεις που αγωνίζονται, προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

 Προκλήσεις που σχετίζονται με την ίδια τη φύση της νησιωτικότητας. Όπως είναι:

-Η γεωγραφική ασυνέχεια και το αίσθημα της απομόνωσης
-Το αυξημένο μεταφορικό κόστος

-Η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και η απουσία οικονομιών
κλίμακας

-Η έντονη εποχικότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας

 Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξή τους, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας.

 Και βεβαίως, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι παντού τα ίδια. Διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νησιών, ανάλογα με το μέγεθος, την προσβασιμότητα, την παραγωγική τους διάρθρωση.

 Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νησιωτική επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, δεν μπορεί να μπει στο «καλούπι» οριζόντιων πολιτικών και μέτρων. Τα προβλήματα των νησιών, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας – όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι χάρη. Είναι εκπλήρωση μιας βασικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι στους νησιώτες. Είναι αυτονόητη ανάγκη, αν θέλουμε όλοι οι πολίτες της χώρες να έχουν ίσες ευκαιρίες για επιβίωση, για ευημερία και προκοπή.

 Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που υπηρετεί αυτή την ανάγκη. Ένα μέτρο που τα νησιωτικά Επιμελητήρια διεκδίκησαν με συνέπεια και πέτυχαν, με την αμέριστη υποστήριξη της Ένωσής μας.

 Και πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, για να στηρίξει τη δραστηριότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: στον τουρισμό και στο εμπόριο, αλλά και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Για να αντιμετωπίσει ένα βασικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα της τοπικής παραγωγής. Να βοηθήσει τα τοπικά προϊόντα να βγουν από το νησί και να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές.

 Μια εξίσου θετική παρέμβαση, η οποία στηρίζει έμπρακτα τον τουρισμό στα ακριτικά νησιά μας, είναι χορήγηση βίζας με διαδικασία εξπρές για επισκέπτες από την Τουρκία. Το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες νησιών όπως η Χίος – που εκτός όλων των άλλων προκλήσεων, επωμίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δυσανάλογα βάρη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

 Πέρα, όμως, από τα επιμέρους μέτρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη πολιτική στήριξης.

 Χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που αντιμετωπίζουν εμπόδια και αξιοποιούν τις ξεχωριστές παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού.

 Χρειάζονται ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και διευκόλυνση της διοικητικής τους λειτουργίας.

 Χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

 Χρειάζονται ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, για την ενίσχυση του παραγωγικού προτύπου των νησιών – πάντα σε σχέση με τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

-Με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

-Με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

-Με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών – ιδιαίτερα για τη διασύνδεση μεταξύ αγροτοδιατροφής, εμπορίου και τουρισμού, των βασικών δηλαδή πυλώνων στους οποίους στηρίζονται οι νησιωτικές οικονομίες.

 Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της μικρής επιχείρησης, στις ανάγκες της νησιωτικής επιχείρησης.

 Μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ευκαιρίες ενίσχυσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει, όμως, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξης να διευκολύνουν – και όχι να απαγορεύουν – την ένταξη της μικρής επιχείρησης.

 Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

-Έχουμε διαδικασίες πολύπλοκες και προθεσμίες ασφυκτικές – την ώρα που οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή να παρέχουν διευκρινήσεις.

-Έχουμε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα για την υποβολή των προτάσεων.

 Κι όλα αυτά τα εμπόδια ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τη νησιωτική επιχείρηση, που έχει ακόμα πιο περιορισμένους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

 Εμείς έχουμε παρέμβει επανειλημμένα για το θέμα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και θα επιμείνουμε, μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Πέρα από αυτό, ζητάμε και οι τράπεζες να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης.

 Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στα νησιά, σε τομείς όπως η θαλάσσια οικονομία, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλιακή τεχνολογία. Τα Επιμελητήρια μπορούν να μπουν μπροστά, ώστε να υπάρξουν γόνιμες συμπράξεις μεταξύ των νησιωτικών πανεπιστημίων, των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών, της Αυτοδιοίκησης.

 Είναι παράλληλα καθήκον της Πολιτείας, να δημιουργήσει όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, με μακρόπνοο ορίζοντα.

-Να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υποδομές – στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στην ψηφιακή συνδεσιμότητα – που εξασφαλίζουν ίση μέριμνα στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για να μπορέσουν να κρατήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να προσελκύσουν εργαζόμενους και νέους μόνιμους
κατοίκους.

-Να προετοιμαστεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η παράκτια διάβρωση.

-Να παρέμβει αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε πρόσφατα ξανά στην υπουργό Εργασίας και αναμένουμε λύσεις.

-Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα.

-Οι νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους, με ίσους όρους. Να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, φροντίζοντας να περιορίσει τα εμπόδια και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη φύση της νησιωτικότητας.

 Τα Επιμελητήρια θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μεταφέροντας τα προβλήματα, προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις. Δυναμώνοντας την φωνή των νησιωτών, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πού θα κάνουν Πάσχα οι Έλληνες εφέτος – Αύξηση κατά 20% στην τουριστική κίνηση

Θάλασσα ή βουνό προτιμούν οι Έλληνες, για να γιορτάσουν το Πάσχα;

Την τιμητική τους θα έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας την περίοδο του Πάσχα, με τους Έλληνες να χαρίζουν υψηλή πληρότητα στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχειακά θέρετρα και των υπόλοιπων νησιών που άνοιξαν τις πύλες τους για τη σεζόν του 2024.

Με την τουριστική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα να καταγράφεται αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο εγχώριος τουρισμός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το ταξιδιωτικό κοινό την περίοδο του Πάσχα πάντα ήθελε να ταξιδεύει και θα το κάνει, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιλίδης.

Η Fedhatta δημοσιοποιεί τους προορισμούς που έχουν κερδίσει τους Έλληνες, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τη Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με την Τήνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και τη Λέρο, να πρωτοστατούν.

Το Ιόνιο πρωταγωνιστεί και εφέτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών με τη μεγάλη ζήτηση για Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Παξούς και Ιθάκη λόγω και των παραδοσιακών εθίμων του Πάσχα.

