Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης | Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Θάσο

Κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου και σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά τα μέσα του μήνα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, προβλέπει η νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, υπό τον Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την «πίεση» που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση, που παρουσιάζει σήμερα το iefimerida,gr, έρχεται να επισημάνει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και ενίσχυσης των νοσοκομείων, καθώς οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο αναμένεται να φτάσουν τους 966 στις 15 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική ομάδα προτείνει την εφαρμογή «έξυπνων» μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η πορεία των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου
Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE, η ανοδική τάση που καταγράφεται στα κρούσματα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) να ξεπερνά τα 7.000 κρούσματα στις 15 Νοεμβρίου. Εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αναμένεται να αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανόδου και να φθάσει τα 9.000 κρούσματα στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται στα 9.360 κρούσματα (ως κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος) στις 6-7 Δεκεμβρίου. Αποκλιμάκωση και περαιτέρω μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στα 7.000 αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου και συνέχιση της πτώσης στα περίπου 5.000 στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που χρήζουν διασωλήνωση σε ΜΕΘ θα είναι 580 (15 Νοεμβρίου), 800 (30 Νοεμβρίου), 966 (15 Δεκεμβρίου) και 800 (30 Δεκεμβρίου).

Απαραίτητη η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας

«Θεωρώ ότι με δεδομένη αυτή την προβλεπόμενη πορεία της πανδημίας, το ΕΣΥ θα βρεθεί σε υπερβολικά μεγάλη πίεση προς το τέλος του μήνα και θα ξεπεράσει τα φυσιολογικά του όρια μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει από τώρα σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα της υγείας στο πλαίσιο ενός ενιαίου ΕΣΥ (μια μορφή υγειονομικού ΣΔΙΤ) ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην υψηλή πίεση για αυξημένη ιατρική φροντίδα των βαρέως νοσούντων», αναφέρει στο iefimerida.gr o κ. Σαρηγιάννης.

«Κλειδί» στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων η αύξηση των διαγνωστικών τεστ στα 600.000 την ημέρα
Στην έκθεση ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. εφιστά την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των τεστ, ο οποίος είχε μειωθεί σε περίπου 300.000 ημερησίως, αλλά με τα τελευταία μέτρα αναμένεται να αυξηθεί στις 460.000 την ημέρα μεσοσταθμικά. «Εάν φθάσουμε αυτό τον αριθμό, και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους, αναμένουμε την εικόνα της πανδημίας που περιγράφηκε παραπάνω», αναφέρει.

Με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας, όπως έχει διαμορφωθεί, ως συνδυασμός τόσο του φυσικού όσο και του επίκτητου μέσω εμβολιασμών, έχει υπολογιστεί ότι αύξηση του συνολικού αριθμού των τεστ στις 600.000 την ημέρα μεσοσταθμικά θα συντελέσει σε καλύτερα διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα τους επόμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απαίτηση να κάνουν ένα selftest την εβδομάδα όλοι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα).

Στην περίπτωση που αυτή η αύξηση του αριθμού των τεστ γίνει πραγματικότητα, ο αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) θα φθάνει τα 6.700 κρούσματα στις 15 Νοεμβρίου, τα 7.500 κρούσματα στις 30 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση στην πορεία και περαιτέρω μείωση τους στα 5.500 στις 15 Δεκεμβρίου, και συνέχιση της πτώσης στα 3.800 στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι αντίστοιχοι αριθμοί ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) θα διαμορφωθούν ως εξής: 580 (15 Νοεμβρίου), 750 (30 Νοεμβρίου), 810 (15 Δεκεμβρίου) και 640 (30 Δεκεμβρίου). Με τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εμβολιασμένων οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωλήνωση δεν θα ξεπεράσουν τα σημερινά όρια λειτουργίας του ΕΣΥ κάνοντας τη υγειονομική κατάσταση της χώρας πολύ πιο διαχειρίσιμη.

Τα οφέλη της αύξησης του αριθμού των τεστ, όπως επισημαίνεται, θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που ο αριθμός των τεστ παραμείνει στις 460.000, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο τέλος του έτους θα ανέλθει στους 95, ενώ στην περίπτωση που ο αριθμός των τεστ φθάσει στις 600.000, τότε ο αριθμός των θανάτων θα περιοριστεί σε κάτω από 75 την ημέρα, που στη συνολική θνητότητα στο τέλος του έτους μεταφράζεται σε περίπου 500 θανάτους λιγότερους.

