Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Σερβικό «άδειασμα» στα Σκόπια

Το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια -μέσω της διπλωματικής οδού- απαίτησε την άμεση διόρθωση της ονομασίας του «νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων», από τις σερβικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύει το σκοπιανό ‘Maxfax’. Η αντίδραση προήλθε από την εμφάνιση πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας προς τα Σκόπια που τα αναφέρουν ως “FYROM” (στη σερβική ‘БЈРМ’). 

Σε απάντηση του αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων για τη χρήση του όρου ‘πΓΔΜ’ από τη Σερβία (σερβικά : Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija” και με τα αρχικά BJRM)-, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία BJRM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

​«Εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία BJRM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου»
«Εμείς διερευνούμε για μια αμοιβαία δίκαιη σχέση. Αν αυτοί διαμαρτύρονται για την πινακίδα στα διόδια, τότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που ψήφισαν στην UNESCO για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου;» είπε ο Ντάτσιτς στο ‘Novosti’.

«Η Σερβία δεν έχει αλλάξει στάση, αυτοί έχουν αλλάξει», είπε, «και για εμάς είναι ντροπή να λένε το Κόσοβο και το Μετόχι ως «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, αλλά, διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «BJRM» (ή αγγλικά FYROM) όπως χρησιμοποιείται στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Σερβοαλβανική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια κρίσης που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σερβίας και Αλβανών. Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν αμαξοστοιχία προς την άλλοτε σερβική επαρχία, κάτι που θεωρήθηκε «προκλητική ενέργεια» από την Πρίστινα και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Και αυτό επειδή ο ρωσικής κατασκευής συρμός, φέρει επιγραφές «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σε 21 γλώσσες συμπεριλαμβανόμενης και της Αλβανικής.

«Σκοπός του Βελιγραδίου είναι να αποκατασταθεί με τακτικά δρομολόγια η επικοινωνία με τη Σερβία του ημιέγκλειστου θύλακα της Kosovska Mitrovica», όπως δήλωσε ο Marko Djuric, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο.

O Djuric έκανε τη δήλωση αυτή στα εγκαίνια της γραμμής με τον ειδικά διακοσμημένο συρμό λίγο πριν αναχωρήσει για το πρώτο του ταξίδι. Η κίνηση αυτή όμως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το τρένο βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας, φέρει και την επίμαχη επιγραφή.

Στο εσωτερικό των βαγονιών υπάρχει διάκοσμος από αντίγραφα εικόνων των μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο σήμερα κατοικείται στην πλειοψηφία από μουσουλμάνους. Για τον Ντζούριτς, «το θέμα του διάκοσμου δεν αποτελεί πρόβλημα, μια και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

H Σερβία προειδοποιεί την Πριστίνα να αποφύγει προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε πως «θα χρησιμοποιήσει το στρατό αν απειληθεί η ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αυξάνεται η ένταση λόγω του επίμαχου δρομολογίου του τρένου αυτού.

Πάντως η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει στήσει εμπόδια στη γραμμή για να εμποδίσει να περάσει το σερβικό τρένο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Σερβος πρωθυπουργός Aleksandar Vucic κατηγόρησε τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου «ότι σχεδιάζουν να ανατινάξουν το σερβικό τρένο». «Σχεδιάζουν να προκαλέσουν ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή που θεωρούμε πως είναι δική μας», είπε ο Βούτσιτς, θυμίζοντας ότι «στέλνουμε ένα τρένο κι όχι τανκ».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci (που ήταν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών όταν προκλήθηκε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας για την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου στα 1998/1999) είπε πως «έχει δώσει εντολής το υπουργείο Εσωτερικών να μην περάσει το σερβικό τρένο τα σύνορα».

Το 1999 To NATO επενέβη εις βάρος της Σερβίας και μετά από ένδεκα εβδομάδες βομβαρδισμών, η Σερβία υποχρεώθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κοσσυφοπέδιο. Η διάσκεψη ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ρωσίας και Γερμανίας στο Rambouillet, αποφάσισε το Φεβρουάριο του 1999 την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου. Την αποδέχθηκαν οι Αλβανόφωνοι όχι όμως και οι Σέρβοι με αποτέλεσμα να δεχθούν τις ΝΑΤΟΪκές βόμβες.

Oι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το Μάρτιο του 1999. Ήταν ο πρώτος πόλεμος του ΝΑΤΟ στην 50χρονη ιστορία του και χωρίς να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία είχε καταδικάσει με έντονο τρόπο την πολεμική εκείνη επιχείρηση. Στόχος των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών ήταν και βασικές δομές, όπως γέφυρες κτίρια, ακόμη και νοσοκομεία. Ιστορική έχει μείνει η φράση του εκπροσώπου τύπου του ΝΑΤΟ για «παράπλευρες απώλειες», στις οποίες περιλαμβάνονταν άμαχοι.
Επί 79 ημέρες και νύχτες το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε με περισσότερες από 20.000 βόμβες σερβικούς στόχους προκαλώντας και «παράπλευρες απώλειες. 

Ανάμεσά τους και το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι, που είχε χαρακτηρισθεί από το ΝΑΤΟ «στόχος». Δεκαέξι εργαζόμενοι είχαν βρει το θάνατο στον βομβαρδισμό της σερβικής τηλεόρασης. Η Σερβία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι στις βόμβες του χρησιμοποιούσε και το απαγορευμένο «εξασθενημένο ουράνιο» καθώς και θραυσματικές και εμπρηστικές βόμβες.

Η ΝΑΤΟΪκή επέμβαση η πρώτη και μάλιστα σε ευρωπαϊκό κράτος είχε προκαλέσει εκτός από την καταστροφή και της σερβικής οικονομίας 860.000 πρόσφυγες. Το Κόσσοβο τέθηκε αμέσως μετά, «υπό διακυβέρνηση κηδεμονίας από τον ΟΗΕ».

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en