Το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα ελκύουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα, ενώ η Χαλκιδική όσους αναζητούν τον συνδυασμό με την θάλασσα. Η Πελοπόννησος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα η Μονεμβασιά, η Στούπα, η Καρδαμύλη, και η Καλαμάτα, όπως και το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο.

Επιπλέον, οι Έλληνες ταξιδιώτες θα κατευθυνθούν και προς όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές με ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Τα νησιά κέρδισαν τους ορεινούς προορισμούς το εφετινό Πάσχα

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι τον μήνα Μάιο, αυτή η χρονική συγκυρία μετατόπισε την ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών από τους ορεινούς προορισμούς στους νησιωτικούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την περίοδο ξεκινούν τη σεζόν, οι Έλληνες θα είναι και η πλειοψηφία των πελατών σε αυτά, αφού από τα τέλη Μαΐου αναμένονται οι σημαντικές τουριστικές ροές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Από 50 ευρώ το άτομο η διαμονή σε 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο

Μάλιστα, η κυρία Τετράδη εξηγεί ότι οι ξενοδόχοι αυτή την περίοδο προσέφεραν πολύ ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα στους Έλληνες πελάτες τους και η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική.

Στα νησιά του Ιονίου και στην Ζάκυνθο ειδικότερα, η διαμονή σε ένα 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται στα 50 έως 70 ευρώ το άτομο.

Τιμές πολύ χαμηλότερες κι από αυτές που πετυχαίνουν και οι ξένοι επισκέπτες που κλείνουν τις διακοπές τους μέσω tour operators, στο εξωτερικό αναφέρει η κυρία Τετράδη. Μάλιστα η κυρία Τετράδη τόνισε ότι η εφετινή περίοδος του Πάσχα δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να επισκεφτούν και προορισμούς που το καλοκαίρι είναι οικονομικά απλησίαστοι για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και μέλος του ΞΕΕ Μανόλης Τσακαλάκης δήλωσε ότι ξενοδοχεία που θα έχουν πληρότητα από 50% πάνω θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι την δεδομένη χρονική στιγμή.

Βέβαια, παρατήρησε ότι υπάρχουν και μονάδες για παράδειγμα στην Κρήτη που δεν «πέφτει»… καρφίτσα την περίοδο του Πάσχα, αν και η Κρήτη δεν είναι ένας παραδοσιακός πασχαλινός προορισμός για τους Έλληνες, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη και εφέτος θα πρωταγωνιστήσει σε ελεύσεις τουριστών, με τον κ. Τσακαλάκη να τονίζει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου είναι αυξημένες κατά 7% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα της χώρας έδωσαν το στίγμα των περιοχών που αναμένεται να προσελκύσουν τους Έλληνες Επισκέπτες την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Μύκονος: Πλειοψηφία οι Έλληνες επισκέπτες το Πάσχα

Στη Μύκονο, οι ετοιμασίες είναι πυρετώδης για την νέα σαιζόν και φυσικά οι Έλληνες θα είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών το Πάσχα, όπως ανέφερε η Γεωργία Κοντιζά, Managing Director του Koukoumi Hotel, του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μεταφέροντας τον «παλμό» του νησιού, εκτιμά ότι η εφετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αν και τα μηνύματα από τους τοπικούς επιχειρηματίες είναι αντιφατικά. Κάποιοι κάνουν λόγο για αργό ξεκίνημα του Μαΐου και κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως θα πάει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα της Μυκόνου τα περισσότερα καταλύματα ήδη έχουν ανοίξει, ενώ κάποιες μονάδες που παραδοσιακά άνοιγαν μέσα Απριλίου έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα τους στα μέσα Μαΐου. Στο μεταξύ, εντατικοί είναι και οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια, που χτενίζουν την Μύκονο για κάθε είδους παραβάσεις, όπως τονίσθηκε.

Τήνος: Τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα

Στην Τήνο, όπως σημείωσε ο Στέλιος Μαλλιάρης, Πρόεδρος των ξενοδόχων στο «νησί της Παναγίας», τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα από Έλληνες πελάτες αποκλειστικά, καθώς οι ελεύσεις των ξένων επισκεπτών αναμένονται από τα τέλη Μάη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία χρονιά εφάμιλλη της πολύ καλής περσινής. Πάντως, έκανε λόγο για την τελευταία καλή χρονιά των Κυκλάδων, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και του γεγονότος ότι οι Κυκλάδες έχουν ακριβύνει πάρα πολύ σαν προορισμός, ως αποτέλεσμα και της απληστίας πολλών επαγγελματιών, όπως εξήγησε.

Σίφνος: Η τουριστική κίνηση είναι ενισχυμένη και εφέτος

«Πόλος έλξης για Έλληνες ταξιδιώτες και η Σίφνος την περίοδο του Πάσχα, με τον ξενοδόχο και μηχανικό, Γρηγόρη Σκαλιστήρα, να υπογραμμίζει ότι η νέα του μονάδα στο νησί των Κυκλάδων Sigma Residences είναι γεμάτη, ενώ, αντίστοιχη είναι εικόνα και για τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν ανοικτά τα καταλύματα τους.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος, επεσήμανε πως η τουριστική κίνηση θα είναι ενισχυμένη. Μάλιστα, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τα καταλύματα εν όψει του Πάσχα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Η Σίφνος, όπως τόνισε, προσφέρει μία μοναδική πασχαλινή εμπειρία. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών τη Μεγάλη Πέμπτη, ομάδες πιστών λαμβάνουν το Άγιο Φως και επισκέπτονται απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια για να ανάψουν το καντήλι του εκάστοτε Αγίου. Επίσης, ξεχωρίζουν ο Επιτάφιος στις Καμάρες που μεταφέρεται συχνά με καΐκι και μπαίνει μέσα στη θάλασσα, ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στην Ι.Μ. Βρύσης καθώς και τα θρησκευτικά δρώμενα στο Κάστρο.

