ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό πόκερ με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Γιατί τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αλλάζει στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τον χρόνο εξόδου της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να απασχολεί, καθώς οι πιθανές ημερομηνίες, η μία μετά την άλλη, “πέφτουν” στην πορεία, για διάφορους λόγους. Τώρα, πλέον, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το αν τελικά η χώρα μας θα “βγει” πριν ή μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Μέχρι και πριν δύο ημέρες οι πιθανότητες ήταν σχεδόν όλες υπέρ του πρώτου ενδεχόμενου. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση ότι η πρώτη μεγάλη έξοδος της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων μπορεί να πάει και γι’ αργότερα. Δηλαδή, για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζουν ότι “το ομόλογο δεν συνιστά αυτοσκοπό”, συνεπώς “κανείς δεν μας βιάζει να κάνουμε τίποτα”. Η στάση αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί απορίες, καθώς, μέχρι πρότινος, η επιστροφή στις αγορές θεωρούνταν ως ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

Η πιθανότερη εξήγηση αυτής της μεταστροφής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ευρώπη πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν και το ΔΝΤ δείχνει να μην έχει πρόβλημα με μια λελογισμένη έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται με ένα ομόλογο της τάξης των 2 – 4 δισ ευρώ, το οποίο περισσότερο θα ενισχύσει ψυχολογικά την προσπάθεια εξομάλυνσης της ελληνικής οικονομίας, παρά οτιδήποτε άλλο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version