Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σερβία: Στους 583 οι αγνοούμενοι από τις σφοδρές πλημμύρες | Βοήθεια ετοιμάζει το Επιμελητήριο

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άτομα-31.800 άνθρωποι χωρίς στέγη

Νεκρούς εξακολουθεί να μετρά η Σερβία που τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από σφοδρές πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άτομα, ωστόσο δεν πρόκειται για τελικό απολογισμό, καθώς από την περασμένη Κυριακή έχει δηλωθεί η εξαφάνιση 798 ανθρώπων, από τους οποίους έχουν εντοπιστεί οι 215.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος και ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινωθεί οριστικός απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου των 27 θυμάτων θα ανακοινωθούν από τους ιατροδικαστές μετά τη νεκροψία-νεκροτομή.

Συνολικά 31.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το κόστος των καταστροφών, αλλά είπε ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μόνον η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μετρά απώλειες που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πλημμύρισε ανθρακωρυχείο, από το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί άνθρακας για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, σημείωσε.

Προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Βούτσιτς, είναι η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες που θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες και η επισκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών.

Στη Σερβία είναι, σήμερα, δεύτερη μέρα του τριήμερου πένθους για τα θύματα από τις πλημμύρες.

Άμεση ανάγκη για βοήθεια

Στο Βελιγράδι διοργανώνεται συνάντηση διεθνών δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας στην αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Βούτσιτς θα ενημερώσει για τις διαστάσεις της καταστροφής.

Στη συνάντηση θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, ώστε οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των διεθνών δωρητών να συντονιστούν εγκαίρως, προκειμένου το αποτέλεσμα όλων των κοινών ενεργειών να είναι ολοκληρωμένο.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος διπλωμάτες διάφορων χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σερβία να ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες της Σερβίας είναι τα λόγια του (σ.σ. του Επιτρόπου), ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σερβία, ότι θα βοηθήσει ακριβώς αυτό το αίτημα συνδρομής (προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ), καθώς αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα πρώτη φορά» δήλωσε ο κ.Ντάτσιτς στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαν είναι υπεύθυνος διαχείρισης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι φήμες περί μισού ή ενός δισ. ευρώ από το Ταμείο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ωστόσο «είναι αληθές ότι διαπραγματευόμαστε για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό».

«Όσο πιο σύντομα υποβάλουμε την αίτηση, τόσο πιο σύντομα θα αποφασιστεί, καθώς απαιτεί την συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Χαν είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της ΕΕ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en