Άνδρος: Η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» το 100%

Στην Άνδρο, η πληρότητα στα καταλύματα θα αγγίξει το 100% και για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον δρομολόγια από τα υπερσύγχρονα πλοία της γραμμής προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης που αναφέρει σχετικά:

«Εφέτος το Πάσχα αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες στην Άνδρο, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους. Το Πάσχα στην Άνδρο αποτελεί εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες σε όλα τα χωριά, αλλά και στα εκπληκτικά μοναστήρια του νησιού Εντυπωσιάζουν τα παραδοσιακά μάσκουλα και πυροτεχνήματα στο χωριό Στενιές που είναι ένα έθιμο πολλών δεκαετιών την Κυριακή του Πάσχα».

Πάτμος: Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Κλίμα αισιοδοξίας μετέφερε και ο Δήμαρχος Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, σημειώνοντας πως «το νησί της Αποκάλυψης αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους θρησκευτικούς προορισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να γιορτάσουν το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ως νέα Δημοτική αρχή, μαζί με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους προετοιμαζόμαστε ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών και των πιστών».

Κάρπαθος: «Πόλος έλξης» επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης

«Οι φυσικές ομορφιές σε συνδυασμό με τις αιωνόβιες παραδόσεις καθιστούν την Κάρπαθο πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κατά τις ημέρες του Πάσχα που η επισκεψιμότητα προβλέπεται αυξημένη.

Μοναδικές πασχαλινές στιγμές θα χαρίσουν τα κάλαντα του Λαζάρου το Σάββατο του Λαζάρου, τα διαχρονικά “σύρματα” στα Σπόα τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και η περιφορά των εικόνων στα σπίτια των κατοίκων σε ολόκληρο το νησί το πρωί της Λαμπρής Τρίτης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, τον ρυθμό θα δώσουν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια στην Όλυμπο με την συμμετοχή όλων των γυναικών που φοράνε την τοπική παραδοσιακή φορεσιά του χωριού», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Τάσος Μηλιός.

Νάξος: «Η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%»

«Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Νάξος με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να οργανώνονται ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές παραδόσεις, ξεχωριστά ήθη και έθιμα και απολαυστικά τοπικά εδέσματα.

Ήδη το νησί δέχεται πλήθος ξένων ταξιδιωτών, ενώ για τις εορταστικές ημέρες η επισκεψιμότητα θα ενισχυθεί και από τον εγχώριο τουρισμό και η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.

Αστυπάλαια: «Έχουν εξαντληθεί τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για τη Μεγάλη εβδομάδα»

«Τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για Αστυπάλαια τη Μεγάλη εβδομάδα έχουν εξαντληθεί. Το Πάσχα στην “πεταλούδα του Αιγαίου” προβλέπεται μοναδικό με τη συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία και το έθιμο των βεγγαλικών μεταξύ των δύο εκκλησιών να δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του Λαμπριανού είναι το παραδοσιακό μας πιάτο που ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αστυπάλαιας, Κώστας Καμπύλης.

Ίος: Ήδη έχουν αρχίσει οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιητών, Αντώνης Μέττος, προσέθεσε πως «έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις τουριστών στην Ίο από το εξωτερικό ενώ η ροή αυξάνεται προοδευτικά μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, στο επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέπτες από τα αστικά κέντρα που θα βιώσουν αυθεντικό Πάσχα στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου.

Οι παραδόσεις θα είναι μέρος της καθημερινότητας για ντόπιους και ταξιδιώτες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τα διαχρονικά έθιμα της κούνιας, του παιχνιδιού με τις μπάλες, καθώς και παραδοσιακών χορών με ντόπια παραδοσιακά γλυκά να “κλέβουν” την παράσταση».

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος και ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα εν όψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

Παραμένει το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/04) στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 9,1%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 2,7% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και η απάντηση «άλλο» με 2,8%

Το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνών κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση δημοσκοπικά, αλλά και πολιτικά, λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά κυρίως εξαιτίας της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, η δικαστική διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκουρλέτης -συμβασιούχοι | Λύση με νέες συμβάσεις 6 έως 8 μηνών

Τη λύση «γέφυρα» του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους την οποία είχε αποκαλύψει από χθες η aftodioikisi.gr, επιβεβαίωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ real fm. «Επιχειρούμε λοιπόν και αυτό επεξεργαζόμαστε όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα.

Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου, δεν γνωρίζω ακριβώς, το ΑΣΕΠ είναι αρμόδιο για αυτό».

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, όπως έχε γράψει η aftodioikisi.gr, άφησε να εννοηθεί ότι η διάταξη θα επικαλειται λόγους έκτακτων συνθηκών και δημόσιας υγείας: «Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική. Διότι πολύ σωστά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δεδομένα, στα θέματα τα εργασιακά. Έχουμε το δεδομένο των τόνων σκουπιδιών με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, υψηλές θερμοκρασίες και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Άρα έχουμε ένα επιπλέον έκτακτο γεγονός. Ξέρετε η νομοθεσία έχει και για αυτό ακόμα αναφορές. Πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις».

Όσον αφορά τη διάσταση απόψεων με την Όλγα Γεροβασίλη για το αν οι συγκεκριμένες μόνιμες προσλήψεις περιλαβάνονται ή όχι στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων, που αποκάλυψε χθες η aftodioikisi.gr, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στην αποψή του: «Ιδιαίτερα για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αυτές οι θέσεις πληρώνονται από τους πολίτες, καθότι είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, προβλέπεται ότι δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τις προσλήψεις στο υπόλοιπο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη: 

