Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διπλή δημοπράτηση η συντήρηση της Εγνατίας Οδού για 3 χρόνια

Διπλή δημοπράτηση έβγαλε πριν από λίγες μέρες η Εγνατία Οδός ΑΕ που αφορά την Λειτουργία, συντήρηση του αυτοκινητόδρομου για τα έτη 2018-2019-2020. Οι δημοπρατήσεις χωρίζουν τον άξονα σε Δυτικό και Ανατολικό.

Στο δυτικό τμήμα το κόστος είναι 47,45εκατ.ευρώ και στο ανατολικό τμήμα 49,45εκατ.ευρώ. Ο διπλός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου και οι αποσφραγίσεις θα γίνουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Η διάρκεια της κάθε μία σύμβασης έχει οριστεί σε 18 μήνες ενώ περιέχεται και δικαίωμα παράτασης. Αυτό σημαίνει πως αν οι ανάδοχοι υπογράψουν το καλοκαίρι η αρχική σύμβαση θα φτάσει μέχρι τις αρχές του 2020. Βέβαια ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Το κόστος θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της εταιρεία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
1. Βασικό σχέδιο του έργου είναι:

— η κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων στη θέση «Στρυμονικό», όπως αποτυπώνεται στην Κ.Υ.Α. 6686/14.11.2014,

— Η συντήρηση και λειτουργία και συντήρησης του Δυτικού Τομέα της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων Α29 & Α25 αυτής. Συγκεκριμένα:

Α. του τμήματος της Εγνατίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Α2) από την έξοδο του Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΧΘ: 0) μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) 17 Κλειδίου (ΧΘ: 289), μήκους περίπου 289 χλμ·

Β. του κάθετου άξονα «Α/Κ Δυτ. Σιάτιστας – Κορομηλιά – Μεθοριακός Σταθμός Κρυσταλλοπηγής» (αυτοκινητόδρομος Α29 – συνολικού μήκους περίπου 69,2 χλμ.) της Εγνατίας Οδού·

Γ. του κάθετου άξονα «Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα» (αυτοκινητόδρομος Α25 – συνολικού μήκους περίπου 95,5 χλμ.) της Εγνατίας Οδού.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

α) εργασίες τεχνικής αστυνόμευσης οδού και επιθεώρησης Η/Μ και σηράγγων·

β) λεπτομερείς επιθεωρήσεις των στοιχείων της οδού·

γ) συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών του αυτοκινητοδρόμου από χρήση·

δ) λειτουργία οδού και σηράγγων·

ε) κατασκευή νέων σταθμών διοδίων·

στ) αντιμετώπιση των προβλημάτων του χειμώνα (αποχιονισμός, παγετός)·

ζ) εργασίες βελτίωσης – αποκατάστασης της οδού και του εξοπλισμού της (λόγω φθορών, αλλαγής προδιαγραφών κ.λπ.)·

η) εργασίες βελτίωσης της λειτουργίας της οδού (κατασκευή αποθηκών άλατος, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων συντήρησης και λειτουργίας της οδού κλπ.)·

θ) διάθεση προσωπικού για τη στελέχωση ομάδων τεχνικής υποστήριξης της ΕΟΑΕ·

ι) μελέτες για την κατασκευή των σταθμών διοδίων που αποτελούν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης.

2. Δικαιώματα προαίρεσης:

Η αναθέτουσα αρχή δύναται, σύμφωνα με την παρ.1α του άρθρου 132 του Ν4412/2016, να τροποποιήσει με μονομερή δήλωσή της – χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης – την αρχική σύμβαση με ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τις κατωτέρω αναφερόμενες εργασίες, σύμφωνα με το βασικό σχέδιο των εργασιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εργασίες:

Α) τη χρονική επέκταση κατά έξι (6) μήνες της αρχικής σύμβασης που αφορά στη συντήρηση και λειτουργία όλων των έργων πολιτικού μηχανικού και Η-Μ εγκαταστάσεων του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων του – ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων – σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχνική Περιγραφή προϋπολογισμού ως έγγιστα 11 000 000 ευρώ (με ΦΠΑ) (8 870 967,74 EUR χωρίς ΦΠΑ).

