Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΣΒΒΕ | Δραματικές επιπτώσεις από ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

image_print

Οι πρωτόγνωρες και συγχρόνως εφιαλτικές στιγμές που ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επιβάλλουν σ΄ έναν υπεύθυνο φορέα όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) να αναλάβει την πρωτοβουλία επισήμανσης των δυσάρεστων επιπτώσεων που θα βιώσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην περίπτωση αρνητικής κατάληξης, δηλαδή επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής.

Ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, επιφανείς οικονομολόγοι και φορείς, έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου δεν αφορά την όποια συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά αναφέρεται ευθέως στην παραμονή της Ελλάδας ή όχι στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια τέτοια, απευκταία περίπτωση, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βιώσουμε συνέπειες που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί.
Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τραγικές:
• Κλειστές τράπεζες και κεφαλαιακοί έλεγχοι επ’ αόριστον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό κύκλωμα της οικονομίας, και κυρίως αδυναμία υλοποίησης παντός είδους συναλλαγών,
• Δυσκολία εισαγωγής πρώτων υλών, έτοιμων και ημι-έτοιμων προϊόντων, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και στην γραφειοκρατία που θα δημιουργηθεί, (επιτροπές έγκρισης πληρωμών εξωτερικού στις τράπεζες και στην τράπεζα της Ελλάδος, κλπ.)
• Αδυναμία κάλυψης και ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων,
• Αδυναμία πληρωμής μισθών, και ημερομισθίων από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους,
• Παύση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη διεθνή χρηματοδότηση,
• Σε περίπτωση που γίνουν απαιτητά τα κεφάλαια του ELA και τα δάνεια του ESM, σαρωτικό κούρεμα καταθέσεων,
• Πιθανή αλλαγή νομίσματος, με διαρκείς υποτιμήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα δυσκολέψουν περαιτέρω τη λειτουργία της οικονομίας, και,
• Διακοπή της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες ή/και εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους,
Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, τραγικότερες:
• Αδυναμία λήψης δεδουλευμένων από το τραπεζικό σύστημα, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, με αποτέλεσμα τη δυσκολία διεκπεραίωσης της καθημερινότητάς τους,
• Έλλειψη βασικών αγαθών, με πρώτα τα φάρμακα και τα καύσιμα, και ακολούθως τα τρόφιμα και τα μηχανήματα,
• Εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, μετά την πτώχευση πληθώρας επιχειρήσεων, η οποία δεν θα μπορεί να μειωθεί ακόμα και για δεκαετίες,
• Σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω των συνεχών υποτιμήσεων, και της τρομακτικής αύξησης του πληθωρισμού,
• Χρεοκοπία νοικοκυριών και όχι μόνον επιχειρήσεων, τα δάνεια δεν διαγράφονται, ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών.
και βέβαια,
• Υπολειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, και,
• Θέση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας και αύξηση των εξωτερικών απειλών για την πατρίδα μας.
Συνεπώς, για να μην καταντήσει η Ελλάδα την Κυριακή το βράδυ μια τριτοκοσμική περιοχή, απόβλητη της διεθνούς κοινότητας και παράδειγμα προς αποφυγή, θα πρέπει με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ΄ αυτή τη χώρα, να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη.

Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2015

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας: Παράπονα πολιτών για τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων

image_print

Έντονα παράπονα εκφράζουν το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Καβάλας για τις συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, αρκετές φορές τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο αγοράς εισιτηρίου.

Οι πολίτες ζητούν να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης: Δεύτερη χρονιά χωρίς δόκιμους

image_print

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ξάνθη, καθώς η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς νέους δόκιμους, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον της λειτουργίας της.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Σχολή να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με την εισαγωγή νέων σπουδαστών.

Οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική δομή για την Ξάνθη, με ουσιαστική συμβολή τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en