MEDIA

Σε πλειοδοσία βγάζει 4 εθνικά και 100 περιφερειακά κανάλια η κυβέρνηση | Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό βγάζει η κυβέρνηση τις άδειες για τις συχνότητες των καναλιών πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, χωρίς παράλληλη πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση των ήδη υπαρχόντων ιδιοκτητών καναλιών, βάζοντας έτσι φωτιά στο μιντιακό σκηνικό, μιας και αναμένεται δραστική μείωση των αδειών εκπομπής που θα τεθούν σε διαγωνισμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τίτλο “Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρεκπομπής ελεύθερης λήψης”, ραγδαίες αλλαγές αναμένονται στο μιντιακό τοπίο, καθώς αλλάζει πλήρως ο καταστατικός χάρτης των τηλεοπτικών παρόχων.

Με βάση πληροφορίες, ο αριθμός των καναλιών εθνικής εμβέλειας θα περιοριστεί σε 4 από 9 που υφίστανται σήμερα (8 χωρίς το Αλτερ), ενώ προβλέπονται περισσότερα από 100 κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει στη διάθεση του το KoolNews.gr προβλέπονται οι εξής ρυθμίσεις:

Ο χάρτη συχνοτήτων, άρα και ο αριθμός των συχνοτήτων, δύναται να τροποποιείται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομίας και του αρμόδιουυ για τα ΜΜΕ υπουργού.

-Άδειες εκπομπής θα παραχωρούνται σε ΑΕ, επιχειρήσεις ΟΤΑ και κοινοπραξίες με τη μορφή ΑΕ

-Δεν επιδοτούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

-Η διαδικασία θα ξεκινά με υπουργική απόφαση, ενώ την όλη διαδικασία της δημοπράτησης των συνθηκών θα τρέχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

-Οι συχνότητες θα εκχωρούνται για διάστημα 10 ετών, ενώ δεν θα προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης τους εντός αυτού του διαστήματος. Το μόνο που θα επιτρέπεται είναι εκχώρηση μετοχών.

-Δεν θα επιτρέπεται δικτύωση των επιμέρους περιφερειακών καναλιών, δημιουργώντας αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής όπως στα ραδιόφωνα.

-Προβλέπονται τριών ειδών μετοχικά κεφάλαια: 8 εκατομμύρια για ενημερωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, 5 εκατομμύρια για κανάλια θεματικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα και 2 εκατομμύρια για μη ενημερωτικά κανάλια (π.χ. μουσικά).

-Οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση των συχνοτήτων δεν θα πρέπει να έχουν καταδικαστεί με μετάκλητη δικαστική απόφαση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη ή νομιμοποίηση εσόδων από άλλη παράνομη δραστηριότητα, ενώ καθιερώνεται και ασυμβίβαστο με τους ιδιοκτήτες διαφημιστικών εταιρειών και εταιρειών ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς

-Προβλέπονται ονομαστικές μετοχές, ώστε να αποκλείονται υπεράκτιες εταιρείες, ενώ ακόμα και ξένες εταιρείες θα πρέπει να εκδίδουν ονομαστικές μετοχές. Εξαιρούνται μόνο οι εισηγημένες εταιρείες σε χρηματιστήρια.

-Για τα ενημερωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας απαιτούνται τουλάχιστον 200 άτομα για τη στελέχωση τους, για τα μη ενημερωτικά τουλάχιστον 40 και για τα περιφερειακά τουλάχιστον 15.

-Κανάλια εθνικής εμβέλειας υποχρεούνται να εκπέμπουν 24 ώρες, τα περιφερειακά 18 και τα θεματικού περιεχομένου τουλάχιστον 12 ώρες.

-Οι άδειες μπορούν να ανακληθούν για λόγους μείωσης των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, λόγω μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου προσωπικού και λόγω μη τήρησης των από το νόμο προβλεπόμενων διατάξεων για το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version