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας εάν βλέπετε κάποια άμεση λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια όλης της χώρας και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δυσφημούν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τη χώρα μας, αν βλέπετε λύση ανεξάρτητα από το θέμα των συμβασιούχων που είναι πολύπλοκο, για να μη συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω καταρχήν ότι συνδέεται αυτή τη στιγμή το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με τους συμβασιούχους. Άλλωστε η κατάσταση προέκυψε μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων έληγε η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έπρεπε να διακοπεί τώρα διότι ήταν αντισυνταγματική η διπλή παράταση που είχε προηγουμένως δοθεί στις συμβάσεις τους.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι συνδέεται, απλώς ρώτησαν αν τυχόν σκέφτεστε να προτείνετε μία ανακωχή για παράδειγμα και να βρείτε τη λύση σε ένα βάθος 5, 10, 15 ημερών για να μην κινδυνεύσει δημόσια υγεία με τις θερμοκρασίες που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική. Διότι πολύ σωστά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δεδομένα, στα θέματα τα εργασιακά. Έχουμε το δεδομένο των τόνων σκουπιδιών με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, υψηλές θερμοκρασίες και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Άρα έχουμε ένα επιπλέον έκτακτο γεγονός. Ξέρετε η νομοθεσία έχει και για αυτό ακόμα αναφορές. Πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μία αναφορά που έχει η νομοθεσία είναι αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, να προχωρήσετε σε επιστράτευση των απεργών. Σε αυτό αναφέρεστε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση. Ίσως να μην το θυμόσαστε αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ποια δυνατότητα υπάρχει λοιπόν; Ποια δυνατότητα σας δίνει ο νόμος;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εννοώ έκτακτες διαδικασίες αντιμετώπισης, μέσα από πιο γρήγορες διαδικασίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια ενώ διαρκεί η κινητοποίηση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω την τελική μορφή της πρότασής μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να σας βοηθήσω, υπάρχει περίπτωση να προωθήσετε, επειδή δεν γίνεται και πολύ σωστά το είπατε ότι μας δένει τα χέρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Μνημόνιο, δεν μπορείτε να παρατείνετε αυτές τις συμβάσεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί τα μπερδεύουμε όλα μαζί και ακούω το ρεπορτάζ, το 80% σας πληροφορώ ότι λένε ανακρίβειες και σας ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω. Το πρόβλημα πρωτίστως που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ίδιο το Σύνταγμα -αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι παρατάσεις, το Σύνταγμα δεν δημιουργήθηκε μετά από το Μνημόνιο- και με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες. Αυτό υπάρχει από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά, πολύ σωστά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το συγχέουμε λοιπόν με τα θέματα των μνημονίων, ούτως  ή άλλως δηλαδή υπήρχε αυτό το πλαίσιο. Δεύτερο ζήτημα και επαναλαμβάνω. Τα στοιχεία που έχουμε ως υπουργείο και νομίζω ότι είναι τα πιο αξιόπιστα, μιλάνε για 6.100 συμβασιούχους και όχι 10.000 συμβασιούχους. Δεν είναι μικρό νούμερο σε κάθε περίπτωση. Έτσι δεν είναι;

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία να θέσω το ερώτημα, για αυτούς τους 6.100 συμβασιούχους, εξετάζετε το ενδεχόμενο να τους κάνετε νέα εξάμηνη σύμβαση, όχι ως παράταση, νέα σύμβαση ως μία λύση γέφυρα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Άρα λοιπόν όπως πολύ σωστά το λέτε, δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει. Όπως θέλω και κάτι άλλο να πω κατηγορηματικά, γιατί και αυτό ψευδώς αναπαράγεται. Ουδέποτε από τον Νοέμβριο που είμαι υπουργός Εσωτερικών έχω αφήσει ούτε κατά διάνοια την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12 που ξέρουν ότι λήγει η σύμβασή τους θα γινόντουσαν μόνιμοι. Δεν το έχω πει, είναι δημόσιες οι δηλώσεις μου, έχω μιλήσει στα Μέσα, έχω μιλήσει στη Βουλή. Έχω διαχωρίσει την περίπτωση των συμβασιούχων σε άλλους τομείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν μέσα από οκτάμηνες ανανεούμενες συμβάσεις 2 ή 3 φορές, αλλά μιλάμε για απασχολούμενους 5, 10, 15 χρόνια σε διάφορα προγράμματα, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα Πανεπιστήμια κλπ…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου. Είναι σαφές αυτό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός και με αυτούς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι αυτοί που σας λέω κ. υπουργέ, για τους 6.100, μία νέα σύμβαση ως τον Δεκέμβριο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έρχομαι λοιπόν τώρα σε αυτό το θέμα. Εμείς θέλοντας να αντιμετωπίσουμε  το έκτακτο της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, διότι γράφεται ψευδώς και ξέρετε ότι δυστυχώς η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, ότι δηλαδή έστειλε η κυβέρνηση 10.000 ανθρώπους στην ανεργία -δεν πρόκειται περί αυτού και το γνωρίζετε καλά- προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου, δεν γνωρίζω ακριβώς, το ΑΣΕΠ είναι αρμόδιο για αυτό…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι η δεύτερη διαδικασία. Πάμε για τη λύση ανάγκης τώρα…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μέχρι τότε λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης καταρχήν και των δημοτών.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το εργαλείο είναι νέα σύμβαση 6 μηνών για τους 6.100;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για να έχετε μια σφαιρική εικόνα σας παραθέτω όλες τις παραμέτρους, για να μην παρεξηγούμαστε μεταξύ μας και να κατανοούν και οι ακροατές όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιχειρούμε λοιπόν και αυτό επεξεργαζόμαστε όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι θα το έχετε πετύχει τις επόμενες ημέρες αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ελπίζω και το επιχειρούμε όπως σας είπα. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες, υπάρχουν άλλες λύσεις αυτή τη στιγμή που μπορούν να μας ξεμπλοκάρουν το θέμα της αποκομιδής, αλλά όμως δεν απαντάνε στο  κοινωνικό πρόβλημα της βίαιης διακοπής της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε και τα δύο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα το ζήτημα κύριε υπουργέ τώρα αν αυτή η λύση που προτείνετε και μας αποκαλύψατε αν καλύπτει αυτό που ζητούν οι απεργοί. Έχω δίπλα μου τον Γιώργο Ψάλτη που μίλησε νωρίτερα και με τον κ. Πατούλη της ΚΕΔΕ και με τους απεργούς. Θέλω να ακούσετε τι είπαν για να δούμε αν υπάρχει ένα κοινό σημείο επαφής.

