Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις

Σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις με το 7.5% να σχεδιάζεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο και το 0.5% το φθινόπωρο αν και το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9.8% με 10% ,από 9,1% που είχε καταγράφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καθώς και η  αύξηση του ΑΕΠ στο 6% την τρέχουσα χρονιά οδηγούν σε ανοδική τροχιά τις αυξήσεις στις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση  τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η αύξηση από 1/1/2023  θα κινηθεί γύρω στο 7.5% αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αύξηση θα ανέλθει στο 8% καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται με βάση τον τύπο τιμάριθμος +ΑΕΠ δια 2.

Μέχρι στιγμής έχει  γνωστοποιηθεί ότι οι αυξήσεις 7.5% θα καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου ενώ η όποια απόκλιση, 0,5% εν προκειμένω θα πιστωθεί στους συνταξιούχους το φθινόπωρο όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Δεν αποκλείεται πάντως το οικονομικό επιτελείο να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει όσο το δυνατόν νωρίτερα τις αυξήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα , πηγές του ΕΦΚΑ επισημαίνουν την τεχνική δυσκολία των υπηρεσιών να «τρέξουν» δύο φορές τα αρχεία των δικαιούχων για να καταβάλλουν σε δύο ταχύτητες τις αυξήσεις.

Επομένως η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ που ανέρχεται σε 750 ευρώ, από την 1/1/2023 θα διαμορφωθεί στα 810 ευρώ ( + 60 ευρώ)

Σημειώνουμε επίσης ότι σε όσο μεγαλύτερο ύψος «κλειδώσουν» οι αυξήσεις του 2023 , τόσο περισσότεροι θα είναι οι αποδέκτες γιατί ο λογιστικός συμψηφισμός θα φέρει σημαντικότερη απομείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις.Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.

Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Τι θα γίνει με όσους έχουν προσωπική διαφορά

Η  ανάλυση του ΕΦΚΑ που ολοκληρώθηκε έδειξε ότι από τα 2.4 εκ των συνταξιούχων , οι  931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι  θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα  διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

  1. Αύξηση έως 7.5%-8% θα πάρουν 1.7 εκ. συνταξιούχοι.  Το 80-% -85% % θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7.5% ενώ ένα 15 % θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δε θα είναι μικρότερη από 6.5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.
  2. Όφελος  από την  κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι θα. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των  κερδισμένων  από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

  3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ  θα λάβουν  περίπου στις 20 Δεκεμβρίου 265.367 συνταξιούχοι.

  4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από το νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο  πάνω από 30 χρόνια.

  5. Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι  140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Από την ανάλυση των αρχείων της ΑΑΔΕ που έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι περίπου οι μισοί δικαιούχοι της αύξησης 815.605 συνταξιούχοι (48,5%) έχουν εισόδημα έως 600 ευρώ το μήνα (μεικτά), ενώ 405.822 συνταξιούχοι (24,13%) έχουν εισόδημα από 600,01 έως 900 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων της αύξησης 1.353.270 συνταξιούχοι, ποσοστό 80,4%, έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 900 ευρώ μεικτά.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων,  που θα ενισχυθεί  διπλά η και τριπλά είναι  εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από το νόμο Βρούτση αλλά και όοοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο.

Διπλή αύξηση  (αύξηση της τάξεως του 7,5 % και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 %, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 97.415 συνταξιούχοι.

imerisia.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση

Μήνας ευαισθητοποίησης για την υπέρταση είναι ο Μάιος. Από το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) κατά το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις και διεξάγονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, σε πάνω από 100 χώρες. Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι «Μετρήστε την πίεσή σας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης παρουσίασε το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα, με στόχο να γίνουν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίπολη, Βέροια, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Μολάοι, Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

  • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
  • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000)
  • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι)
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, όμως απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της, υπάρχουν διάφορα μέσα: η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δασαρχείο Καβάλας | Έργο αντιπυρικής προστασίας στο αισθητικό δάσος

ο Δασαρχείο Καβάλας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας και της θωράκισης των Δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής ευθύνης του από τον κίνδυνο έναρξης και εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς, εκτελεί δύο μεγάλα έργα εντός του επόμενου τριμήνου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ANTINERO III. Ειδικότερα:

  • Στην περιοχή της Τ.Κ. Κάρυανης εκτελείται το έργο: «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσια δασικά συμπλέγματα και δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας των Δασαρχείων Καβάλας, Ξάνθης και Σταυρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ.5 του ν.998/1979» προϋπολογισμού #2.192.225,07 €#, με ΦΠΑ. Το έργο αφορά τον καθαρισμό και περιποίηση της βλάστησης στις αναδασώσεις Πεύκης της Κάρυανης. Περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού υπορόφου, κλαδεύσεις, ασθενείς αραιώσεις και περιποίηση της δασικής βλάστησης, θρυμματισμού και απομάκρυνσης των φυτικών υπολειμμάτων και ενίοτε κλαδεύσεις και ασθενείς αραιώσεις
  • Στη δυτική πλευρά του Αισθητικού Δάσους Καβάλας (Ύψωμα Βασιλάκη, περιοχή Νοσοκομείου) εκτελείται το έργο: «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσια δασικά συμπλέγματα και δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας των Δασαρχείων Σερρών, Κασσάνδρας, Διδυμοτείχου, Καβάλας και Σταυρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ.5 του ν. 998/1979», προϋπολογισμού #1.689.314,42 €# με ΦΠΑ.

