Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σιγουριά στον ΟΛΚ για ενδιαφέρον ιδιωτών στο λιμάνι Φίλιππος Β’

Συνέντευξη του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη μετέδωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι κανένα από τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας δεν ιδιωτικοποιείται κι εξήγησε τη νέα διαδικασία για τις περίφημες «Υποπαραχωρήσεις». Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι για το λιμάνι της Κέρκυρας, όπως και για μια σειρά άλλων λιμανιών, προωθείται επί του παρόντος στη βουλή το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις.

Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς από εκείνο που διέπει την ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στο υπόλοιπο μέρος των μεγάλων λιμανιών, στα λεγόμενα περιφερειακά λιμάνια, συμπεριλαμβάνεται κι εκείνο της Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018 ήρθε στην Καβάλα η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (φωτογραφία). Το ταμείο επιθυμεί να προχωρήσει σύντομα το σχέδιο των υποπαραχωρήσεων αφού για κάποια από τα περιφερειακά λιμάνια υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες.

Εξαρχής, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας επέμενε και συνεχίζει να επιμένει ότι οι υποπαραχωρήσεις αφορούν στον εμπορικό λιμένα Φίλιππος Β’ για το οποίο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Το ΤΑΙΠΕΔ που θα τρέξει τη διαδικασία σύμφωνα με το περιεχόμενο του νέου νόμου αναμένει την ψήφισή του στη βουλή. Εντωμεταξύ, επισκέφθηκαν την Καβάλα προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα στοιχεία για το λιμάνι Φίλιππος Β’ οι τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του εμπορικού λιμανιού. Οι συναντήσεις των τεχνικών συμβούλων πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ο ΟΛΚ εμφανίζεται αισιόδοξος και πιστεύει ότι σύντομα το υπουργείο θα περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή προς ψήφιση, άρα η διαδικασία θα επιταχυνθεί ώστε με υποπαραχώρηση να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι Φίλιππος Β’ στη διάρκεια του 2019. Μετά την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσει διακήρυξη και διαγωνιστική διαδικασία όπου πέρα από το οικονομικό τίμημα θα προβλέπονται και υποχρεώσεις, δηλαδή επενδύσεις εκ μέρους του ιδιώτη που θα εγκατασταθεί σε καθένα από τα περιφερειακά λιμάνια.

Επειδή οι όροι του διαγωνισμού δεν είναι ακόμη συγκεκριμένοι και γνωστοί, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για το πόσοι και ποιοι θα ενδιαφερθούν να εμπλακούν με το λιμάνι Φίλιππος Β’.

Άλλα νέα από τη λειτουργία του ΟΛΚ σχετίζονται με το διαγωνισμό για την καθαριότητα του λιμανιού Ελευθερών και του επιβατικού λιμανιού Απόστολος Παύλος, συμπεριλαμβανομένων και χώρων στην είσοδο της ιχθυόσκαλας. Ο διαγωνισμός για την καθαριότητα του λιμανιού Ελευθερών δεν είχε αποτέλεσμα κι έτσι θα επαναληφθεί. Αντιθέτως, υπάρχει ανάδοχος για την καθαριότητα του καβαλιώτικου επιβατικού λιμανιού.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Europe Direct Α.Μ.Θ. | Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης

Την Πέμπτη 25 Απριλίου το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε εκδήλωση με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης για την Ημέρα της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος ο Καθηγητής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσσης, παρουσίασε τους θεσμούς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Δρ. Αργύριος Σαπουνίδης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFEEL, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της European Maritime Day.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ΓΕΛ Χρυσούπολης μας «γύρισε» πίσω στο χρόνο, παρουσιάζοντας τις δράσεις του την τελευταία τριετία στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Δημοτικής Περιουσίας -Διοικητικής Αναδιάρθρωσης & Οργάνωσης του Δήμου Νέστου, κ. Κέλλης Γιώργος και η κα. Χριστίνα Χαϊτίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en