Η ενεργοποίηση του δικαιώματος μονομερούς παράτασης εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία οδός Α.Ε), θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της αρχικής σύμβασης και τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής.

Ο ανάδοχος μετά την άσκηση του δικαιώματος παράτασης της διάρκειας της σύμβασης θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες συντήρησης κατά τους όρους της σύμβασης και για το κατά παράταση χρονικό διάστημα ισχύος της·

Β) την κατασκευή σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΔΝΣγ/ΦΝ 393 (ΦΕΚ 1867 Β/29-05-2017) του μετωπικού σταθμού διοδίων Σιάτιστας καθώς και των πλευρικών Σ.Δ. Παναγιάς, Ανατ. Σιάτιστας, Καλαμιάς, Κλειδίου, Μαλγάρων, Αξιού (ημικόμβος Χαλάστρας) και Λαγκαδά/Σερρών και του πλευρικού Σ.Δ. Πολυκάστρου στον Κάθετο Άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων (Α1), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχνική Περιγραφή.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών κατασκευής των ως άνω σταθμών διοδίων ανέρχεται ως έγγιστα, στο ύψος των 17 850 000 ευρώ (με ΦΠΑ) (14 395 161,29 EUR χωρίς ΦΠΑ).

Η ενεργοποίηση του δικαιώματος της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.) με μονομερή της απόφαση, θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της σύμβασης και τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής.

Ο ΚτΕ να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης για κάποιους μόνο εκ των σταθμών διοδίων (για την περίπτωση που δεν ωριμάζουν αδειοδοτικά/μελετητικά όλοι με τον ίδιο ρυθμό).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
1. Βασικό σχέδιο του έργου είναι:

— η κατασκευή του σταθμού διοδίων (ΣΔ) στην «Καβάλα», όπως αποτυπώνεται στην Κ.Υ.Α. 6686/14.11.2014, και

— η συντήρηση και λειτουργία του ανατολικού τομέα της Εγνατίας Οδού (από Α/Κ 17 Κλειδίου μέχρι πριν το Τελωνείο Κήπων, μήκους περίπου 368,7 χλμ.) και των καθέτων αξόνων Α1 («Α/Κ Αξιού/Χαλάστρας – Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων») & Α23 («Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα») αυτής.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι τεχν. αστυνόμευσης οδού & επιθεώρησης Η/Μ και σηράγγων, λεπτομερείς επιθεωρήσεις των στοιχείων της οδού, συντήρηση & αποκατάσταση βλαβών του αυτοκινητοδρόμου από χρήση, λειτουργία οδού & σηράγγων, κατασκευή νέων ΣΔ, αντιμετώπιση προβλημάτων χειμώνα (αποχιονισμός, παγετός), βελτίωσης-αποκατάστασης της οδού & του εξοπλισμού της (λόγω φθορών, αλλαγής προδιαγραφών κ.λπ.), βελτίωσης της λειτουργίας της οδού (κατασκευή αποθηκών άλατος, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων συντήρησης και λειτουργίας της οδού κ.λπ.), διάθεσης προσωπικού για τη στελέχωση ομάδων τεχνικής υποστήριξης της ΕΟΑΕ, και μελέτες για την κατασκευή των ΣΔ που αποτελούν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης.

2. Δικαιώματα προαίρεσης:

Η αναθέτουσα αρχή δύναται, σύμφ. με την παρ.1α του άρθρ. 132 του Ν4412/2016, να τροποποιήσει με μονομερή δήλωσή της (χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης) την αρχική σύμβαση με ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τις κατωτέρω αναφερόμενες εργασίες, σύμφ. με το βασικό σχέδιο των εργασιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, οι οποίες θα περιλαμβ. τις ακόλουθες εργασίες:

