Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις στην ημερίδα για την αλιεία στο Δέλτα Έβρου

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ημερίδα, που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πληροφόρησης, η οποία αφορούσε την άσκηση της αλιείας στον υγρότοπο…

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, κ. Αθανασιάδης Ανδρέας, ο οποίος τόνισε πως η υποστήριξη της αλιείας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Φορέα και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Πέτροβιτς Δημήτριος, ο οποίος αφού εξήρε την προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου, τόνισε πως η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφορά την αξιοποίηση της αλιείας στο Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση, από τη συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, κ. Μακρυγιάννη Ελένη, για το ρόλο του Φορέα στην περιοχή, τις δράσεις και τα έργα που έχει υλοποιήσει τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του και ιδιαίτερα για τις δράσεις υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα στο Δέλτα του Έβρου.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από την εισήγηση του Προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Σαρίκα Δημήτριο, ο οποίος έκανε αναδρομή στο παρελθόν για τη σχέση της αλιείας με τον υγροβιότοπο, ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την επαναλειτουργία των λιμνοθαλασσών ως ιχθυοτροφεία και πρόσθεσε πως η πιστοποίηση των αλιευτικών προϊόντων θα έδινε στα αλιευτικά προϊόντα προστιθέμενη αξία.

Μία σημαντική παρουσίαση για την υφιστάμενη κατάσταση της αλιείας στον υγρότοπο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έγινε από το δασολόγο του Φορέα Διαχείρισης, κ. Ηλία Βασίλη ενώ στη συνέχεια ο κ. Κουλαζίδης Κούλης, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου μίλησε για την αξία της ορθολογικής άσκησης της αλιείας, την ανάγκη της βιώσιμης διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος και την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας.

Ακόμη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Ξανθόπουλος Αποστόλης προσέγγισε το νομικό πλαίσιο της αλιευτικής διαχείρισης του Δέλτα Έβρου, τις προοπτικές για την άσκηση αλιευτικού τουρισμού αλλά και τις προοπτικές που αφορούν τα ιχθυοτροφεία ενώ ο, κ. Κουτράκης Μάνος, από το ΙΝΑΛΕ αναφέρθηκε εκτενέστερα για την υφιστάμενη κατάσταση των αλιευμάτων και των λιμνοθαλασσών του υγροτόπου και έθεσε προτάσεις ορθής αλιευτικής διαχείρισης για την ανάπτυξη του κλάδου.
Τέλος η εισήγηση του κ. Αγγελίδη Μαρίνου, οικονομολόγου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, αφορούσε την αξία χορήγησης σήματος ποιότητας στα προϊόντα των αλιέων και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τον κλάδο.

Φορείς, υπηρεσίες, σύλλογοι και αλιείς είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τους προβληματισμούς τους για θέματα που τους αφορούν και τέθηκαν οι βάσεις για μια εποικοδομητική συνεργασία, μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, των υπηρεσιών, φορέων και αλιέων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών που αφορούν την άσκηση της αλιείας στο Δέλτα του Έβρου.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2024 | Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και για εκείνες του Ιουνίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Να σημειωθεί πως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Το έθιμο της Καλής Βρύσης Δράμας | Η λιτανευτική πομπή που διανύει 18 χλμ. με τα πόδια – Τι συμβολίζει

Πιστοί στη μακραίωνη παράδοση του τόπου τους και στη διατήρηση ηθών και εθίμων που χάνονται στα βάθη των χρόνων, οι κάτοικοι της Καλής Βρύσης Δράμας αναβίωσαν και φέτος, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, (δηλαδή την πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα), το έθιμο της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Αναστάσεως.

Διανύοντας μια απόσταση 18 χιλιομέτρων, το έθιμο αυτό στη Δράμα αποτυπώνει με το πιο καταλυτικό τρόπο πώς η παράδοση και η λαογραφία «δένουν» αρμονικά με την αναγέννηση της φύσης και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Μία πομπή 18 χλμ στη φύση της Δράμας

Με μπροστάρη τον π. Στυλιανό, εφημέριο του ενοριακού ναού του Αγίου Νικολάου της Καλής Βρύσης και την εικόνα της Αναστάσεως που κρατούσαν εναλλάξ, κάτοικοι της Καλής Βρύσης αλλά και των γειτονικών χωριών που συμμετείχαν στη λιτανευτική πομπή διέσχισαν μια απόσταση συνολικής διάρκειας πεντέμισι ωρών περίπου μέσα στην φύση.

Ξεκινούν από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τον αγιασμό. Ο ιερέας αναπέμπει δέση προς τον Αναστάντα Χριστό για υγεία των κατοίκων και καρποφορία της γης, για προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι κουβαλούν μαζί τους ένα μεγάλο σήμαντρο που αποτελεί το παλαιότερο κειμήλιο του χωριού. Το κρατούν δυο νέοι άντρες, που το χτυπούν σε όλη τη διάρκεια της λιτανείας, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη.

Σε αυτή τη μακρά διαδρομή οι πιστοί κάθε ηλικίας διασχίζουν αγροτικούς δρόμους, ανθισμένα μονοπάτια και καταπράσινες πλαγιές βουνών υμνώντας το μεγαλείο της φύσης και δοξάζοντας τον Αναστάντα Χριστό. Την πομπή συνοδεύουν αναβάτες πάνω σε άλογα και όλοι μαζί φτάνουν μέχρι το τελευταίο άκρο των γεωγραφικών ορίων του χωριού προκειμένου να επισκεφθούν όλα τα εξωκλήσια.