Γ.ΨΑΛΤΗΣ: Υπάρχουν δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό των εργαζόμενων, οι οποίοι είναι στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων και δουλεύουν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η επιδίωξή τους σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις τους. Και από την άλλη μεριά η ΚΕΔΕ, και ο κ. Πατούλης, ο οποίος λέει, μπείτε στη διαδικασία να μας δώσετε εμάς τις αρμοδιότητες να προσλαμβάνουμε το προσωπικό, μιας και εμείς ξέρουμε τι ανάγκες έχουμε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, βάζει ζήτημα και για τον κύριο Υπουργό, ότι μέχρι τώρα όσα μας έχει πει δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν τον εμπιστευόμαστε και ζητά να τον προσπεράσει για να δώσει ο Πρωθυπουργός τη λύση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λοιπόν, θα ξεκινήσω από τον κ. Πατούλη. Καταρχήν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Πατούλης ότι τις προτάσεις σχετικά με το πόσοι θα προσληφθούν τις καθορίζουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Αυτό επιβάλλει η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Δήμων. Αυτές όμως οι προτάσεις πρέπει να προέρχονται και να βασίζονται στους κατατεθειμένους οργανισμούς θέσεων που έχουν οι Δήμοι. Δεν μπορεί δηλαδή να έρθει ένας Δήμος και να πει τη μία χρονιά εγώ χρειάζομαι 150 ανθρώπους για τον τάδε τομέα και την επόμενη χρονιά να πει ότι χρειάζεται 50. Έχει καταθέσει έναν οργανισμό αναλυτικών θέσεων και στη βάση αυτών των οργανισμών -και μάλιστα εμείς τώρα τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους επικαιροποιήσουν αυτούς τους οργανισμούς- καταθέτουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερα για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αυτές οι θέσεις πληρώνονται από τους πολίτες, καθότι είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, προβλέπεται ότι δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τις προσλήψεις στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αναφορικά με αυτό που είπατε, διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή ότι διαφωνεί μαζί σας η κ. Γεροβασίλη, η οποία δεν θέλει τις 2.500 προσλήψεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Υπάρχει νόμος, και για την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα κι εγώ στην Καθημερινή. Εγώ γνωρίζω ξεκάθαρα τι λένε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τι λένε οι νόμοι και αυτό σας αναφέρω. Άρα λοιπόν θέλω να πω στον κ. Πατούλη ότι οι δήμοι είναι αυτοί οι οποίοι καταθέτουν τα αιτήματά τους για το ποιοι θα προσληφθούν και πού. Άρα δεν βοηθούν οι αναφορές ότι λέει ο κ. υπουργός διάφορα και ποτέ δεν κάνει. Θέλω να πω ότι με «φρου φρου και αρώματα» και επικοινωνιακές ατάκες όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Πατούλης, προκοπή δεν θα δούμε και θα πρέπει να σέβεται και τον ρόλο του ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κλείνουμε την αναφορά στον κύριο Πατούλη. Πάμε στους εργαζόμενους.

Εάν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι λένε ότι όσοι ήταν συμβασιούχοι μέχρι τώρα πρέπει αυτομάτως να μονιμοποιηθούν, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Αυτό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα όχι την προοπτική της μονιμοποίησής τους, αλλά την παράταση του χρόνου εργασίας τους, με μία άλλη σύμβαση, ως αντισυνταγματικό το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι ένα ανώτατο δικαστικό σώμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα κ. υπουργέ καταγράφω αδιέξοδο. Οι εργαζόμενε λένε μονιμοποίηση, εσείς λέτε αντισυνταγματικό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι αδιέξοδο, δεν είναι αδιέξοδο. Πρόκειται για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή πολιτική. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα συνταγματικά όρια τα οποία μας δεσμεύουν όλους τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να τίθενται τέτοια ζητήματα. Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσει ο εργασιακός τους βίος στο συγκεκριμένο τομέα, το γνώριζαν από πριν, αυτό έλεγε και η παράταση της εργασίας τους μέχρι 31/12, άρα δεν προκύπτει από πουθενά. Τι λέμε εμείς; Πάμε επιτέλους να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να περιορίσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων, να τον εξαλείψουμε δεν μπορούμε, γιατί θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, στην Χερσόνησο της Κρήτης που επισκέπτονται 200.000 τουρίστες το καλοκαίρι, άλλες είναι οι ανάγκες την θερινή περίοδο και άλλες τον Χειμώνα που μένουν 15.000. Έτσι δεν είναι;

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για να συνοψίσω, καταγράφω ότι εσείς προωθείτε και με διαδικασία εξπρές το να υπάρξουν νέες συμβάσεις, γιατί δεν μπορούν να παραταθούν οι υπάρχουσες για κάποιους ή όλους από τους 6100 που είναι στην καθαριότητα, ώστε να περάσει το μεσοδιάστημα και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις….

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για όλους μιλάμε, και για τους 6.100…

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι για όλους 6.100, και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις  μέσω ΑΣΕΠ…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των Δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους Δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για το οποίο κατάλαβα ότι δεν διαψεύδετε τη διαφωνία σας με την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα στην Καθημερινή, δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είπα ότι δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη, σας είπα τι λέει ο νόμος. Και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια δήλωση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έχετε μιλήσει οι δυο σας για να συμφωνήσετε σε αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καθημερινά μιλάμε, για όνομα του Θεού. Καθημερινά μιλάμε με την κ. Γεροβασίλη.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, ελπίζουμε να βρεθεί η λύση για να μην μείνουν άλλο τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους, αλλά δεν το βλέπω με βάση τα όσα ακούω από όλες τις πλευρές.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το λέτε, μην το λέτε και ας βοηθήσει ο καθένας από το μετερίζι του έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για αυτό σας έχουμε για να ακουστεί δημόσια η πρότασή σας και περιμένουμε τις απαντήσεις τώρα από τους άλλους Φορείς, μήπως και βρεθεί λύση πριν το Σαββατοκύριακο και δεν πνιγούμε στα σκουπίδια και δεν έχουμε και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το συνδυασμό με το κύμα της ζέστης. Κύριε Υπουργέ, κ. Σκουρλέτη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για το μείζον θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που έχει ως αποτέλεσμα να έχει γίνει η Ελλάδα μία απέραντη χωματερή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ στη Χίο

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της Συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από το βήμα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα» επεσήμανε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό
μέτρο αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».

