Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σεισμός στη Λευκάδα | Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα | Δυο νεκροί, τεράστιες ζημιές

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι – Οι ζημιές και οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους

Πριν περίπου ένα χρόνο η ο Εγκέλαδος χτύπησε την Κεφαλονιά και τα 6,1 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Σήμερα, η Λευκάδα έζησε το τρόμο όταν λίγο μετά τις 9:00 το πρωί σεισμόςμεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί και όχι μόνο. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτιμά πλέον στα 6,5 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού ενώ αρχικά έκανε λόγο για 5,6 Ρίχτερ και στη συνέχεια για 6,1. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ ενώ αρχικά το είχε προσδιορίσει στα 6. Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα και άφησε πίσω του μία νεκρή γυναίκα και τεράστιες ζημιές κυρίως στο νησί του Ιονίου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Επτάνησα,  σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα, αλλά και την Αθήνα. Το επίκεντρο ήταν 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάτρας στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ήδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί μικρής έντασης, οι οποίοι είναι αισθητοί στη Λευκάδα. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Όπως έγινε γνωστό, στο νησό θα μεταβούν κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα.

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός

Θύμα του ισχυρού σεισμού ήταν μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Από το σεισμό υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες, που  έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας.  Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.   Λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της. Πρόκειται για μια 82χρονη γυναίκα, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε και την σκότωσε, πριν προλάβει να το εγκαταλείψει.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν κοπεί οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Ο δήμαρχος Λευκάδας,  Κωνσταντίνος Δρακονταειδής είπε ότι o σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κάτοικος του νησιού στο MEGA, από το σεισμό κατέρρευσαν σπίτια και η εκκλησία, ενώ μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Ο κάτοικος του χωριού έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα σπίτια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί η κατάσταση στη Λευκάδα, ενώ σε κατάσταση συναγερμού είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες Αρχές για την καταγραφή των ζημιών.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι 

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ. Αν και τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και υπογραμμίζουν ότι παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας εκτιμά ότι  είναι μία δόνηση που έγινε σαν συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς. «Το προκαταρκτικό μέγεθος του σεισμού ήταν 5,6» βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο, ανέφερε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. «Η δόνηση βεβαίως έγινε αισθητή σε έναν ευρύτερο χώρο της Ελλάδας, από την Ήπειρό μέχρι τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, ακόμα και στην Αττική».

«Συνηθισμένο» για τη Λευκάδα χαρακτήρισε τον σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγο ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, με δεδομένο το ρήγμα στην περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαζάχος είπε πως η δόνηση κούνησε όλο το νησί και έγινε πολύ αισθητός και σε μεγάλη απόσταση.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος οπότε αναμένεται πολύ μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, σε διάρκεια και ένταση, που θα κρατήσει περίπου ένα δίμηνο.

Ψυχραιμία συνιστά στους κατοίκους της Λευκάδας ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και συνέστησε στους κατοίκους να  αποφεύγουν κτήρια που φαίνονται επικίνδυνα και να τηρήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Τσελέντης με αναρτήσεις του στο Facebook έγραψε:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

«Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα έγινε στο ΒΒΑ άκρο του γνωστού ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Σίγουρα θα έχουμε πολύ πλούσια μετασεισμική δράση με ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν τα 5.5 Ρίχτερ».

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

«Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.   Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.   Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

«Αισθητός σε όλα τα Επτάνησα ο σεισμός» 

Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, καθησυχαστικός αναφορικά με την πρόκληση ζημιών, σημειώνοντας πως στην Κεφαλονιά δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και ότι αναμένεται ενημέρωση για το εάν έχουν υποστεί ζημιές στη Λευκάδα, ειδικά στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν σύγχρονα ακίνητα.

Η σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Ζημιές και στην Ιθάκη

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε δρόμους, εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα στην Ιθάκη από τον ισχρυό σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά το πρωί ανοικτά της Λευκάδας.

Η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί λόγω κατολισθήσεων.

Ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο». Έκανε λόγο για αμέτρητες ζημιές και πρόσθεσε ότι μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει τους δρόμους.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Mαρτυρία στο ENA Channel : Πως βίωσε μία μητέρα το μπούλινγκ στην κόρη της από μαθητές στο σχολείο

Μία μητέρα, η κυρία Ζ. ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται κάθε φορά που έβλεπε τη μικρή της κόρη να επιστρέφει από το σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια.

Εδώ και μήνες, η μικρή ήταν ήταν θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, και η μητέρα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να τη βοηθήσει..

Μετά από πολλές συζητήσεις και άπειρες ώρες δίπλα στην κόρη της, η μητέρα κατάφερε να την κάνει να ανοιχτεί. Η κόρη της εξομολογήθηκε πως κάθε μέρα στο σχολείο ήταν ένας εφιάλτης: κοροϊδίες, απομόνωση και συνεχείς προσβολές την έκαναν να αισθάνεται αβοήθητη και μόνη..

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα και για πέρα αληθινή και την περιέγραψε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η κυρία Ζ. η οποία μετέφερε τον “εφιάλτη” που έζησε η ίδια και η οικογένεια της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ζέττα Μακρή στο ENA Channel : “Πάνω από 200 οι καταγγελίες για μπούλινγκ στο stop-bullying.gov.gr”

Σε δηλώσεις της στο ENA Channel, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της χώρας μετά από την έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Οι καταγγελίες αυτές φωτίζουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε διαρκή απεργία βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα μικροβιολογικά εργαστήρια στην επαρχία, καθώς οδηγήθηκαν στην χρεωκοπία από το μνημονιακό μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής.

Επί δώδεκα χρόνια αναγκάζονται να πληρώνουν το 40 με 45% των παραπεμπτικών οι ίδιοι, γιατί ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να ανοίξει και να αυξήσει τον προϋπολογισμό του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en