Α) χρονική επέκταση κατά έξι (6) μήνες της αρχ. σύμβασης που αφορά στη συντήρηση & λειτουργία όλων των έργων πολιτικού μηχανικού & Η-Μ εγκαταστάσεων του αυτοκινητοδρόμου και των καθ. αξόνων του (ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων) σύμφ. με τα οριζόμενα στην Τεχν. Περιγραφή προϋπ/σμού ως έγγιστα 7 424 000 EUR (με ΦΠΑ). Η ενεργοποίηση του δικαιώματος μονομερούς παράτασης εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.), θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της αρχ. σύμβασης & τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής, ενώ προϋποθέτει να πληρούνται σωρευτικά την εξασφάλιση χρηματοδ. (π.χ. έκδοση αποφάσεων ανάληψης χρηματοδ., σχετ. ενάριθμου) & την έκδοση θετικού πορίσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προς υπογρ. σύμβαση που αφορά στην προαίρεση (εφόσον απαιτείται).

Κατόπιν των ανωτέρω, θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης προαίρεσης που θα γίνει με την κοινοποίηση της σχετ. απόφασης στον ανάδοχο.

Ο ανάδοχος μετά την άσκηση του δικαιώματος παράτ. της σύμβασης θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες συντήρησης κατά τους όρους της σύμβασης & για το κατά παράταση χρον. διάστημα ισχύος της·

Β) κατασκευή σύμφ. με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΔΝΣγ/ΦΝ 393 (ΦΕΚ 1867 Β/29-05-2017) του μετωπικού ΣΔ Αρδανίου καθώς & των πλευρικών Σ.Δ. Προφήτη, Βαγιοχωρίου, Βρασνών/Ασπροβάλτας, Γαληψού/Ορφανίου, Μουσθένης, Ελευθερούπολης, Αγ. Ανδρέα, Άσπρων Χωμάτων, Βαφέικων, Ιάσμου, ΒΙΠΕ Κομοτηνής/Φύλακα και Μέστης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχν. Περιγραφή. Ο προϋπ/σμός των εργασιών κατασκευής των ως άνω ΣΔ ανέρχεται ως έγγιστα, στο ύψος των 22 800 000 EUR (με ΦΠΑ). Η ενεργοποίηση του δικαιώματος της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.) με μονομερή της απόφαση, θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της σύμβασης & τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής, & προϋποθέτει να πληρούνται σωρευτικά, η έκδοση των Περιβαλ. Όρων, η έγκριση των σχετ. μελετών, η συντέλεση των απαλλοτριώσεων (όπου απαιτούνται), η εξασφάλιση της χρηματοδ. (π.χ. έκδοση αποφ. ανάληψης χρηματοδ., σχετ. ενάριθμου), έκδοση θετ. πορίσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προς υπογρ. σύμβαση που αφορά στην προαίρεση (εφόσον απαιτείται). Ο ΚτΕ να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης για κάποιους μόνο εκ των ΣΔ (για την περίπτωση που δεν ωριμάζουν αδειοδοτικά/μελετητικά όλοι με τον ίδιο ρυθμό).

xanthipress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής | Με κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης η Εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά, γνωστή και ως Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ή Διεθνής Ημέρα των Εργατών, έχει μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους γιατί αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μία άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μάη.

Στην Κομοτηνή , η Συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής με κατάθεση στεφάνων θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης μπροστά από την πρώην Νομαρχία.

maronnews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε λειτουργία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία

Ειδικότερα:

  • – Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • – Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.
  • – Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Πτολεμαΐδα | Συνελήφθη ο «εισπράκτορας» μετά από τηλεφωνική απάτη με θύμα 81χρονη και λεία 30.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας στην Κοζάνη, τηλεφωνική απάτη που διαπράχθηκε σε βάρος 81χρονης στις 24 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα, η 81χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της προσποιούμενος τον γιατρό νοσοκομείου και με πρόσχημα ότι ο γιος της είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, κατάφερε και την έπεισε να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ σε άτομο που έφτασε έξω από το διαμέρισμά της.

Διαπιστώθηκε ότι το άγνωστο άτομο που μετέβη στην οικία της, έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», ήταν ο 36χρονος Έλληνας που συνελήφθη την 26-04-2024 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας για 8 περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών σε Γρεβενά και Φλώρινα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση του άγνωστου συνεργού του.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διπλή δημοπράτηση η συντήρηση της Εγνατίας Οδού για 3 χρόνια

Διπλή δημοπράτηση έβγαλε πριν από λίγες μέρες η Εγνατία Οδός ΑΕ που αφορά την Λειτουργία, συντήρηση του αυτοκινητόδρομου για τα έτη 2018-2019-2020. Οι δημοπρατήσεις χωρίζουν τον άξονα σε Δυτικό και Ανατολικό.