Όπως σε κάθε συγκυρία, η ΚΕΕΕ προωθεί προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ αυτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεσή τραπεζικών κεφαλαίων» είπε η κ. Παπαδημητρίου. Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές Χίου, Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημοσιές επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα 395 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. «Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε» δήλωσε. Ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννη Μαλαφής, στην εισήγησή του μίλησε και για το δημογραφικό. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα». Επιπλέον, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπενθύμισε το μείζονα ρόλο των ΜμΕ. «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν» είπε χαρακτηριστικά. Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.

Παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε, κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και του Α αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Λεγάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ικανοποιητική η επισκεψημότητα από τα Επιμελητήρια της χώρας στις σημερινές εργασίες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες και την τοπική οικονομία». «Εξαγάγαμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το δημογραφικό» επεσήμανε ο κ Τσώτσος, προσθέτοντας: «Η ΚΕΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα αρμόδια υπουργεία και αναμένει λύσεις». Αναφερόμενος στο ΦΠΑ, ο κ. Τσώτσος σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να τον μειώσει ενώ για τον τουρισμό επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό, αν και αποτελεί πολύ θετικό σημείο το γεγονός ότι άνοιξε η πύλη για τουρίστες με την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Το διάστημα 26-28 Απριλίου διεξάγεται στο νησί η 55η Τακτική Γενική Συνέλευση και το FORUM του ΕΟΑΕΝ. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

 «Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους του Επιμελητηρίου Χίου, για τη θερμή φιλοξενία τους.

 Η ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών. Αλλά και με την ισόρροπη, ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, ευρύτερα.

 Οι νησιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι επιχειρήσεις που αγωνίζονται, προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

 Προκλήσεις που σχετίζονται με την ίδια τη φύση της νησιωτικότητας. Όπως είναι:

-Η γεωγραφική ασυνέχεια και το αίσθημα της απομόνωσης
-Το αυξημένο μεταφορικό κόστος

-Η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και η απουσία οικονομιών
κλίμακας

-Η έντονη εποχικότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας

 Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξή τους, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας.

 Και βεβαίως, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι παντού τα ίδια. Διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νησιών, ανάλογα με το μέγεθος, την προσβασιμότητα, την παραγωγική τους διάρθρωση.

 Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νησιωτική επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, δεν μπορεί να μπει στο «καλούπι» οριζόντιων πολιτικών και μέτρων. Τα προβλήματα των νησιών, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας – όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι χάρη. Είναι εκπλήρωση μιας βασικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι στους νησιώτες. Είναι αυτονόητη ανάγκη, αν θέλουμε όλοι οι πολίτες της χώρες να έχουν ίσες ευκαιρίες για επιβίωση, για ευημερία και προκοπή.

 Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που υπηρετεί αυτή την ανάγκη. Ένα μέτρο που τα νησιωτικά Επιμελητήρια διεκδίκησαν με συνέπεια και πέτυχαν, με την αμέριστη υποστήριξη της Ένωσής μας.

 Και πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, για να στηρίξει τη δραστηριότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: στον τουρισμό και στο εμπόριο, αλλά και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Για να αντιμετωπίσει ένα βασικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα της τοπικής παραγωγής. Να βοηθήσει τα τοπικά προϊόντα να βγουν από το νησί και να διεκδικήσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια θέση στις μεγαλύτερες αγορές.

 Μια εξίσου θετική παρέμβαση, η οποία στηρίζει έμπρακτα τον τουρισμό στα ακριτικά νησιά μας, είναι χορήγηση βίζας με διαδικασία εξπρές για επισκέπτες από την Τουρκία. Το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες νησιών όπως η Χίος – που εκτός όλων των άλλων προκλήσεων, επωμίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δυσανάλογα βάρη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

 Πέρα, όμως, από τα επιμέρους μέτρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη πολιτική στήριξης.

 Χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που αντιμετωπίζουν εμπόδια και αξιοποιούν τις ξεχωριστές παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού.

 Χρειάζονται ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και διευκόλυνση της διοικητικής τους λειτουργίας.

 Χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

 Χρειάζονται ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, για την ενίσχυση του παραγωγικού προτύπου των νησιών – πάντα σε σχέση με τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

-Με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

-Με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

-Με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών – ιδιαίτερα για τη διασύνδεση μεταξύ αγροτοδιατροφής, εμπορίου και τουρισμού, των βασικών δηλαδή πυλώνων στους οποίους στηρίζονται οι νησιωτικές οικονομίες.

 Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της μικρής επιχείρησης, στις ανάγκες της νησιωτικής επιχείρησης.

 Μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ευκαιρίες ενίσχυσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει, όμως, τα κριτήρια και οι διαδικασίες ένταξης να διευκολύνουν – και όχι να απαγορεύουν – την ένταξη της μικρής επιχείρησης.

 Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

-Έχουμε διαδικασίες πολύπλοκες και προθεσμίες ασφυκτικές – την ώρα που οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή να παρέχουν διευκρινήσεις.

-Έχουμε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα για την υποβολή των προτάσεων.

 Κι όλα αυτά τα εμπόδια ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τη νησιωτική επιχείρηση, που έχει ακόμα πιο περιορισμένους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

 Εμείς έχουμε παρέμβει επανειλημμένα για το θέμα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Και θα επιμείνουμε, μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Πέρα από αυτό, ζητάμε και οι τράπεζες να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με προϊόντα και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης.

 Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στα νησιά, σε τομείς όπως η θαλάσσια οικονομία, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλιακή τεχνολογία. Τα Επιμελητήρια μπορούν να μπουν μπροστά, ώστε να υπάρξουν γόνιμες συμπράξεις μεταξύ των νησιωτικών πανεπιστημίων, των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών, της Αυτοδιοίκησης.

