Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΣΒΒΕ | Δραματικές επιπτώσεις από ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Οι πρωτόγνωρες και συγχρόνως εφιαλτικές στιγμές που ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επιβάλλουν σ΄ έναν υπεύθυνο φορέα όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) να αναλάβει την πρωτοβουλία επισήμανσης των δυσάρεστων επιπτώσεων που θα βιώσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην περίπτωση αρνητικής κατάληξης, δηλαδή επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής.

Ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, επιφανείς οικονομολόγοι και φορείς, έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου δεν αφορά την όποια συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά αναφέρεται ευθέως στην παραμονή της Ελλάδας ή όχι στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια τέτοια, απευκταία περίπτωση, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βιώσουμε συνέπειες που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί.
Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τραγικές:
• Κλειστές τράπεζες και κεφαλαιακοί έλεγχοι επ’ αόριστον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό κύκλωμα της οικονομίας, και κυρίως αδυναμία υλοποίησης παντός είδους συναλλαγών,
• Δυσκολία εισαγωγής πρώτων υλών, έτοιμων και ημι-έτοιμων προϊόντων, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και στην γραφειοκρατία που θα δημιουργηθεί, (επιτροπές έγκρισης πληρωμών εξωτερικού στις τράπεζες και στην τράπεζα της Ελλάδος, κλπ.)
• Αδυναμία κάλυψης και ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων,
• Αδυναμία πληρωμής μισθών, και ημερομισθίων από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους,
• Παύση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη διεθνή χρηματοδότηση,
• Σε περίπτωση που γίνουν απαιτητά τα κεφάλαια του ELA και τα δάνεια του ESM, σαρωτικό κούρεμα καταθέσεων,
• Πιθανή αλλαγή νομίσματος, με διαρκείς υποτιμήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα δυσκολέψουν περαιτέρω τη λειτουργία της οικονομίας, και,
• Διακοπή της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες ή/και εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους,
Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, τραγικότερες:
• Αδυναμία λήψης δεδουλευμένων από το τραπεζικό σύστημα, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, με αποτέλεσμα τη δυσκολία διεκπεραίωσης της καθημερινότητάς τους,
• Έλλειψη βασικών αγαθών, με πρώτα τα φάρμακα και τα καύσιμα, και ακολούθως τα τρόφιμα και τα μηχανήματα,
• Εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, μετά την πτώχευση πληθώρας επιχειρήσεων, η οποία δεν θα μπορεί να μειωθεί ακόμα και για δεκαετίες,
• Σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω των συνεχών υποτιμήσεων, και της τρομακτικής αύξησης του πληθωρισμού,
• Χρεοκοπία νοικοκυριών και όχι μόνον επιχειρήσεων, τα δάνεια δεν διαγράφονται, ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών.
και βέβαια,
• Υπολειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, και,
• Θέση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας και αύξηση των εξωτερικών απειλών για την πατρίδα μας.
Συνεπώς, για να μην καταντήσει η Ελλάδα την Κυριακή το βράδυ μια τριτοκοσμική περιοχή, απόβλητη της διεθνούς κοινότητας και παράδειγμα προς αποφυγή, θα πρέπει με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ΄ αυτή τη χώρα, να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη.

Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2015

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en