Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σκάκι τραπεζών με funds και επενδυτές για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Κινήσεις για δημιουργία κλίματος, επιθέσεις στο Χρηματιστήριο. Γιατί βύθισαν τις τραπεζικές μετοχές

Υπόγεια κόντρα τραπεζών και ξένων υποψήφιων επενδυτών – απλώς επίδοξων κερδοσκόπων – βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Προεξοφλώντας ότι εντός της εβδομάδας θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και θα γίνει άμεσα η εκταμίευση των 10 δισ. που θα δοθούν μέσω ΤΧΣ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι τράπεζες επισπεύδουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω book building και ΑΜΚ. Αντίθετα, οι ξένοι οίκοι και τα funds παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και εμφανίζονται διστακτικοί να συμμετάσχουν, με πρόσχημα την – υποτιθέμενη – αύξηση του country risk επειδή καθυστερεί η συμφωνία. Στόχος είναι να επιτύχουν καλύτερους όρους και χαμηλότερες τιμές διάθεσης των νέων μετοχών – να αγοράσουν δηλαδή φθηνότερα.

Η προσπάθεια εκδηλώνεται σε δύο μέτωπα: Με φαινομενική διστακτικότητα συμμετοχής στα book building και με επιθετικές κινήσεις στο χρηματιστήριο.

Οι προθέσεις των ξένων υποψήφιων επενδυτών φάνηκαν από την εξέλιξη της διαδικασίας εγγραφών στο βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, όπου προσπάθησαν να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα ανησυχιών για την έκβαση του εγχειρήματος και να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για τις τρεις τράπεζες που έπονται.

Θέλουν περιθώρια για γρήγορο, σίγουρο κέρδος

Οι προσπάθειες έγιναν εμφανέστερες στο χρηματιστήριο, με επιθετικές κινήσεις ρευστοποιήσεων, που βύθισαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών ακόμη και σε νέα ιστορικά χαμηλά (Τρ. Πειραιώς), ενώ ο κλαδικός τους δείκτης έχανε σχεδόν 20%.

Με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών επιδιώκεται να διαμορφωθούν συνθήκες για τη διάθεση των νεοεκδιδόμενων μετοχών σε τιμές αρκετά χαμηλότερες απ’ ό,τι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι διοικήσεις των τραπεζών, η ΤτΕ και το ΤΧΣ.

Ετσι οι ξένοι που θα συμμετάσχουν στα book building και στις ΑΜΚ θα έχουν κόστος κτήσης που θα τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις, ακόμη κι αν δεν επαληθευθεί γρήγορα το σενάριο ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών, ή αν δεν υπάρξουν οι αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Οι διαθέσεις τους θ’ αλλάξουν βέβαια τις επόμενες μέρες, αν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και δοθεί πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 δις. προς το ΤΧΣ, μαζί με την υποδόση των 2 δις. που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών του Δημοσίου.

Από τις ίδιες δεξαμενές

Κόντρα στο κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ξένοι επενδυτές-κερδοσκόποι, οι τραπεζίτες επισπεύδουν τις διαδικασίες book building και ΑΜΚ, θέλοντας να περάσουν στην αγορά το μήνυμα ότι δεν ανησυχούν και ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία.

Η Εθνική επέσπευσε κατά μία ημέρα την έναρξη του book building και ανοίγει την Τρίτη το βιβλίο προσφορών. Για τις 23 Νοεμβρίου έχει προγραμματίσει την έναρξη εγγραφών στην ΑΜΚ που προορίζεται για το ευρύ επενδυτικό κοινό και τους νυν μετόχους.

Παράλληλα κινείται η Alpha, που ελπίζει ότι σε λίγες μέρες θα υπερκαλύψει τον στόχο προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Την Πέμπτη – ή το απόγευμα της Τετάρτης- θα ξεκινήσει το book building της Eurobank, η οποία έχει μάλλον εξασφαλισμένη την κάλυψη των συνολικών αναγκών της από ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς θα συμμετάσχουν οι βασικοί της μέτοχοι (Fairfax και WLR), ενώ υπάρχουν συμφωνίες με ομάδες επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή στην τράπεζα.

Οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να αποδυθούν σε άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους, καθώς όλες επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλια από τις περίπου «δεξαμενές» – χαρτοφυλάκια που έχουν επενδύσει και κατά το παρελθόν στην ελληνική αγορά, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της και είναι σε θέση να εκτιμήσουν το πραγματικό ρίσκο.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 13-05-2024

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με τη σημαντική συμβολή και της Kourtidis Group, ο Δήμος Παγγαίου έφτασε στη πρώτη πανελλαδική δεκάδα έκδοσης οικοδομικών αδειών

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη στο να φιγουράρει ο Δήμος Παγγαίου Καβάλας στην πρώτη δεκάδα των περιοχών της χώρας, με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες για το 2023.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Δήμος Παγγαίου βρέθηκε στην 9η θέση πανελλαδικά, με 160 οικοδομικές άδειες και 64.475 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει ένα ισχυρό επίπεδο δραστηριότητας και ανάπτυξης.

Από το σύνολο των οικοδομικών αδειών, στην Kourtidis Group χορηγήθηκε το 20,6% των αδειών και με την οικοδομική δραστηριότητα του σε τετραγωνικά μέτρα να αγγίζει το 30,5%. Τα εντυπωσιακά αυτά ποσοστά αντιπροσωπεύουν την έκδοση 33 οικοδομικών αδειών για τον όμιλο Κουρτίδη, από τις 160 συνολικά, με συνολική οικοδομική δραστηριότητα 19.680 τετραγωνικών μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Δήμου Παγγαίου αποτελούν μία «έκπληξη» καθώς αποτελεί μία σχετικά «άγνωστη» περιοχή για τα ελληνικά δεδομένα, η δραστηριότητα της Kourtidis Group, με έδρα την Παραλία Οφρυνίου και με μια πορεία στον χώρο των κατασκευών από το 1996, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικοδομική ανάπτυξη. Με την πάροδο των ετών, επεκτείνει και εξελίσσει σταθερά την παρουσία του:

  • 20 άδειες το 2021
  • 25 άδειες το 2022
  • 33 άδειες το 2023

Η αύξηση των οικοδομικών αδειών από τον όμιλο Κουρτίδη αντανακλά τη δέσμευσή του να επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει ενεργά στην οικονομική ευημερία. Κάθε νέα άδεια δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα οικοδομικό έργο, αλλά μια ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης του τόπου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en