Quantcast
Connect with us

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σε εξέλιξη το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Και εξελίσσεται θαυμάσια.

Δε γνωρίζω αν οι προσδοκίες της νέας διοίκησης ξεπεράστηκαν με τις sold out προβολές ταινιών στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ, αλλά είναι  γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς , χώρια οι επισκέπτες, αγκάλιασαν τον θεσμό και καθημερινά παρατηρείται το αδιαχώρητο μέσα κι έξω απ’ τις αίθουσες. Γοητευτική ατμόσφαιρα, καλός καιρός, πληθώρα ταινιών, πλήθος ελκυστικών προγραμμάτων, αφιερώματα και εκπλήξεις, συνεντεύξεις και έντυπα κάθε λογής, δημιουργούν ένα παζλ ετερόκλητων στοιχείων, με κοινό παρανομαστή την ψυχαγωγία.

  Οι άλλες παράμετροι  που εντυπωσιάζουν-ίσως αρνητικά- δεν αγνοούνται, απλώς παραμερίζονται. Αναφέρομαι στην απογοήτευση, μετά το «τέλος» μιας ταινίας, όταν ο θεατής τη βρήκε υποδεέστερη των σχολίων που τη συνόδευαν ή  στην αποδόμηση του «οικοδομήματος»  από τον ίδιο τον δημιουργό του, όταν ακολουθώντας την πεπατημένη απαντάει σε περίεργες ερωτήσεις θεατών, από αστείες έως πολύ σοβαρές, και ακούσια αποκαλύπτει μυστικά, που θα έπρεπε να μείνουν μυστικά, για να σταθεί η ταινία στο αρχικό ύψος που την τοποθέτησε ο υποψιασμένος  θεατής. Παράδειγμα. Είδα την ελληνική ταινία «ΠΑΡΚΟ» της  Σοφίας Εξάρχου, η οποία διαγωνίζεται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο». Στην προβολή παρατήρησα τι αίσθηση έχουν οι έφηβοι για την ελευθερία και  την τάξη,  είδα τη συναναστροφή, είδα τον κυνισμό και την ωμότητα στις συμπεριφορές , την αγριάδα της ηλικίας και τον μπερδεμένο εσωτερικό εφηβικό κόσμο, αλλά όταν άρχισε ν’ απαντάει η σκηνοθέτις και σεναριογράφος  σε ερωτήσεις θεατών, δυστυχώς ακύρωσε τις εντυπώσεις μου, επειδή ομολόγησε ότι ξεκίνησε χωρίς οριστικό στόχο, αλλού ήθελε να πάει κι αλλού η κάμερα την πήγε.

 Άλλο μελανό σημείο,  η απόφαση της διεύθυνσης να επιτρέπεται η είσοδος αργοπορημένων θεατών ως και μισή ώρα μετά την έναρξη της ταινίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σχετική φασαρία,  γενική αναστάτωση και αποπροσανατολισμό των καθημένων από τα τεκταινόμενα επί της οθόνης. Απαράδεκτο φαινόμενο, αλλά «εντολή άνωθεν και τα σκυλιά δεμένα».  Επίσης, η αίσθηση εξουσίας που αποκτά στα ξαφνικά η κοπελίτσα με την κονκάρδα στο στήθος, όταν αποφασίζει να κηρύξει την έναρξη της «επιβίβασης επιβατών» στο «αεροσκάφος» και, χωρίς  «παρακαλώ»  και λοιπές αβρότητες ή ευγένειες, δίνει εντολές με στεντόρεια φωνή: «εσείς από δω , οι άλλοι από κει».  Κρίμα.

  Ωστόσο, και φέτος οι  εγχώριες ταινίες που πρόλαβα να δω  μέχρι τώρα, πιστοποίησαν ότι η παθογένεια που μαστίζει τον ελληνικό κινηματογράφο είναι το σενάριο. Αντίθετα, στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» είδα εξαιρετικές εργασίες κινηματογραφιστών , στις οποίες η τεχνική, το θέμα και η ανάπτυξή του, το συναίσθημα, ο στοχασμός, η ποίηση είναι αλληλένδετες συνιστώσες της ταινίας.

 Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε σ’ αυτό το φεστιβάλ η οργανωτική επιτροπή στον τούρκικο κινηματογράφο κι ο κόσμος ανταμείβει την επιλογή. Ο Τούρκος σκηνοθέτης  Zeki Demirkubuz  είναι τιμώμενο πρόσωπο , καλλιτέχνης διανοούμενος και, ήδη,  ξεχώρισα μια φράση του στη συνέντευξη που έδωσε. Ότι για τη χώρα του και την κατάσταση που βιώνει αδυνατεί να μιλήσει με ειλικρίνεια , επειδή θα τον μισήσουν και οι κυβερνώντες και οι Κεμαλιστές και οι φιλελεύθεροι, υπονοώντας ότι είναι πνεύμα ανεξάρτητο και έξω από κομματικούς  μηχανισμούς, όπως οφείλουν να είναι οι «οικουμενικοί» καλλιτέχνες. Στην Ελλάδα το φαινόμενo ανεξαρτησίας του είδους, σπάνιο.

