ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά επαφών για το θέμα του χρέους ξεκινά ο πρωθυπουργός

Σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες για το θέμα του χρέους ξεκινά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αύριο, Τετάρτη, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου φέρεται να έχει ξεκινήσει επαφές και με αξιωματούχους των ΗΠΑ που συνομιλούν με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, εντείνοντας, έτσι τις προσπάθειες της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενδεχομένως και με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ πιθανολογείται ότι θα έχει συναντήσεις και με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να καταλάβει τις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων και συγχρόνως θα πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για το χρέος. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα πει στους συνομιλητές του πως η κυβέρνησή του επιθυμεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω των επαφών που υπάρχουν με τις ΗΠΑ, να κατανοήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ σχετικά με το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και να εκτιμήσει τις πιθανότητες λήψης μιας απόφασης από την πλευρά των δανειστών σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους να προχωρήσει πριν από το τέλος του έτους, ενδεχόμενο στο οποίο, ωστόσο, αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, που δια του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστηρίζει ότι το θέμα θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.  

eklogika

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version