ΑΜΥΝΑ

Σκοπιανό | Νέο τετ α τετ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

 Το Βελιγράδι αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή (12/04/2018) επίσκεψη Κοτζιά στην Οχρίδα και η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ. Η αυριανή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχαν στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου και αφού έχει μεσολαβήσει νέα επιστολή του Μάθιου Νίμιτς προς αμφότερους.

Στην επιστολή, o ειδικός διαμεσολαβητής του γ.γ του ΟΗΕ, καταγράφει τα σημεία συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και αυτά που χωρίζουν τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που ο ίδιος έκανε στη τριμερή Σύνοδο της Βιέννης. 

Η κύρια διαφωνία αφορά στην αναθεώρηση του Σκοπιανού συντάγματος. Η Αθήνα το θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, όμως οι Σκοπιανοί «κλωτσούν» και εμμένουν στην διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στο σύνταγμά τους.

Για το ονοματολογικό, η Αθήνα επιθυμεί η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κι ότι αυτό να αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα έχει θέσει ως βασική επιλογή το όνομα Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Τελικός σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version