 Ο θεσμός  του Φεστιβάλ τιμά φέτος τον πρόσφατα εκλιπόντα μεγάλο σκηνοθέτη  Νίκο Παναγιωτόπουλο. Την Τρίτη που μας πέρασε ο Σταμάτης Κραουνάκης ξεσήκωσε μια ακόμη φορά τον κόσμο σε νυκτερινό κέντρο, όπου προβλήθηκε και η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει», της οποίας τη μουσική έγραψε ο σπουδαίος Κραουνάκης.

 Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι συνεχείς και, πραγματικά, αδυνατώ να τις παρακολουθήσω, όπως άλλωστε και τα προγράμματα ταινιών. Ό,τι προλαβαίνω.

 Έτσι  λοιπόν, εκτός των άλλων,  για πέμπτη συνεχή χρονιά οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις ταινίες:  «Με τα μάτια ανοιχτά» της Λεϊλά Μπουζίντ (Γαλλία-Τυνησία-Βέλγιο-ΗΑΕ), «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» του Κλωντ Μπαράς (Ελβετία-Γαλλία) -τα οποία προβάλλονται πρώτη φορά στην Ελλάδα-, καθώς και το «Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε (Γερμανία-Αυστρία-Ρουμανία). Μάλιστα, οι τρεις ταινίες είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο Στρασβούργο.,

 Ακόμη, η ΕΡΤ, η οποία στηρίζει εδώ και χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνει ακόμη πιο δυναμικό παρών φέτος στην 57η διοργάνωση, θεσμοθετώντας ένα νέο βραβείο αξίας 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε μια ταινία από τις 13 ελληνικές  της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

 Οι προβολές συνεχίζονται. Η κοσμοσυρροή, επίσης. Το φεστιβάλ είναι και φέτος μια ματιά στον κόσμο μέσα από ταινίες που μιλούν για πόλεμο και τα τραύματά του, για την παιδική αθωότητα, για τον έρωτα, για την ανδρική φιλία, για τις διακυμάνσεις ενός έγγαμου βίου , για ανθρώπινες σχέσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και, εν τέλει, για όλα εκείνα που δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό.

  Θα πρέπει να πω ότι μ’ ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό δρώμενο, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Θέμιδα  Μπαζάκα και Στέλιο Μάϊνα- παρουσιαστές της τελετής έναρξης- άνοιξε η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, στο «Ολύμπιον», την ιστορική έδρα του θεσμού. Ήταν εκεί και ο πρώην, πλέον, υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ στην τελετή λήξης θα είναι η νέα υπουργός Λυδία Κονιόρδου. Ένα σενάριο κι αυτό που το έγραψε η ζωή.

  Στην οθόνη ξετυλίχθηκε μια πτήση-έκπληξη, στην οποία βρέθηκαν επιβάτες οι δυο ηθοποιοί από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Το φινάλε αυτής της κινηματογραφικής πτήσης της Aegean δόθηκε στο κατάμεστο «Ολύμπιον». Τη σκηνοθεσία του βίντεο υπέγραψε ο Γιάννης Κορρές, του οποίου η ταινία  « Όντως φιλιούνται;»  θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

 Πάω για την επόμενη ταινία. Έχω επιλέξει διεθνές διαγωνιστικό, σκανδιναβικό σινεμά και , μάλιστα, κωμωδία. Πρόκειται για την ταινία του  Γιούχο Κούοσμανεν «Η πιο ευτυχισμένη μέρα του Όλι Μάκι», στην οποία ένας παχύσαρκος άνδρας αγωνίζεται  να κερδίσει αθλητικό τίτλο. Προκλητικό θέμα. Ασφαλώς θα επανέλθω.

ΠΑΥΛΟΣ    ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Click to comment

Απάντηση

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Whitney Houston: Δείτε το trailer της βιογραφικής ταινίας «I wanna dance with somebody»

Η ζωή και η καριέρα της Whitney Houston στους κινηματογράφους με πρωταγωνίστρια τη Naomi Ackie.

Στην ταινία με τίτλο «I Wanna Dance With Somebody», τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Whitney House αναλαμβάνει η Naomi Ackie («The End of the F***ing World», «Master of None»). Στο εντυπωσιακό καστ συμμετέχουν επίσης ο Ashton Sanders (Moonlight) στον ρόλο του Bobby Brown και ο Stanley Tucci στον ρόλο του Clive Davis.

Το «I Wanna Dance With Somebody» περιγράφεται ως ένα «πορτρέτο χωρίς όρια της πολύπλοκης και πολύπλευρης γυναίκας πίσω από τη φωνή». Η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή της Whitney House από κορίτσι της χορωδίας του Νιου Τζέρσεϊ σε μία από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών.

