ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Eurogroup | Πηρά του Σύριζα στη Ν.Δ. (VIDEO)

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δέχεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Πέραν της συζήτησης για την οικονομία μεγάλο τμήμα της διαδικασίας επικεντρώθηκε στις καταγγελίες για επαφές του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Στην πρόταση Μητσοτάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι όποιος έχει στοιχεία μπορεί να τα καταθέσει στη δικασιούνη, η οποία ήδη διερευνά την υπόθεση του Noor1.

«Είναι το λιγότερο άσκοπο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε εξεταστική επιτροπή» είπε ο πρωθυπουργός.

Ανοίγοντας τη διαδικασία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την «καλή κατά γενική ομολογία» καιπρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. «Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Όπως τόνισε η συγκεκριμένη συμφωνία για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι ακόμη έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δεν θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Πέντε στόχους είχε θέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο: γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρύθμιση για το χρέος, συμμετοχή στο QE, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά πλεονάσματα.

» Δικοί σας οι πέντε στόχοι, δικές σας και οι αστοχίες» είπε και πρόσθεσε: «Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τις συμπεριφορές υπουργών, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης, αναρωτώμενος μάλιστα για τον πρώτο αν απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο.

Για τον κ. Πολάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «θεσμικά χυδαίο», είπε: «Μπορεί οι αναρτήσεις να είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννημάτα ανέφερε: «Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συμφωνία στο Eurogroup και αυτά δεν είναι καθόλου τιμητικά για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Μας έχετε βάλει τη θηλιά στο λαιμό. Με αυτή τη συμφωνία και αυτή την κυβέρνηση δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο».

Tο τελευταίο Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του τέταρτου μνημονίου, είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε, «χρειάζεται μεγάλο θράσος -και αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση- να λες ότι με την συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε στη συνέχεια τα ερωτήματα: «Αλήθεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2022 και στο 2% από το 2023 έως το 2060, από πού θα διασφαλιστούν; Από την ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, από τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, από τις περικοπές δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, που προέρχεται από την νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ. Θα καταργηθούν οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι; Ή μήπως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έρχονται για το επόμενο διάστημα;».

Σημείωσε επίσης, ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την γ’ αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τον συνδικαλιστικό νόμο, το χτύπημα στην απεργία, αναφέροντας, χαρακτηριστικά: «Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, θα το κάνετε κι αυτό στο όνομα της “αριστεράς και της προόδου”».

«Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε τη χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μικρές επαναστάσεις που μπορούν να συνθέσουν την προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα».

«Συμφωνία ντροπής» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για τη β’ αξιολόγηση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που «αλυσοδένει» τη χώρα δεσμεύοντας τη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι όπως και οι προηγούμενες την παρουσιάζει ως μονόδρομο. «Πόσο καιρό μπορεί να ζει μια χώρα κάτω από τέτοια διλήμματα;» αναρωτήθηκε.

Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανσή του για τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση. «Ποιος αφήνει 3 ετών παιδί να βγει στη λεωφόρο; Δεν θα το πατήσει το αυτοκίνητο; Το ίδιο έκανε και ο κ. Σαμαράς και το πληρώσαμε αυτό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα».

«Η απόφαση της κυβέρνησης για μια επιτυχή διαπραγμάτευση οδηγεί την οικονομία στην ανάπτυξη και τον λαό σε μια νέα εποχή» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικαλούμενος και στοιχεία από την πορεία των δεικτών για τα ελληνικά ομόλογα. Τι απάντησε στις καταγγελίες για την υπόθεση των συνομιλιών με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Ανέφερε, ακόμα, ότι κατέρρευσε η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηριχθεί στην καταστροφή, στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και εκείνη να έλθει ως σωτήρας.

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορώντας τα κόμματα ότι με τις μνημονιακές πολιτικές τους οδήγησαν την Ελλάδα «στην υποταγή και την ξενοκρατία».
Ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για «μπολσεβίκες μεθόδους» και για ακραία χυδαία μνημονιακή πολιτική που οδήγησε τον ελληνικό λαό στα συσσίτια και τη φτώχεια. «Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους νεοφιλεύθερους ούτε με τους μαρξιστές», ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο της κρίσης. Από το success story του Αντώνη Σαμαρά περάσαμε στο success story του κ. Τσίπρα».

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version