Quantcast
Connect with us

Παράγκα

Σενάρια …

Οργασμός στα κόμματα για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Κι εκεί που κατασταλλάζουν σ’ένα όνομα οι παρατάξεις και αισθάνονται πως ολοκληρώθηκε το έργο και πάμε παρακάτω, πάντα κάτι γίνεται και τελευταία στιγμή οι υποψήφιοι αλλάζουν γνώμη. Σε μικρότερο βαθμό αυτό το συναντάμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ετσι, μετά την αποχώρηση Δέμπα που ήταν σχεδόν σίγουρος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τώρα πέραν της μιας γυναίκας, αναζητείται κι ένας άντρας για να κλείσει η “ομάδα”. Στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, πολλές συζητήσεις για τον έκτο υποψήφιο, αν και ακούγεται τον τελευταίο καιρό ένα όνομα ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Στα προεκλογικά πηγαδάκια σχολιάζεται επίσης το γεγονός πως επειδή στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ τα πρώτα ονοματα είναι ηχηρά και δυνατά, οι υπόλοιποι δεν φέρουν καμμία τύχη πράγμα απογοητευτικό για τους υποψηφίους για τις θέσεις.. 

Click to comment

Απάντηση

Παράγκα

Ωραίος ως Ελλην …

Σε κρατικό κτήριο η Ελληνική σημαία μεσίστια… Ανάποδα… Ελλάς το μεγαλείο σου, το λιγότερο που έχω να γράψω...

Continue Reading

Παράγκα

Η πρώτη εφημερίδα της Καλλιρόης Παρρέν μόνο για γυναίκες ..

Στις 8 Μαρτίου του 1887 κυκλοφορεί για πρώτη φορά η «Εφημερίς των Γυναικών».

Αρχικά η έκδοση ήταν εβδομαδιαία και από τις 25 Μαρτίου 1907 έγινε δεκαπενθήμερη.

Ήταν η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο, που γραφόταν αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες.

Ψυχή της έκδοσης της εφημερίδας υπήρξε η ρεθυμνιώτισσα εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού (1861-1940), που πλαισιωνόταν από γυναίκες του πνεύματος και της τέχνης. Στα πρώτα φύλλα υπέγραφε τα άρθρα της με ψευδώνυμο Εύα Πρενάρ.

Όπως γράφει το sansimera.gr, η «Εφημερίς των Κυριών» στόχευε την πνευματική και κοινωνική ανύψωση της γυναίκας με την παροχή πλήρων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την εργασία.

Η Παρρέν πίστευε στην αυτοχειραφέτηση της γυναίκας: «Η Ελληνίς δύναται να αναλάβη τον της αναπτύξεως της αγώνα μόνη, μη προσδοκούσα εν τω σταδίω τούτω το παράπαν την συνδρομή του ανδρός διότι ούτος αδιαφορεί και εν τω εγωισμώ του εν μόνο βλέπει, εν επιθυμεί και θέλει, την δουλικήν της γυναικός υποταγήν εις τα νεύματά του», έγραφε στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας των Κυριών.

Το έντυπο υπήρξε ο πρόδρομος της φεμινιστικής κίνησης στην Ελλάδα και συνετέλεσε στη δημιουργία της πρώτης σοβαρής γυναικείας οργάνωσης των Ελληνίδων, με τη σύσταση της Ενώσεως των Ελληνίδων, η οποία δημιούργησε την πρώτη οικοκυρική και επαγγελματική σχολή στην Αθήνα.

Από τις στήλες της εφημερίδας οι γυναίκες αρθρογράφοι απαιτούσαν, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -αίτημα που θα ικανοποιηθεί σχετικά γρήγορα από τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη- και να δοθεί ψήφος στις γυναίκες, που θα γίνει πραγματικότητα αρκετά αργότερα, στα μέσα του 20ου αιώνα.

Στη δράση του περιοδικού οφείλεται η ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων (1911) και των κοινωφελών ιδρυμάτων Άσυλον των Ανιάτων (1896) και Άσυλον της Αγίας Αικατερίνης (1893), με σκοπό «την παροχή ηθικής προστασίας και περιθάλψεως των υπηρετριών και εργατίδων, αίτινες στερούνται εργασίας και ευρίσκονται μακράν των γονέων και συγγενών των».

Οι πολέμιοι και οι ένθερμοι υποστηρικτές

Οι πρώτες αντιδράσεις γι’ αυτή την προσπάθεια χειραφέτησης των γυναικών μέσω της εφημερίδας ήταν από αρνητικές έως χλευαστικές. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης εκφραζόταν υποτιμητικά για τη γυναίκα. Είχε υποστηρίξει ότι οι γυναίκες που εξασκούν «ανδρικά» επαγγέλματα (όπως γιατρού και δικηγόρου) αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και ότι μόνο δύο επαγγέλματα αρμόζουν στις γυναίκες, εκείνα της νοικοκυράς και της εταίρας.

