ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για buy out χρέους προς ΔΝΤ

Την εξόφληση μέρους χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM φέρεται να προτείνει ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ μια προοπτική που αν τύχει πολιτικής στήριξης η Ελλάδα θα πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας να αξιοποιήσει τους “ανεκμετάλλευτους πόρους”, ώστε “να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα δάνεια του ΔΝΤ και να τα εξοφλήσει” αναφέρει σε σχετικό έγγραφό ο Ρέγκλινγκ που αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. 

Υπενθυμίζεται πως από το προηγούμενο πακέτο στήριξης 86 δισ ευρώ, βάσει της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι πόροι καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε όλο το πακέτο των 25 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως εκτιμάται, υπάρχουν ακόμα 15 δισ. τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Die Welt.

Την πρόταση χαρακτηρίζει καλή και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας: “Για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ” όπως είπε στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονάς του Γιούργκεν Μάτες. “Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους στο τρίτο πακέτο” συμπληρώνει.

Το ζήτημα χρίζει πολιτικής διευθέτησης καθώς πρακτικά αλλάζει ο καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος με την Ευρώπη και το Βερολίνο να εγγυόνται μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη , ενώ το ΔΝΤ να φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη. Αυτό όμως ίσως είναι και το “κλειδί” για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές – κάτι που επιθυμεί από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο. 

Σύμφωνα με την Welt, o ESM υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version