ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σημαντικό βήμα για την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία της UNESCO

Πρώτος επιτόπιος έλεγχος στον αρχαιολογικό χώρο

Κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και η Ιταλίδα επίτροπος του οργανισμού, θα βρεθούν στην Καβάλα την Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου

 

Στην Καβάλα θα βρίσκεται τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα συνοδεύει την Ιταλίδα εκπρόσωπο της UNESCO, η οποία θα διενεργήσει τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο για την εξέλιξη των απαραίτητων εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που είχαν προταθεί από τον περασμένο χειμώνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε από την ελληνική μεριά.

Η επίσκεψη και ο έλεγχος του κλιμακίου αφορούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του φακέλου της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του χώρου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιολόγο Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη, την προϊσταμένη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ευγενία Μπεντερμάχερ – Γερούση, η οποία είναι ο σύνδεσμος του υπουργείου με την UNESCO, ενώ ενδέχεται να συμπληρώνεται και από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, Ελένη Κόρκα. Τις τρεις κυρίες, όπως και την Ιταλίδα επίτροπο, θα συνοδεύει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του υποψήφιου φακέλου του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, η Ιταλίδα επίτροπος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτή τη φάση, συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου εκτελούν εργασίες με τα χρήματα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, ενώ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος και πιθανότατα πριν εκπνεύσει το 2015, θα συνδράμει με χρηματοδότηση των εργασιών και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Δήμος Καβάλας με τα τεχνικά συνεργεία του από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στη διάθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού και θα συνδράμει, εφόσον χρειαστεί, με επιπλέον προσωπικό και μηχανήματα για τον εξωραϊσμό του αρχαιολογικού χώρου.
Ήδη, από τον περασμένο Απρίλιο, στην πρώτη παρουσία της κ. Κόρκα στην Καβάλα για την επιθεώρηση των υπό εξέλιξη εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, είχαν ζητηθεί η κατασκευή χώρων υγιεινής και η χάραξη διαδρομής με σταθμούς ξεκούρασης, που θα διευκολύνει την ξενάγηση των επισκεπτών.

 

Μεγάλος στόχος είναι η εκκίνηση της ανασκαφής, μετά τον αποχαρακτηρισμό του δρόμου που διέσχιζε τον αρχαιολογικό χώρο (σ.σ. και ένωνε Κρηνίδες και Λυδία), διαδικασία που ξεκίνησε το 2010, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις τον περυσινό χειμώνα.

πηγη: Εφημερίδα Χρονόμετρο

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version