Στο δυτικό τμήμα το κόστος είναι 47,45εκατ.ευρώ και στο ανατολικό τμήμα 49,45εκατ.ευρώ. Ο διπλός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου και οι αποσφραγίσεις θα γίνουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Η διάρκεια της κάθε μία σύμβασης έχει οριστεί σε 18 μήνες ενώ περιέχεται και δικαίωμα παράτασης. Αυτό σημαίνει πως αν οι ανάδοχοι υπογράψουν το καλοκαίρι η αρχική σύμβαση θα φτάσει μέχρι τις αρχές του 2020. Βέβαια ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Το κόστος θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της εταιρεία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1. Βασικό σχέδιο του έργου είναι:

— η κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων στη θέση «Στρυμονικό», όπως αποτυπώνεται στην Κ.Υ.Α. 6686/14.11.2014,

— Η συντήρηση και λειτουργία και συντήρησης του Δυτικού Τομέα της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων Α29 & Α25 αυτής. Συγκεκριμένα:

Α. του τμήματος της Εγνατίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Α2) από την έξοδο του Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΧΘ: 0) μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) 17 Κλειδίου (ΧΘ: 289), μήκους περίπου 289 χλμ·

Β. του κάθετου άξονα «Α/Κ Δυτ. Σιάτιστας – Κορομηλιά – Μεθοριακός Σταθμός Κρυσταλλοπηγής» (αυτοκινητόδρομος Α29 – συνολικού μήκους περίπου 69,2 χλμ.) της Εγνατίας Οδού·

Γ. του κάθετου άξονα «Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα» (αυτοκινητόδρομος Α25 – συνολικού μήκους περίπου 95,5 χλμ.) της Εγνατίας Οδού.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

α) εργασίες τεχνικής αστυνόμευσης οδού και επιθεώρησης Η/Μ και σηράγγων·

β) λεπτομερείς επιθεωρήσεις των στοιχείων της οδού·

γ) συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών του αυτοκινητοδρόμου από χρήση·

δ) λειτουργία οδού και σηράγγων·

ε) κατασκευή νέων σταθμών διοδίων·

στ) αντιμετώπιση των προβλημάτων του χειμώνα (αποχιονισμός, παγετός)·

ζ) εργασίες βελτίωσης – αποκατάστασης της οδού και του εξοπλισμού της (λόγω φθορών, αλλαγής προδιαγραφών κ.λπ.)·

η) εργασίες βελτίωσης της λειτουργίας της οδού (κατασκευή αποθηκών άλατος, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων συντήρησης και λειτουργίας της οδού κλπ.)·

θ) διάθεση προσωπικού για τη στελέχωση ομάδων τεχνικής υποστήριξης της ΕΟΑΕ·

ι) μελέτες για την κατασκευή των σταθμών διοδίων που αποτελούν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης.

2. Δικαιώματα προαίρεσης:

Η αναθέτουσα αρχή δύναται, σύμφωνα με την παρ.1α του άρθρου 132 του Ν4412/2016, να τροποποιήσει με μονομερή δήλωσή της – χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης – την αρχική σύμβαση με ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τις κατωτέρω αναφερόμενες εργασίες, σύμφωνα με το βασικό σχέδιο των εργασιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εργασίες:

Α) τη χρονική επέκταση κατά έξι (6) μήνες της αρχικής σύμβασης που αφορά στη συντήρηση και λειτουργία όλων των έργων πολιτικού μηχανικού και Η-Μ εγκαταστάσεων του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων του – ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων – σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχνική Περιγραφή προϋπολογισμού ως έγγιστα 11 000 000 ευρώ (με ΦΠΑ) (8 870 967,74 EUR χωρίς ΦΠΑ).