 Είναι παράλληλα καθήκον της Πολιτείας, να δημιουργήσει όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, με μακρόπνοο ορίζοντα.

-Να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υποδομές – στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στην ψηφιακή συνδεσιμότητα – που εξασφαλίζουν ίση μέριμνα στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για να μπορέσουν να κρατήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να προσελκύσουν εργαζόμενους και νέους μόνιμους
κατοίκους.

-Να προετοιμαστεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η παράκτια διάβρωση.

-Να παρέμβει αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε πρόσφατα ξανά στην υπουργό Εργασίας και αναμένουμε λύσεις.

-Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα.

-Οι νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους, με ίσους όρους. Να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, φροντίζοντας να περιορίσει τα εμπόδια και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη φύση της νησιωτικότητας.

 Τα Επιμελητήρια θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μεταφέροντας τα προβλήματα, προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις. Δυναμώνοντας την φωνή των νησιωτών, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πού θα κάνουν Πάσχα οι Έλληνες εφέτος – Αύξηση κατά 20% στην τουριστική κίνηση

Θάλασσα ή βουνό προτιμούν οι Έλληνες, για να γιορτάσουν το Πάσχα;

Την τιμητική τους θα έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας την περίοδο του Πάσχα, με τους Έλληνες να χαρίζουν υψηλή πληρότητα στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχειακά θέρετρα και των υπόλοιπων νησιών που άνοιξαν τις πύλες τους για τη σεζόν του 2024.

Με την τουριστική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα να καταγράφεται αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο εγχώριος τουρισμός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς το ταξιδιωτικό κοινό την περίοδο του Πάσχα πάντα ήθελε να ταξιδεύει και θα το κάνει, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιλίδης.

Η Fedhatta δημοσιοποιεί τους προορισμούς που έχουν κερδίσει τους Έλληνες, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τη Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με την Τήνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και τη Λέρο, να πρωτοστατούν.

Το Ιόνιο πρωταγωνιστεί και εφέτος στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών με τη μεγάλη ζήτηση για Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Παξούς και Ιθάκη λόγω και των παραδοσιακών εθίμων του Πάσχα.

Το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα ελκύουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα, ενώ η Χαλκιδική όσους αναζητούν τον συνδυασμό με την θάλασσα. Η Πελοπόννησος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα η Μονεμβασιά, η Στούπα, η Καρδαμύλη, και η Καλαμάτα, όπως και το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο.

Επιπλέον, οι Έλληνες ταξιδιώτες θα κατευθυνθούν και προς όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές με ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Τα νησιά κέρδισαν τους ορεινούς προορισμούς το εφετινό Πάσχα

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι τον μήνα Μάιο, αυτή η χρονική συγκυρία μετατόπισε την ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών από τους ορεινούς προορισμούς στους νησιωτικούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την περίοδο ξεκινούν τη σεζόν, οι Έλληνες θα είναι και η πλειοψηφία των πελατών σε αυτά, αφού από τα τέλη Μαΐου αναμένονται οι σημαντικές τουριστικές ροές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Από 50 ευρώ το άτομο η διαμονή σε 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο

Μάλιστα, η κυρία Τετράδη εξηγεί ότι οι ξενοδόχοι αυτή την περίοδο προσέφεραν πολύ ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα στους Έλληνες πελάτες τους και η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική.

Στα νησιά του Ιονίου και στην Ζάκυνθο ειδικότερα, η διαμονή σε ένα 4άστερο ή 5άστερο ξενοδοχείο τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται στα 50 έως 70 ευρώ το άτομο.

Τιμές πολύ χαμηλότερες κι από αυτές που πετυχαίνουν και οι ξένοι επισκέπτες που κλείνουν τις διακοπές τους μέσω tour operators, στο εξωτερικό αναφέρει η κυρία Τετράδη. Μάλιστα η κυρία Τετράδη τόνισε ότι η εφετινή περίοδος του Πάσχα δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να επισκεφτούν και προορισμούς που το καλοκαίρι είναι οικονομικά απλησίαστοι για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και μέλος του ΞΕΕ Μανόλης Τσακαλάκης δήλωσε ότι ξενοδοχεία που θα έχουν πληρότητα από 50% πάνω θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι την δεδομένη χρονική στιγμή.

Βέβαια, παρατήρησε ότι υπάρχουν και μονάδες για παράδειγμα στην Κρήτη που δεν «πέφτει»… καρφίτσα την περίοδο του Πάσχα, αν και η Κρήτη δεν είναι ένας παραδοσιακός πασχαλινός προορισμός για τους Έλληνες, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη και εφέτος θα πρωταγωνιστήσει σε ελεύσεις τουριστών, με τον κ. Τσακαλάκη να τονίζει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου είναι αυξημένες κατά 7% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα της χώρας έδωσαν το στίγμα των περιοχών που αναμένεται να προσελκύσουν τους Έλληνες Επισκέπτες την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Μύκονος: Πλειοψηφία οι Έλληνες επισκέπτες το Πάσχα

Στη Μύκονο, οι ετοιμασίες είναι πυρετώδης για την νέα σαιζόν και φυσικά οι Έλληνες θα είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών το Πάσχα, όπως ανέφερε η Γεωργία Κοντιζά, Managing Director του Koukoumi Hotel, του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μεταφέροντας τον «παλμό» του νησιού, εκτιμά ότι η εφετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, αν και τα μηνύματα από τους τοπικούς επιχειρηματίες είναι αντιφατικά. Κάποιοι κάνουν λόγο για αργό ξεκίνημα του Μαΐου και κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως θα πάει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα της Μυκόνου τα περισσότερα καταλύματα ήδη έχουν ανοίξει, ενώ κάποιες μονάδες που παραδοσιακά άνοιγαν μέσα Απριλίου έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα τους στα μέσα Μαΐου. Στο μεταξύ, εντατικοί είναι και οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια, που χτενίζουν την Μύκονο για κάθε είδους παραβάσεις, όπως τονίσθηκε.