Οι νέοι άνθρωποι θεματοφύλακες της παράδοσης

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Σίδος, με καταγωγή από την Καλή Βρύση και πρώην γραμματέας του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου, «οχτώ είναι συνολικά τα εξωκλήσια που επισκέπτονται ο ιερέας και οι πιστοί: του Προφήτη Ηλία, της Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένη, του Αγίου Αντώνιου, του Αγίου Αθανάσιου, της Μεταμόρφωση του Σωτήρως, του Αγίου Γεωργίου και τελευταίο του Αγίου Βλασίου. Όταν η πομπή φτάνει σε κάθε εξωκλήσι, ο ιερέας μαζί με τα άτομα που κρατούν το σήμαντρο και την εικόνα κάνουν τρεις στροφές γύρω από το ναό.

Στη συνέχεια μπαίνουν μέσα, ανάβουν τα καντήλια και ο ιερέας τοποθετεί πάνω στην Αγία Τράπεζα ένα κομμάτι αντίδωρου από τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την αναβίωση του εθίμου. Αυτή η λιτανευτική πομπή είναι η εκπλήρωση ενός τάματος για πολλούς κατοίκους και χάρη στην ενέργεια των νέων ανθρώπων το έθιμο διασώζεται και περνάει από γενιά σε γενιά», υπογραμμίζει ο κ. Σίδος.

«Η γλυκιά ψιχάλα» που εύχονται οι ντόπιοι

Η λιτανευτική πομπή καταλήγει στα δυο τελευταία εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους. Εκεί, ο ιερέας αναπέμπει δέηση και αγιάζει την περιοχή. Οι ντόπιοι -αγρότες στην πλειονότητά τους, προσεύχονται για τη «γλυκιά ψιχάλα», όπως αποκαλούν την ποτιστική βροχή που είναι απαραίτητη τους καλοκαιρινούς μήνες για τις καλλιέργειες του κάμπου, απευχόμενοι τις έντονες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα το χαλάζι.

Με το τέλος ακολουθεί γλέντι απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού, με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της γκάιντας και του νταχαρέ (ντέφι με μεγάλη διάμετρο), αλλά και κεράσματα που προσφέρει η εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η κρυφή ενέργεια της Καλής Βρύσης

Ολόκληρη η περιοχή της Καλής Βρύσης από αρχαιοτάτων χρόνων κρύβει μια μοναδική ενέργεια. Εδώ οι άνθρωποι λατρεύουν την φύση και τη ζωή. Δεν είναι διόλου τυχαίο που σε όλη τη Δράμα αποτελεί κυρίαρχη θεότητα ο Διόνυσος, ο μασκοφόρος θεός της έκστασης, της γονιμότητας της Γης, του κρασιού, της διασκέδασης, της ίδιας της ζωής. Σημαντικό ιερό λατρείας του θεού, ανασκάφηκε στην Καλή Βρύση κατά το χρονικό διάστημα 1991-1996, στον πλατύ κάμπο κάτω από την σκιά του Μενοικίου όρους και δίπλα στον παραπόταμο του ποταμού Αγγίτη.

Μετά το τέλος των ανασκαφικών εργασιών ακολούθησε η κατασκευή ενός από τα καλύτερα στέγαστρα του ελλαδικού χώρου. Η ανασκαφή αποκάλυψε το συγκρότημα του ιερού στη θέση μικρή Τούμπα, ένα τεχνητό γήλοφο με διάσπαρτα ρηγμένους δόμους. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτιριακό συγκρότημα, διαστάσεων 34 Χ 16 μ. που σώζεται σε καλή κατάσταση και εσωτερικά χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές που αποτελούν τις λειτουργικές ενότητες του ιερού.

Η θέση αυτή, που απέχει 2 χλμ. Περίπου, ανήκει στην κοινότητα Καλής Βρύσης και δεσπόζει σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη επάνω σε ένα πλάτωμα. Αποτελεί φυσική θέση αρκετά αξιόλογη, σημαντικό για διάφορες εποχές ανάμεσα στα βουνά Μενοίκιο και Φαλακρό σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο Μααρά Αγγίτη.

Απόηχος της Διονυσιακής λατρείας αποτελεί το σημερινό δρώμενο της Καλής Βρύσης τα Μπαμπούγερα στις αρχές του Γενάρη, ενώ η θέση, η μικρή Τούμπα, είναι γνωστή από γενιά σε γενιά με την ονομασία «κονάκι του Βάκχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρίνα Σάττι | «Ανά τρεις ώρες έπαιρνα φάρμακα – Μέχρι τον τελικό της Eurovision πρέπει να το βουλώσω και να ξεκουραστώ»

Η Μαρίνα Σάττι, αν και άρρωστη, πέρασε στον τελικό της Eurovision 2024 με το «Ζάρι» της. Η τραγουδίστρια κατέκτησε μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11 Μαΐου.

Η Μαρίνα Σάττι έκανε δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον Β’ Ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού. Mίλησε όμως και στους Έλληνες δημοσιογράφους.

«Ήμουν άρρωστη, κάθε τρεις ώρες ειλικρινά δεν καταλαβαίνεις τι έχω πάρει από φάρμακα! Είχα φουλ φόβο ότι μπορεί να μην έχω φωνή σήμερα. Ήρθα χαλαρά και είπα θα το πάμε τελείως χαλαρά και για πλάκα. Βγήκαν κάποια πράγματα που μας άρεσαν. Όταν ανέβηκα δεν κατάλαβα τι έγινε, δεν είχα έλεγχο, ούτε ήξερα πώς τραγούδησα. Ελπίζω να είμαι πιο ψύχραιμη στον τελικό. Το μαλλί το φτιάξαμε το μεσημέρι. Πρέπει να ξεκουραστώ αύριο. Να το βουλώσω λίγο, να φτιάξω τη φωνή μου. Πιστεύω ότι θα είμαι πιο ψύχραιμη. Να πούμε να έχουμε ωραία ενέργεια» είπε η Μαρίνα Σάττι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en