Η ενεργοποίηση του δικαιώματος μονομερούς παράτασης εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία οδός Α.Ε), θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της αρχικής σύμβασης και τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής.

Ο ανάδοχος μετά την άσκηση του δικαιώματος παράτασης της διάρκειας της σύμβασης θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες συντήρησης κατά τους όρους της σύμβασης και για το κατά παράταση χρονικό διάστημα ισχύος της·

Β) την κατασκευή σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΔΝΣγ/ΦΝ 393 (ΦΕΚ 1867 Β/29-05-2017) του μετωπικού σταθμού διοδίων Σιάτιστας καθώς και των πλευρικών Σ.Δ. Παναγιάς, Ανατ. Σιάτιστας, Καλαμιάς, Κλειδίου, Μαλγάρων, Αξιού (ημικόμβος Χαλάστρας) και Λαγκαδά/Σερρών και του πλευρικού Σ.Δ. Πολυκάστρου στον Κάθετο Άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων (Α1), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχνική Περιγραφή.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών κατασκευής των ως άνω σταθμών διοδίων ανέρχεται ως έγγιστα, στο ύψος των 17 850 000 ευρώ (με ΦΠΑ) (14 395 161,29 EUR χωρίς ΦΠΑ).

Η ενεργοποίηση του δικαιώματος της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.) με μονομερή της απόφαση, θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της σύμβασης και τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής.

Ο ΚτΕ να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης για κάποιους μόνο εκ των σταθμών διοδίων (για την περίπτωση που δεν ωριμάζουν αδειοδοτικά/μελετητικά όλοι με τον ίδιο ρυθμό).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1. Βασικό σχέδιο του έργου είναι:

— η κατασκευή του σταθμού διοδίων (ΣΔ) στην «Καβάλα», όπως αποτυπώνεται στην Κ.Υ.Α. 6686/14.11.2014, και

— η συντήρηση και λειτουργία του ανατολικού τομέα της Εγνατίας Οδού (από Α/Κ 17 Κλειδίου μέχρι πριν το Τελωνείο Κήπων, μήκους περίπου 368,7 χλμ.) και των καθέτων αξόνων Α1 («Α/Κ Αξιού/Χαλάστρας – Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων») & Α23 («Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα») αυτής.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι τεχν. αστυνόμευσης οδού & επιθεώρησης Η/Μ και σηράγγων, λεπτομερείς επιθεωρήσεις των στοιχείων της οδού, συντήρηση & αποκατάσταση βλαβών του αυτοκινητοδρόμου από χρήση, λειτουργία οδού & σηράγγων, κατασκευή νέων ΣΔ, αντιμετώπιση προβλημάτων χειμώνα (αποχιονισμός, παγετός), βελτίωσης-αποκατάστασης της οδού & του εξοπλισμού της (λόγω φθορών, αλλαγής προδιαγραφών κ.λπ.), βελτίωσης της λειτουργίας της οδού (κατασκευή αποθηκών άλατος, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων συντήρησης και λειτουργίας της οδού κ.λπ.), διάθεσης προσωπικού για τη στελέχωση ομάδων τεχνικής υποστήριξης της ΕΟΑΕ, και μελέτες για την κατασκευή των ΣΔ που αποτελούν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης.

2. Δικαιώματα προαίρεσης:

Η αναθέτουσα αρχή δύναται, σύμφ. με την παρ.1α του άρθρ. 132 του Ν4412/2016, να τροποποιήσει με μονομερή δήλωσή της (χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης) την αρχική σύμβαση με ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για τις κατωτέρω αναφερόμενες εργασίες, σύμφ. με το βασικό σχέδιο των εργασιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της παρούσας σύμβασης, οι οποίες θα περιλαμβ. τις ακόλουθες εργασίες:

Α) χρονική επέκταση κατά έξι (6) μήνες της αρχ. σύμβασης που αφορά στη συντήρηση & λειτουργία όλων των έργων πολιτικού μηχανικού & Η-Μ εγκαταστάσεων του αυτοκινητοδρόμου και των καθ. αξόνων του (ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων) σύμφ. με τα οριζόμενα στην Τεχν. Περιγραφή προϋπ/σμού ως έγγιστα 7 424 000 EUR (με ΦΠΑ). Η ενεργοποίηση του δικαιώματος μονομερούς παράτασης εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.), θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της αρχ. σύμβασης & τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής, ενώ προϋποθέτει να πληρούνται σωρευτικά την εξασφάλιση χρηματοδ. (π.χ. έκδοση αποφάσεων ανάληψης χρηματοδ., σχετ. ενάριθμου) & την έκδοση θετικού πορίσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προς υπογρ. σύμβαση που αφορά στην προαίρεση (εφόσον απαιτείται).