Τήνος: Τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα

Στην Τήνο, όπως σημείωσε ο Στέλιος Μαλλιάρης, Πρόεδρος των ξενοδόχων στο «νησί της Παναγίας», τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ καλή πληρότητα για το Πάσχα από Έλληνες πελάτες αποκλειστικά, καθώς οι ελεύσεις των ξένων επισκεπτών αναμένονται από τα τέλη Μάη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία χρονιά εφάμιλλη της πολύ καλής περσινής. Πάντως, έκανε λόγο για την τελευταία καλή χρονιά των Κυκλάδων, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και του γεγονότος ότι οι Κυκλάδες έχουν ακριβύνει πάρα πολύ σαν προορισμός, ως αποτέλεσμα και της απληστίας πολλών επαγγελματιών, όπως εξήγησε.

Σίφνος: Η τουριστική κίνηση είναι ενισχυμένη και εφέτος

«Πόλος έλξης για Έλληνες ταξιδιώτες και η Σίφνος την περίοδο του Πάσχα, με τον ξενοδόχο και μηχανικό, Γρηγόρη Σκαλιστήρα, να υπογραμμίζει ότι η νέα του μονάδα στο νησί των Κυκλάδων Sigma Residences είναι γεμάτη, ενώ, αντίστοιχη είναι εικόνα και για τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν ανοικτά τα καταλύματα τους.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος, επεσήμανε πως η τουριστική κίνηση θα είναι ενισχυμένη. Μάλιστα, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τα καταλύματα εν όψει του Πάσχα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Η Σίφνος, όπως τόνισε, προσφέρει μία μοναδική πασχαλινή εμπειρία. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών τη Μεγάλη Πέμπτη, ομάδες πιστών λαμβάνουν το Άγιο Φως και επισκέπτονται απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια για να ανάψουν το καντήλι του εκάστοτε Αγίου. Επίσης, ξεχωρίζουν ο Επιτάφιος στις Καμάρες που μεταφέρεται συχνά με καΐκι και μπαίνει μέσα στη θάλασσα, ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στην Ι.Μ. Βρύσης καθώς και τα θρησκευτικά δρώμενα στο Κάστρο.

Άνδρος: Η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» το 100%

Στην Άνδρο, η πληρότητα στα καταλύματα θα αγγίξει το 100% και για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον δρομολόγια από τα υπερσύγχρονα πλοία της γραμμής προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης που αναφέρει σχετικά:

«Εφέτος το Πάσχα αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες στην Άνδρο, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους. Το Πάσχα στην Άνδρο αποτελεί εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες σε όλα τα χωριά, αλλά και στα εκπληκτικά μοναστήρια του νησιού Εντυπωσιάζουν τα παραδοσιακά μάσκουλα και πυροτεχνήματα στο χωριό Στενιές που είναι ένα έθιμο πολλών δεκαετιών την Κυριακή του Πάσχα».

Πάτμος: Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Κλίμα αισιοδοξίας μετέφερε και ο Δήμαρχος Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, σημειώνοντας πως «το νησί της Αποκάλυψης αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους θρησκευτικούς προορισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να γιορτάσουν το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ως νέα Δημοτική αρχή, μαζί με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους προετοιμαζόμαστε ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών και των πιστών».

Κάρπαθος: «Πόλος έλξης» επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης

«Οι φυσικές ομορφιές σε συνδυασμό με τις αιωνόβιες παραδόσεις καθιστούν την Κάρπαθο πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κατά τις ημέρες του Πάσχα που η επισκεψιμότητα προβλέπεται αυξημένη.

Μοναδικές πασχαλινές στιγμές θα χαρίσουν τα κάλαντα του Λαζάρου το Σάββατο του Λαζάρου, τα διαχρονικά “σύρματα” στα Σπόα τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και η περιφορά των εικόνων στα σπίτια των κατοίκων σε ολόκληρο το νησί το πρωί της Λαμπρής Τρίτης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, τον ρυθμό θα δώσουν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια στην Όλυμπο με την συμμετοχή όλων των γυναικών που φοράνε την τοπική παραδοσιακή φορεσιά του χωριού», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Τάσος Μηλιός.

Νάξος: «Η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%»

«Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Νάξος με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να οργανώνονται ώστε να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές παραδόσεις, ξεχωριστά ήθη και έθιμα και απολαυστικά τοπικά εδέσματα.

Ήδη το νησί δέχεται πλήθος ξένων ταξιδιωτών, ενώ για τις εορταστικές ημέρες η επισκεψιμότητα θα ενισχυθεί και από τον εγχώριο τουρισμό και η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.

Αστυπάλαια: «Έχουν εξαντληθεί τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για τη Μεγάλη εβδομάδα»

«Τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά εισιτήρια για Αστυπάλαια τη Μεγάλη εβδομάδα έχουν εξαντληθεί. Το Πάσχα στην “πεταλούδα του Αιγαίου” προβλέπεται μοναδικό με τη συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία και το έθιμο των βεγγαλικών μεταξύ των δύο εκκλησιών να δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του Λαμπριανού είναι το παραδοσιακό μας πιάτο που ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αστυπάλαιας, Κώστας Καμπύλης.

Ίος: Ήδη έχουν αρχίσει οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιητών, Αντώνης Μέττος, προσέθεσε πως «έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις τουριστών στην Ίο από το εξωτερικό ενώ η ροή αυξάνεται προοδευτικά μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, στο επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέπτες από τα αστικά κέντρα που θα βιώσουν αυθεντικό Πάσχα στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου.

Οι παραδόσεις θα είναι μέρος της καθημερινότητας για ντόπιους και ταξιδιώτες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τα διαχρονικά έθιμα της κούνιας, του παιχνιδιού με τις μπάλες, καθώς και παραδοσιακών χορών με ντόπια παραδοσιακά γλυκά να “κλέβουν” την παράσταση».

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος και ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα εν όψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

Παραμένει το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/04) στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,3%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 9,1%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 2,7% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και η απάντηση «άλλο» με 2,8%

Το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνών κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση δημοσκοπικά, αλλά και πολιτικά, λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά κυρίως εξαιτίας της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, η δικαστική διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en