Η Παρρέν τού απάντησε από τις στήλες της εφημερίδας ότι δεν έχει ιδέα από τις γυναίκες και τον κατηγόρησε ότι δημοσιεύει στις εφημερίδες τα απομεινάρια της πνευματικής του παραγωγής.

Περιγράφει τον Ροΐδη ως φύλακα άγγελο του παλαιού καθεστώτος, θεωρεί ότι ο τύπος της γυναίκας που περιγράφει στο άρθρο του είναι ανύπαρκτος και ότι οι απόψεις του είναι αναχρονιστικές και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Continue Reading

Παράγκα

Ποτέ ξανά ..

Εθνική τραγωδία … το είπαν έγκλημα … δολοφονία…

‘Οπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται και το χαρακτηρίζει, το τραίνο της Ντροπής δεν γυρίζει πίσω. Δεν έχει πισωγύρισμα ο θάνατος. Ευθύνες στην τραγωδία; Ψάξτε κύριοι και θα  τις βρείτε. Στα καρβουνιασμένα κορμιά, στις παλαιωμένες ράγες, στο απαρχαιωμένο σύστημα λειτουργίας του ΟΣΕ, στον σταθμάρχη που την επίμαχη ώρα έπινε καφέ. Κι αν δεν τις βρείτε εκεί ψαχτείτε, δείτε γύρω σας, τον διπλανό σας στο έδρανο, τον πίσω τον μπροστινό, και αναρρωτηθείτε αν πρέπει να τους  συμπεριλάβετε   στον κατάλογο των ευθυνών για την πορεία του Τραίνου που απο την ανύπαρκτη τηλεδιοίκησή του κρέμονται οι ζωές όλων μας. Εσείς οι εκλεκτοί των μεγάλων ανεύθυνων τίτλων που παίζετε πόκερ με την ασφάλεια, την μόρφωση, την παιδεία, την υγεία, την χαρά του Ελληνα. 

Ολοι είμαστε επιβάτες του τραίνου σ’ αυτή την χώρα. Απο τον μικρό έως τον υπερήλικα. Και ματώνουμε καθημερινά προσπαθώντας να προστατεύσουμε το χάρισμα της μικρής ζωής μας. Ολοι φέρουμε ευθύνη για το τρένο του θανάτου. Γιατί δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε, δεν έχουμε κρίση, δεν έχουμε αντίληψη των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Κι άν έχουμε αδιαφορούμε και περιμένουμε κάποιος άλλος να φροντίσει για μας. Δεν έχουμε βάλει μυαλό ζώντας όλα όσα διαδραματίζονται με σταδιακές αποκορυφώσεις ανά τα χρόνια και πάλι αδιαφορούμε και προσπερνάμε περιμένοντας μια άλλη τραγωδία απο αμέλεια, αδιαφορία, έπαρση, ρουσφέτι, κακοδιαχείριση..για να κρίνουμε και να διεκδικήσουμε, σταματώντας να “ταίζουμε” τους χορτασμένους.

Ευτυχώς μέσα στην άνοιξη ενός δύσκολου χειμώνα με δεκάδες νεκρούς απο το κρύο και την πείνα, οι νέοι αυτού του τόπου δεν περιμένουν άλλο και μαζί με τα νειάτα εμείς οι μεγαλύτεροι ακολουθούμε. Και πορευόμαστε και μιλάμε επιτέλους για την σαπίλα που επικρατεί χρόνια και που δεν κάναμε απολύτως τίποτε για να προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό το καλύτερο. Η αλλαγή γίνεται μέσα απο τις φωνές των 19χρονων φοιτητών που μάζευαν κορμιά σκοτωμένα στο τρένο. Αυτοί δεν φοβούνται και εγώ χαίρομαι που πλέον οι νέοι που αποχαυνώσατε με τις παπαριές των social, δεν ήταν ποτέ αποχαυνωμένοι. Απλώς παρακολουθούσαν σιωπηλά και περίμεναν την ώρα. 

Δεν γνωρίζω αν κάποιος “αγνός” απο αυτούς τους κυρίους θα πρέπει να κρυφτεί γιατί πραγματικά ντρέπεται, σίγουρα όμως θα πρέπει να Τρέξει, γιατί το “άρωμα” του θανάτου θα τον ακολουθεί παντού και δυστυχώς η νέμεσις δεν κάνει διακρίσεις.  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en