Κατόπιν των ανωτέρω, θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης προαίρεσης που θα γίνει με την κοινοποίηση της σχετ. απόφασης στον ανάδοχο.

Ο ανάδοχος μετά την άσκηση του δικαιώματος παράτ. της σύμβασης θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες συντήρησης κατά τους όρους της σύμβασης & για το κατά παράταση χρον. διάστημα ισχύος της·

Β) κατασκευή σύμφ. με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΔΝΣγ/ΦΝ 393 (ΦΕΚ 1867 Β/29-05-2017) του μετωπικού ΣΔ Αρδανίου καθώς & των πλευρικών Σ.Δ. Προφήτη, Βαγιοχωρίου, Βρασνών/Ασπροβάλτας, Γαληψού/Ορφανίου, Μουσθένης, Ελευθερούπολης, Αγ. Ανδρέα, Άσπρων Χωμάτων, Βαφέικων, Ιάσμου, ΒΙΠΕ Κομοτηνής/Φύλακα και Μέστης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τεχν. Περιγραφή. Ο προϋπ/σμός των εργασιών κατασκευής των ως άνω ΣΔ ανέρχεται ως έγγιστα, στο ύψος των 22 800 000 EUR (με ΦΠΑ). Η ενεργοποίηση του δικαιώματος της αναθέτουσας αρχής (Εγνατία Οδός Α.Ε.) με μονομερή της απόφαση, θα γίνει εντός του χρόνου εκτέλεσης της σύμβασης & τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής, & προϋποθέτει να πληρούνται σωρευτικά, η έκδοση των Περιβαλ. Όρων, η έγκριση των σχετ. μελετών, η συντέλεση των απαλλοτριώσεων (όπου απαιτούνται), η εξασφάλιση της χρηματοδ. (π.χ. έκδοση αποφ. ανάληψης χρηματοδ., σχετ. ενάριθμου), έκδοση θετ. πορίσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προς υπογρ. σύμβαση που αφορά στην προαίρεση (εφόσον απαιτείται). Ο ΚτΕ να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης για κάποιους μόνο εκ των ΣΔ (για την περίπτωση που δεν ωριμάζουν αδειοδοτικά/μελετητικά όλοι με τον ίδιο ρυθμό).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής | Με κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης η Εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά, γνωστή και ως Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ή Διεθνής Ημέρα των Εργατών, έχει μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους γιατί αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μία άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μάη.

Στην Κομοτηνή , η Συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής με κατάθεση στεφάνων θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης μπροστά από την πρώην Νομαρχία.

maronnews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε λειτουργία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία

Ειδικότερα:

  • – Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • – Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.
  • – Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Πτολεμαΐδα | Συνελήφθη ο «εισπράκτορας» μετά από τηλεφωνική απάτη με θύμα 81χρονη και λεία 30.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας στην Κοζάνη, τηλεφωνική απάτη που διαπράχθηκε σε βάρος 81χρονης στις 24 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα, η 81χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της προσποιούμενος τον γιατρό νοσοκομείου και με πρόσχημα ότι ο γιος της είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, κατάφερε και την έπεισε να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ σε άτομο που έφτασε έξω από το διαμέρισμά της.

Διαπιστώθηκε ότι το άγνωστο άτομο που μετέβη στην οικία της, έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», ήταν ο 36χρονος Έλληνας που συνελήφθη την 26-04-2024 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας για 8 περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών σε Γρεβενά και Φλώρινα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση του άγνωστου συνεργού του.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

πηγή: newsit.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en