Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση στοχεύει να περάσει μία ακόμη σειρά σκληρών μέτρων από τη Βουλή και να κλείσει η β’ αξιολόγηση με αντάλλαγμα την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου.

«Καυτό» αναμένεται το Σαββατοκύριακο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου, για να περάσει και να εγκριθεί από τη Βουλή μια ακόμη σειρά σκληρών μέτρων καθώς και τον προϋπολογισμό του 2017, ώστε να τεθεί επί τάπητος η ρύθμιση του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Στο Υπουργείο Εργασίας οι ρυθμοί… ανεβαίνουν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών  και όπως όλα δείχνουν το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, είναι να κλείσει όσο πιο «αναίμακτα» η β’ αξιολόγηση, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να αναδεικνύονται ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους: Μέσω της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και μέσω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Για τον κατώτερο μισθό

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης. 

 Μάλιστα, κατά την πρώτη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους: Εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως “εμβληματική αλλαγή”.

 Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Περί συνδικαλιστικού νόμου

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στο δικαίωμα στην απεργία. 

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για τις ομαδικές απολύσεις

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι δανειστές πιέζουν εδώ και χρόνια. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο το σκληρό αυτό μέτρο και «πρώην κόκκινη γραμμή» θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπουργείο Εργασίας και δανειστές εργάζονται διαρκώς πάνω στο ζήτημα αυτό. Οι πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ. 

Επιπλέον το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο βαρύνοντα ρόλο αναμενόταν να παίξει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη σχετική υπόθεση της ΑΓΕΤ, αν και οι δανειστές πιέζουν για αποφάσεις πριν βγει η απόφαση (σ.σ.: η οποία δεν αναμένεται πριν τα μέσα Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, πηγές του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση του δικαστηρίου θα ρίξει φως στο ζήτημα της διοικητικής έγκρισης. 

Ωστόσο, οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης. 

Το Yπουργείο Εργασίας επιμένει στο ότι πρέπει να υπάρχει προέγκριση, για να μην ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος περιπτώσεων ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, απαραίτητο είναι να διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να προβούν σε ομαδικές απολύσεις».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκύπτει ότι η θέση του ILO ενισχύει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς σχεδόν το σύνολο των θέσεων του ILO υποστηρίζει την ελληνική πλευρά σε θέματα όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κ.ά. 

Όπως σημειώνουν, ο ILO δηλώνει ότι είναι ενάντια στις αρχές του η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των συλλογικών συμβάσεων και επικρίνει τη θέση της μειοψηφίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ILO κρατά μεσοβέζικη στάση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Ημέρες Καρδιολογίας “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Lucy, οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας καρδιαγγειακών παθήσεων, που διοργανώσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με τον γενικό τίτλο “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ.

 Στην ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καρδιολόγου, Δαυίδ Συμεωνίδη, μίλησαν διεκεκριμένοι συνάδελφοι του εκλιπόντος και μεταξύ αναφέρθηκαν στη πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, στο παρόν και το μέλλον της παιδιοκαρδιολογίας, στη διαχείριση αρρυθμιών, στον προαγωνιστικό έλεγχο του αθλητή, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του θωρακικού άλγους και στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκομείο.
Οι εργασίες της διημερίδας “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘ΔΑΥΙΔ’ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ” συνεχίστηκαν και την Κυριακη (26/5), με ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες της Καβάλας, της Ελευθερούπολης και της Θάσου. Η θεματολογία τους αφορά την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
https://youtu.be/GBujgA76J6M

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 | 111 χρόνια Ελεύθερης Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας

Φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας.

Στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων, εκτός τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και την έλευση του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Καβάλα, εχουν ενταχθει και ειδικές δράσεις για όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από πέντε ακριβώς δεκαετίες και για 25 χρόνια Αδελφοποίησης και σε κάθε περίπτωση στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΝΟΘΑΚ | Α’ φάση του Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Β’ Εθνικής ανδρών 2023-2024

Το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαΐου 2024, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας θα διεξήχθη η Α’ φάση του Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Β’ Εθνικής ανδρών 2023-2024 υπό την αιγίδα της ΚΟΕ, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 16 ομάδες σε 4 ομίλους.

Στον όμιλο που συμμετέχει η ανδρική ομάδα του ΝΟΘΑ Καβάλας θα αντιμετωπίσει τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται στην κατηγορία, ΝΓΣ Ηρακλής, ΣΑΠΚ Νεάπολης και ΧΑΝΘ.

Στόχος για τον ΝΟΘΑΚ που εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην κατηγορία είναι να εξασφαλίσει το ένα από τα δύο εισιτήρια του ομίλου για τα play off, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στο φίλαθλο κοινό της περιοχής, να γνωρίσει ακόμη περισσότερο το άθλημα της υδατοσφαίρισης. Ο Β’ γύρος του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en