MEDIA

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται ως προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης!

Καλό Μήνα σε όλους μας, με τους ανθρώπους της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν ριζικά το Ραδιοτηλεοπτικό Τοπίο της χώρα μας.

Το ρεπορτάζ τούτη την ώρα τρέχει με απίστευτο ρυθμό, αλλά τίποτε δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, από διαρροές, καθώς και από κάποιες κινήσεις όπως οι επιλογές στελέχωσης των Υπουργείων και όχι μόνον, προκύπτουν κάποια σημαντικά εξαγόμενα:

Φαίνεται λοιπόν ότι θα υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος αναφορικά με το πόθεν έσχες, αλλά και τις μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών που έγιναν προς το εξωτερικό όλα τα χρόνια της κρίσης (θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου που θα ελέγξει όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης/ΜΜΕ).

Επίσης, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα επιλέξει την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας για τη διενέργεια της διερεύνησης των πηγών χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα υπάρξει εκ νέου υποχρέωση
ειδικής δήλωσης αναφορικά με την ιδιοκτησιακή κατάσταση τους (νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα).

Φαίνεται πιθανή η υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως ζημιογόνες εδώ και πολλά έτη.

Όπως ήταν αναμενόμενο στις αρμοδιότητες του νέου Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, εμπεριέχεται η ΝΕΡΙΤ, αλλά και το μέλλον των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Όπως μέχρι ώρας διαφαίνεται, θα υπάρξει αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και ως προς το σχέδιο περί Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, η δημιουργία νόμων και γενικότερα η παραγωγή κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των Σταθμών θα εμπίπτει στα καθήκοντα του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλους Συναρμόδιους Υπουργούς.

Κάτι περισσότερο από βέβαιη θεωρείται η επανεξέταση των όρων και προϋποθέσεων χρήσης όλων των τηλεοπτικών συχνοτήτων (πηγές μας αναφέρουν και για την εκ νέου εξέταση των συχνοτήτων του ραδιοφώνου σε βάθος χρόνου). Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το καθεστώς αδειοδότησης των Σταθμών θα αναθεωρηθεί πλήρως και ότι όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Σε ότι αφορά τα Τεχνικά Ζητήματα της βιομηχανίας μας, δηλαδή συχνότητες και ζητήματα ραδιοφάσματος, κεραίες και συστήματα εκπομπής, συστήματα ζεύξεων, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ. εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, δηλαδή του Αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Χρήστος Σπίρτζης (Απόφοιτος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), ο οποίος με την εμπειρία και την μάχιμη ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) από τον Σεπτέμβριο του 2010, αναμένεται να δώσει λύσεις σε αρκετά ζητήματα που απασχολούν το Ραδιοτηλεοπτικό Τοπίο της χώρας μας.

Εμείς θα ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους και ελπίζουμε οι αποφάσεις τους και το νομοθετικό έργο τους να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ραδιοτηλεοπτικής βιομηχανίας, η οποία θυμίζουμε ότι απασχολεί πολλούς εργαζομένους, συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ η προσφορά της στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών είναι σπουδαία, ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη, οικονομικώς, περίοδο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version