Η ρήξη στις σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μεχμέτ Νταβούτογλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα σύννεφα ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό είχαν αρχίσει εδώ και καιρό να μαζεύονται.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την προεδρία της χώρας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πίστευε πως ήταν θέση από την οποία θα μπορούσε να κινήσει τα νήματα και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, ακολουθώντας την πολιτική που ο ίδιος ήθελε.
Φυσικά, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, στην προκειμένη χωρίς τον «σουλτάνο». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του ότι στόχος του είναι να γίνει ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας, ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρέπει να είχε υπόψη του τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε. Οι δύο άντρες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, επομένως ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν είχε οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις για τον μέντορά του.
Από έναν μετριοπαθή, οραματιστή πολιτικό ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατραπεί σε έναν αυταρχικό δυνάστη που δεν ανέχεται καμία κριτική. Με την παραμικρή αφορμή, φυλακίζει, διαλύει, εξοστρακίζει όσους τολμούν να έχουν αντίθετη άποψη. Οραματίζεται μια Τουρκία βαθιά συντηρητική, βαθιά ισλαμική, που θα ζήσει ξανά τα ένδοξα μεγαλεία του παρελθόντος. Η μεγαλομανία του είναι τέτοια που τον έκανε να τσακωθεί σχεδόν με όλους τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας. Από τις ΗΠΑ μέχρι το Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν στο πέρασμά του σπέρνει έριδες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από την άλλη, είναι περισσότερο κοσμοπολίτης. Καθηγητής αναγνωρισμένου κύρους, πιστεύει πως η θέση της Τουρκίας είναι στη Δύση και όχι στην Ανατολή. Διαφώνησε με την κραυγαλέα επίθεση που εξαπέλυσαν οι τουρκικές Αρχές εναντίον δημοσιογράφων, διανοούμενων και ακαδημαϊκών. Είναι πιο ανεκτικός και δεν βλέπει εχθρούς παντού οι οποίοι επιδιώκουν να τον βλάψουν.
Η «συμβίωση» των δύο ισχυρών αντρών έφτασε στο τέλος της. Το ζητούμενο τώρα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το «διαζύγιο» για το ΑΚΡ αλλά και για τη χώρα. Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, την ώρα που έχει ανοικτά μέτωπα. Αν ο Αχμέτ Νταβούτογλου απλά κάνει πίσω, όπως έκανε ο πρώην Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανασάνει με ανακούφιση. Αν όμως αποφασίσει να διεκδικήσει έναν πιο δυναμικό ρόλο, το κυβερνών κόμμα θα μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και διεκδίκησης της εξουσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.