Το έργο συνίστανται κυρίως σε εργασίες όπως:

– ο καθαρισμός υπορόφου, κλαδεύσεις, ασθενείς αραιώσεις και περιποίηση της δασικής βλάστησης

– ο θρυμματισμός όλων των υπολειμμάτων υλοτομιών και η παραπέρα αξιοποίη-σή τους, εφαρμόζοντας την αρχή της αειφορίας των καρπώσεων μέσα από την ανακύκλωσ

Η Δασική Υπηρεσία θέλοντας να επιδείξει για πολλοστή φορά στην πράξη την ευαισθησία της όσον αφορά την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών της κοινωνίας (όπως λ.χ. οι ανάγκες θέρμανσης της χειμερινής περιόδου) με την εξεύρεση-στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό-τρόπων και λύσεων για τη διαχείριση τέτοιας μορφής ζητημάτων θα πράξει ως εξής:

Τα προϊόντα υλοτομίας, διαμέτρου άνω των 8 -12 cm θα τεμαχίζονται σε μέσο μήκος 1,10μ, θα στοιβάζονται στους δασικούς δρόμους και θα εκποιούνται κατά τα κεκανονισμένα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση τα προϊόντα υλοτομίας που δεν δύνανται να αξιοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς, μπορούν να διατεθούν-με το πέρας των εργασιών-«ατελώς» και «άνευ αδείας» σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, με βάση σχετική ανάρτηση που θα δημοσιοποιηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διαμορφώνεται «επί το βέλτιστον» μια νέα πραγματικότητα ως προς τις λειτουργίες και την αντιπυρική προστασία του αισθητικού-περιαστικού δάσους Καβάλας και των εν γένη δασών της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καβάλας.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το έργο που αθόρυβα πλην όμως πρακτικά και ουσιαστικά επιτελεί αδιαλείπτως το Δασαρχείο Καβάλας, διότι στον αγώνα για την επίτευξη τόσο υψηλών στόχων δεν περισσεύει κανείς.-

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Βραυρώνα: Προθανάτια σημάδια στον λαιμό έφερε το βρέφος

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το βρέφος που πέταξαν οι γονείς του στα σκουπίδια στη Βραυρώνα.Σύμφωνα με νέα στοιχεία το βρέφος, εκτός από χτυπήματα στο κεφάλι, έφερε και προθανάτια πλήγματα στην περιοχή του λαιμού.

Τα μεταθανάτια χτυπήματα εντοπίζονται στο κεφάλι του βρέφους, κατά τη διάρκεια της σύνθλιψης στο απορριμματοφόρο και τα στοιχεία δείχνουν πως πιθανότατα το βρέφος πετάχτηκε ζωντανό στον κάδο απορριμμάτων.

Απαντήσεις ωστόσο αναμένεται να δώσουν οι ιστολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα φωτίσουν το παραπάνω στοιχείο και θα διευκρινιστεί το ενδεχόμενο οι γονείς να επιχείρησαν να προκαλέσουν ασφυξία στο βρέφος.

Στη φυλακή οι γονείς του βρέφους

Σε προσωρινή κράτηση τέθηκαν και οι δυο γονείς, οι οποίοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του νεογέννητου βρέφους τους. Οι δυο κατηγορούμενοι, βρέθηκαν ενώπιον του τακτικού ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν για το αδίκημα της τετελεσμένης ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Τι υποστήριξαν οι γονείς του βρέφους

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η μητέρα του βρέφους φέρεται να υποστήριξε πως αμέσως μετά τη γέννα λιποθύμησε  και όταν ξύπνησε το μωρό ήταν άσφυγμο και μελανιασμένο. Υπέθεσε πως ήταν νεκρό και αποφάσισε να πετάξει το παιδί σε κάδο σκουπιδιών από «απελπισία», όπως φέρεται να είπε.

Η κατηγορούμενη ζήτησε συγγνώμη και αιτήθηκε να μην προφυλακιστεί αφού πρέπει να εργάζεται για να στέλνει χρήματα στο ανήλικο παιδί της στο Νεπάλ. Ο σύντροφος της αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου την ώρα που η γυναίκα γεννούσε το μωρό, ενώ ανάφερε πως έμαθε τι είχε κάνει όταν βρίσκονταν μέσα στο ταξί προς το νοσοκομείο με την 24χρονη.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en