Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Σε επιφυλακή ξανά για τον Έβρο

Ξεπέρασε τα όρια η στάθμη του ποταμού

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), για το ενδεχόμενο αύξησης της στάθμης του ποταμού Έβρου και ήδη ειδοποιήθηκαν οι παραποτάμιοι Δήμοι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση στον σταθμό του Πυθίου, η στάθμη του ποταμού βρίσκεται στα 4,80 μέτρα (με όριο επιφυλακής τα 4,70), ενώ οι παροχετεύσεις αγγίζουν τα 280 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως είπε, με ρηματική διακοίνωση από τη Βουλγαρία, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, γνωστοποιήθηκε στις Αρχές ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της πληρότητας των φραγμάτων, υδάτινοι όγκοι θα «κατέβουν».

«Εμείς βλέπουμε ότι, μετά την υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαΐλογκραντ, έχουμε παροχετεύσεις των 280 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη στάθμη του ποταμού Άρδα και του ποταμού Έβρου» επεσήμανε ο κ. Πέτροβιτς.

Πέραν, όμως, της επιφυλακής των Αρχών για τον ποταμό Έβρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των προβλημάτων στον νομό Ξάνθης, που προκλήθηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αυλές, αποθήκες και καλλιέργειες.

«Είχαμε κάποιες ζημιές σε αποθήκες και πολύ λιγότερες σε κάποια σπίτια, κυρίως αυτά που είναι χτισμένα σε πολύ χαμηλό υψόμετρο» εξήγησε, από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης. Πρόσθεσε δε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι για το θέμα συνεδριάζει, σήμερα, το συντονιστικό πολιτικής προστασίας της Ξάνθης.

Τα προβλήματα από την νεροποντή εντοπίζονται σε κάποια σημεία στην παραλιακή ζώνη νότια του Μυρωδάτου και σε κάποια σημεία που αφορούν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες μεταξύ Γενισέας – Μάνδρας – Ποταμιάς.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Εγκρίθηκε η αγορά του κτιρίου-φιλέτο της Τράπεζας Ελλάδος απ’ τον Δήμο

Εγκρίθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η αγορά του κτιρίου-φιλέτο του πρώην υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στην παραλιακή οδό, από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Με ψήφους 21 ΥΠΕΡ, 5 ΚΑΤΑ και 2 ΛΕΥΚΑ, καλύφθηκε άνετα και το ποσοστό των 2/3 που απαιτείται να συναινεί για μια τέτοια απόφαση και μάλιστα παρ’ ότι απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποκτάει έτσι σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή και συγκεκριμένα 1.340.000 ευρώ, ένα κτίριο 1.012 τετραγωνικών, με δικαίωμα να κτιστούν άλλα 1.000 τετραγωνικά, στην καλύτερη και πιο ακριβή περιοχή της πόλης. Εκεί όπου με βάση τις εμπορικές αξίες οι οποίες υπάρχουν, αυτό κοστίζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις φορές περισσότερο. Έτσι, ακόμα και αν και όποτε αποφασίσει κάποια μελλοντική δημοτική αρχή να το πουλήσει, το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο για τα ταμεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό και έχει γραφτεί παλαιότερα, ότι αλυσίδες κορυφαίων επιχειρήσεων της Αθήνας ενδιαφέρθηκαν για την αγορά του (π.χ. η PUBLIC), προσφέροντας τιμές ακόμα και πέντε φορές μεγαλύτερες από το τίμημα με το οποίο το αποκτάει ο Δήμος.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης που χειρίστηκε εδώ και δυο χρόνια το θέμα, με προσεκτικές και αθόρυβες κινήσεις, κάνοντας συνεχείς συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την διοίκηση και ανταλλάσσοντας 17 επιστολές συνολικά, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του κάνοντας την εισήγηση. Όπως ανέφερε, το κτίριο θα αποκτηθεί αντί 1.340.000 ευρώ που θα πληρωθούν σε δυο ισόποσες δόσεις, η πρώτη όταν υπογραφούν τα συμβόλαια και η δεύτερη στο τέλος της χρονιάς. Θα πληρωθεί χωρίς δάνειο από τα ταμεία του Δήμου. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, ήθελαν να αποκτήσουν πολλοί, επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά εξαρχής η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αποφασίσει να δοθεί προτεραιότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπε ο κ.Ζαμπούκης, στόχος είναι το κτίριο αυτό να αποτελέσει:

“Εισηγούμαι την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου για την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Αν και είναι μόνο 24 χρόνων, είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας. Είναι κτίριο ορόσημο που συνδέεται άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της πόλης. Στόχος να γίνει ανοικτό προς την τοπική κοινωνία και τους χιλιάδες επισκέπτες που μας κατακλύζουν. Η σκοπιμότητα της αγοράς είναι να αποτελέσει ένα ανοικτό δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγή ιδεών. Να φιλοξενήσουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, πολύγλωσσες διασκέψεις, παρουσιάσει βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Επίσης να φιλοξενήσουμε μόνιμες εκθέσεις διαφόρων ειδών.

Φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και δράσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κειμηλίων. Φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων μουσικής διαφόρων ειδών. Δημιουργία αίθουσας υποδοχής υψηλών προσκεκλημένων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Επίσης να αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας δράσεων και σπουδαίων παραρτημάτων και διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων”.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θύμισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022 είχε αποφασιστεί η αγορά ή μίσθωση του ακινήτου, αλλά όπως αποδείχθηκε η ενοικίαση θα κοστίσει βάση των αντικειμενικών κριτηρίων 44.00 ευρώ τον μήνα, άρα πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο και με δεδομένο ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 12ετής η μίσθωση, θα στοιχίσει 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα από την τιμή αγοράς. Τόνισε τέλος, ότι συζητήθηκε με την Οικονομική Υπηρεσία και αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνει η αγορά χωρίς να χρειαστεί δανεισμός του Δήμου, όπως έγινε παλαιότερα για το Δημοτικό Σφαγείο ή τον φωτισμό LED”.

Ο κ.Ζαμπούκης επεσήμανε επίσης ότι οι εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης που θα χρειαστούν, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα LEADER το οποίο θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και μπορεί να αποφέρει έως 40.000 ευρώ χρηματοδότησης.

evros-news.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Ολοκληρώνονται οι αποθήκες 1, 2 και 3 στο λιμάνι

Ολοκληρώνονται τα έργα ανακατασκευής, ανακαίνισης και αναπαλαίωσης, στις 3 αποθήκες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και ήδη ετοιμάζεται η αξιοποίηση τους με έναρξη για διάφορες χρήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης,

΄Το συγκεκριμένο έργο δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος προχώρησε κα υλοποιήθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη.

Η Αποθήκη 2 είναι ήδη έτοιμη και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε εκδήλωση, κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Σε λίγες ημέρες όμως θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Ελευθέρια 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη ανακοινώθηκε.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η Αποθήκη 1, όπως βλέπεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης και είναι σχεδόν έτοιμη. Μαζί με την Αποθήκη 2 ομορφαίνουν πλέον το λιμάνι της πόλης και μια περιοχή που πριν ξεκινήσει η αξιοποίηση, μόνο ευχάριστη εικόνα δεν δημιουργούσε.

 

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σχεδόν έτοιμη είναι και η Αποθήκη 3, η οποία δεν είναι δίπλα στις άλλες δύο αλλά μεσολαβούν το Τελωνείο. Όμως και αυτή, που έχει διαφορετικό στυλ από τις άλλες δύο (καμιά δεν μοιάζει με άλλη), δημιουργεί μια όμορφη επίσης εικόνα και σίγουρα η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης περιμένουν με ανυπομονησία όλες να δοθούν προς χρήση.

evros-news.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Με την εικαστική έκθεση «Τραύμα» ξεκινά το Φεστιβάλ Γνάφαλα 2024

Τι ονομάζουμε τραύμα, πως το βιώνουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και πως το καθορίζουμε. Σε μια ζωή γεμάτη με τραύματα εσωτερικά, εξωτερικά, προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, συλλογικά, πολιτικά, σωματικά, ψυχικά βρισκόμαστε σε μια διαρκή επούλωση και ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή.

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε από ένα τραύμα και βιώνουμε σε όλη μας τη ζωή αυτή τη βίαιη απόσπασή μας από την αρχή μας, από την αγκαλιά της μάνας μας , μεταφορικά από τον εαυτό και το κέντρο μας, από το σώμα και αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αυτή η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια τρυφερής αποτύπωσης των τραυμάτων μας, μιας προσπάθειας να τα μοιραστούμε και να τα αγκαλιάσουμε με σκοπό να τα ερμηνεύσουμε και να χαράξουμε με ένα τρόπο τον δρόμο αυτό… για την ανάκαμψη και ανασύσταση, επιστροφή στον εαυτό μας.

Με κεντρικό θέμα το «Τραύμα» το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΝΑΦΑΛΑ 2024 ξεκινάει το πρόγραμμα της χρονιάς του. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής πραγματοποιεί την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο χώρο του Κουκουλόσπιτου. Με σκοπό την οπτική και εμπειρική προσέγγιση του τραύματος.

Προς αναζήτηση ερμηνειών οι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, με διαφορετικά μέσα ο καθένας τη δική του αίσθηση απέναντι στο τραύμα, τη δική του εκδοχή απέναντι στον καθορισμό του.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες με Φωτογραφία, Ζωγραφική, Γλυπτική, Εγκαταστάσεις, Animation, Video Projections: Katya Lisova, Γιώργος Αγάλου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ιωάννα Γρηγορίου, Γιώργος Καλτσίδης, Γιώργος Καρτάλης, Αγγελική Λόη, Μαρί Μασουρίδου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ράνια Μπέλλου, Άννα Παρασκευίδου, Όλγα Στεφάτου, Κατερίνα Τσακίρη, Λευτέρης Φασούλας.

και Βίντεο έργα των Georg Alexander Ιffert, Έλενας Κρύλοβα Παχιάκου, Γιώργου Κουρσούμπα, Δέσποινας Μαργαρίτη του τμήματος Fine Art and New Media του ΑΚΤΟ Art and Design. (Επιμέλεια video projection Κατερίνα Αποστολίδου).

Διοργάνωση: Γνάφαλα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου
Επιμέλεια: Μπουρουλίτη Δήμητρα, Embryo Creative Agency
Χώρος Έκθεσης: Κουκουλόσπιτο, Σουφλί
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 27 Απριλίου 2024, ώρα 20:30

Alexandroupoli Online

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en