Η πρώτη ματιά της ταινίας ξεκινά δείχνοντάς μας πώς ξεκίνησαν όλα, καθώς ο Clive Davis φτάνει σε ένα κλαμπ όπου ακούει για πρώτη φορά τη φωνή της. Τη ρωτά: «Πώς είπαμε ότι σε λένε;», πριν της κλείσει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia Records.

Η άνοδος της Whitney είναι γρήγορη. Στο trailer εμφανίζεται η στιγμή που ακούει για πρώτη φορά τη φωνή της στο ραδιόφωνο.

«Το όνειρό μου; Να τραγουδάω ό, τι θέλω να τραγουδήσω, να είμαι όπως θέλω να είμαι», λέει η Naomi Ackie στοrailer στον ρόλο της Whitey House. «Να φτάσω σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό μπορώ».

Whitney Houston

Δεν ήξερε ότι αυτό θα ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των επιτευγμάτων της στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εμβληματική ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ στο Super Bowl του 1991, μία στιγμή που συγκαταλέγεται στο trailer.

Αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήρθε χωρίς την κριτική του.

Σε άλλο σημείο του trailer, λένε στη Whitney House ότι η μουσική της «δεν είναι αρκετά μαύρη» και η τραγουδίστρια απαντά με θάρρος: «Κοιτάξτε, δεν ξέρω πώς να τραγουδήσω ως μαύρη και δεν ξέρω ούτε πώς να τραγουδήσω ως λευκή. Ξέρω πώς να τραγουδάω».

Το σενάριο του «I Wanna Dance With Somebody» υπογράφει ο Anthony McCarten, ο οποίος έχει συμμετάσχει επίσης σε βιογραφικές ταινίες όπως το «The Theory of Everything» (Η Θεωρία των Πάντων), το «Darkest Hour» (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) και το «Bohemian Rhapsody» για τον Freddie Mercury των Queen.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Kasi Lemmons, η οποία κέρδισε την αναγνώριση με την ταινία «Harriet» του 2019. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Clive Davis.

Το «I Wanna Dance With Somebody» θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο.

Πηγή: simpleradio.gr

 

Continue Reading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Coldplay: Η περιοδεία «Music of the spheres» έρχεται ζωντανά στους κινηματογράφους

Η επερχόμενη συναυλία των Coldplay στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής θα προβληθεί ζωντανά σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι Coldplay θα πραγματοποιήσουν στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο μία ξεχωριστή ζωντανή μετάδοση της συναυλίας της θεαματικής παγκόσμιας περιοδείας τους «Music Of The Spheres World Tour» στο στάδιο της River Plate στο Μπουένος Άιρες.

Η συναυλία θα προβληθεί σε χιλιάδες κινηματογραφικές αίθουσες σε περισσότερες από 70 χώρες στις 28 και 29 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Trafalgar Releasing, η οποία είναι επίσης εκτελεστική παραγωγός μαζί με την CJ 4DPlex.

Η εκδήλωση θα δώσει στους παγκόσμιους θαυμαστές του συγκροτήματος την ευκαιρία να απολαύσουν το περίφημο live show των Coldplay στην περιοδεία «Music Of The Spheres», η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια εισιτήρια.

Το show των Coldplay έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από θαυμαστές και κριτικούς: η Guardian το χαρακτήρισε «πραγματικά εκπληκτικό», η New York Post το περιέγραψε ως «μια βραδιά για τα βιβλία της ιστορίας» και η Glasgow Evening Times το ανακήρυξε ως «το σπουδαιότερο show στη γη».

Στη συναυλία, οι Coldplay θα ερμηνεύσουν κλασικές επιτυχίες από όλη την καριέρα τους, όπως τα «Yellow», «The Scientist», «Fix You», «Viva La Vida», «A Sky Full Of Stars» και «My Universe», σε ένα στάδιο γεμάτο φώτα, λέιζερ, πυροτεχνήματα και LED βραχιολάκια, όλα αυτά συνδυάζονται για να κάνουν τις συναυλίες των Coldplay μια απολαυστική και ζωογόνο εμπειρία.

Αυτή την υπέροχη συναυλία θα σκηνοθετήσει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Paul Dugdale, βραβευμένος με BAFTA και υποψήφιος για Grammy.

coldplaycinema.live την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: simpleradio.gr

Continue Reading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Νέα καθυστέρηση στην πρεμιέρα του Fast & Furious 9

Κατά έναν μήνα θα καθυστερήσει η πρεμιέρα του Fast & Furious 9.

Συγκεκριμένα, η πολύαναμενόμενη ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 25 Ιουνίου κι όχι στις 25 Μαΐου, καθώς ο Τζο Μπάιντεν ότι οι καθολικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι το trailer για το Fast & Furious 9 έπαιξε στον τελικό του SuperBowl

Δείτε τo σχετικό βίντεο:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en