Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σε Καβάλα ή Ελευθερούπολη τα ΑμΕΑ της «Αγίας Μαρίνας»;

Πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου η πολυαναμενόμενη και κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Προτεραιότητα της συζήτησης φαίνεται ότι θα είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό, πόσο και πόσα μπορούν να φιλοξενηθούν (αν το ίδρυμα κλείσει) στο αντίστοιχο της Ελευθερούπολης και του Δήμου Καβάλας. Το 2016 το κράτος δεν ενίσχυσε καθόλου την Αγία Μαρίνα με αποτέλεσμα η λειτουργία της να γίνει μέσω δωρεών. Η τοπική κοινωνία του πρόσφερε ποσό που συνολικά ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. Εξ αυτού οι 30.000 ευρώ ήταν οι δωρεές των εορτών μαζί με τα έσοδα από τις πωλήσεις ημερολογίων του 2017.

Μία δύσκολη υπόθεση αναζητά λύση

Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί λύση, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αυτή του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Όλα δείχνουν ότι το ίδρυμα θα διακόψει τη λειτουργία του. Αυτή η απόφαση είναι η πιο φυσιολογική να συμβεί, να παρθεί στη σύσκεψη της Δευτέρας. Το άλλο σενάριο είναι ν αναζητηθεί χρόνος για να εξευρεθεί μια ευνοϊκή λύση. Είναι επιθυμητό. Πάντως πολλές φορές επιλέχθηκε αυτή η οδός, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι το ίδρυμα ταλαιπωρείται όλο αυτό το διάστημα, παρά λειτουργεί ομαλά.

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, ν΄ αποφασίσουν εάν το ίδρυμα θα κλείσει ή αν θα επιδιώξει να συνομιλήσει και πάλι με την κυβέρνηση για μία ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών. Την απόφαση αυτή θα υποστηρίξουν κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές, που γνωρίζουν το πρόβλημα και μεσολαβούν ανάμεσα στο ίδρυμα και την κυβέρνηση.

Εκτός από τους βουλευτές στη σύσκεψη παρόντες θα είναι ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος, η Δήμαρχος Καβάλας, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, οι γονείς των παιδιών, που φιλοξενούνται σε αυτό, αλλά κι οι εργαζόμενοι του, που σε γενικές γραμμές είναι απλήρωτοι.

Για όλους προτεραιότητα είναι τα παιδιά. Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 20 έως 25 άτομα. Τα περισσότερα προέρχονται από το Νομό Καβάλας. Εάν το ίδρυμα κλείσει το ερώτημα είναι πόσο αυτά τα παιδιά μπορούν να αποροφηθούν στο Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων της Ελευθερούπολης και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόληση του Δήμου Καβάλας. Το Κέντρο με την ευκαιρία της εκδήλωσης πριν από λίγες για την κοπή της βασιλόπιτας έκανε γνωστό ότι δε μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον παιδιά. Οριστική απάντηση στο ερώτημα θα δώσει στη σύσκεψη η Δήμαρχος.

Ποιος όμως είναι ο λόγος που το ίδρυμα Αγία Μαρίνα με μια ιστορία ιδιαίτερα μεγάλη, πλέον των 40 ετών, κινδυνεύει; Όλοι ξέρουν τα οικονομικά του προβλήματα και τα χρέη του προς το ΙΚΑ. Όλοι  ξέρουν ότι δε μπορεί να επωφεληθεί των νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ, αφού δε μπορεί να πάρει πιστοποίηση, αφού γι΄ αυτήν προϋπόθεση είναι η ασφαλιστική ενημερότητα, η φορολογική ενημερότητα, που δεν υπάρχουν.

Το 2016 υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ίδρυμα απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με στοιχεία το προηγούμενο έτος το ίδρυμα λειτούργησε χάριν στις δωρεές του κόσμου. Υπολογίζεται ότι μέσα από διάφορες εξορμήσεις, όπως  η πώληση ημερολογίων και δωρεές, συγκεντρώθηκε ποσό 90.000 ευρώ, περίπου που κράτησε το 2016 το ίδρυμα ζωντανό.

Λέγεται μάλιστα ότι απ΄ τις 90.000 ευρώ, 30.000 ευρώ ήταν τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο του ιδρύματος την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σαν να μην έφτανε το χρέος στο ΙΚΑ, σαν να μην έφτανε η εκκρεμότητα με τον ΕΟΠΥΥ, το ίδρυμα έχει ένα ακόμη πρόβλημα. Επειδή το κτήριό του βρίσκεται στη συνοικία του Περιγιαλίου, που τώρα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, πρέπει να εισφέρει σε χρήμα ποσό που ξεπερνά τις 70.000 ευρώ.

Η σύσκεψη της Δευτέρας που οργανώνεται από τον Θ. Μαρκόπουλο σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, θα βρει άπαντες του συμμετέχοντες καλά ενημερωμένους. Άρα έχει ωριμάσει η κατάσταση, ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος

Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε το πρωί του Σαββάτου 27 Απρίλιου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θόδωρος Μαρκόπολος στο γραφείο του απο μαθητές Μουσικών Σχολείων που βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδίαν” αλλά και απο την Πανηπειροτική Ενωση Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en