Εφαρμογή του δόγματος των πολλαπλών γραμμών άμυνας κατά της Covid-19

Την ίδια στιγμή στην έκθεση σημειώνεται ότι πέρα από την εντατικοποίηση και την καλύτερη στόχευση της καμπάνιας εμβολιασμού, και τον αυξημένο αριθμό τεστ ελέγχου για όλους, απαραίτητο είναι να εφαρμοστεί ξανά το δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας απέναντι στην COVID-19, διατηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες (σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν αναμένεται συνωστισμός), κάνοντας καλό εξαερισμό και καθαρισμό/απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους εργασίας) και καθαρίζοντας προσεκτικά τις επιφάνειες.

«Ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα 200 λεωφορεία του ΟΑΣΘ που πήραμε από τη Λειψία και των οποίων τα παράθυρα δεν ανοίγουν. Θα πρέπει και να εξοπλιστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρα αλλά και να αντικατασταθούν 1-2 παράθυρα με άλλα ανοιγόμενα πάνελ. Δεν υπάρχει πια χρόνος για καθυστερήσεις για τα παραπάνω, πρόκειται για μέτρα στα οποία υπάρχει σύμφωνη γνώμη τόσο των επιστημόνων όσο και των ιθυνόντων από την προηγούμενη άνοιξη. Τώρα πια θα πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα άμεσα», δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, σε ότι αφορά στην Αθήνα θεωρεί ότι δεν έχει κανένα νόημα η εφαρμογή του δακτυλίου, καθώς αποδεδειγμένα θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατεύθυνση μεγάλου τμήματος των εργαζόμενων στα ΜΜΜ, κάτι που αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα παραπάνω θα εξάρει περαιτέρω τη διασπορά.

Τα ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διδασκαλίας βάσει συνθηκών και αναγκών

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του κ. Σαρηγιάννη για τη διαχείριση της πανδημίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να αποφασίζουν στη βάση των πραγματικών συνθηκών διδασκαλίας αλλά και την επιδημική φόρτιση στην περιοχή του αντίστοιχου ΑΕΙ, αν θα επιλέξουν για τις διαλέξεις να γίνονται με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας δια ζώσης με εξ αποστάσεως διδασκαλία σε ομάδες φοιτητών που θα εναλλάσσονται κυκλικά. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί το ιικό φορτίο στις τάξεις και τα αμφιθέατρα αλλά και στα ΜΜΜ με τα οποία μετακινούνται οι περισσότεροι φοιτητές. Επίσης, σε συνθήκες τόσο υψηλής επιδημιολογικής φόρτισης, «θα πρέπει να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις τάξεων στα σχολεία Α΄και Β΄θμιας εκπαίδευσης ώστε να διατηρηθεί όσο πιο μικρός γίνεται ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Να επανέλθει ο έλεγχος στις μετακινήσεις από νομό σε νομό – Στα διόδια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test

Ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. επαναφέρει στο προσκήνιο τον έλεγχο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό ως ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων. «Κοιτώντας από πιο κοντά τα ποιοτικά στοιχεία της δυναμικής της πανδημίας, παρατηρείται το φαινόμενο περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που είναι ήδη σε ανοδική τροχιά. Εμφανές παράδειγμα είναι η Λάρισα και οι περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η Μαγνησία και τα Τρίκαλα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων», προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών.

Παράλληλα, σε περιοχές που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα καλό θα ήταν να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου «καλπάζει» η πανδημία

Ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. εξηγεί ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, την πιο έντονη ανοδική τάση την έχουν η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, ενώ και όλες οι υπόλοιπες περιοχές στη Μακεδονία εμφανίζουν έντονη άνοδο. Όσον αφορά άλλες περιοχές στην ηπειρωτική και Βόρειο Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχει ξανά η Ξάνθη, καθώς και οι περιοχές της Ηπείρου. Στην Πελοπόννησο, έντονη ανοδική τάση έχουν η Αχαΐα, η Λακωνία, η Αργολίδα και η Κορινθία, ενώ στην Στερεά Ελλάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία. Στη Θεσσαλία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διασποράς και με έντονα ανοδική όλες οι περιοχές. Από τα νησιά, προβληματίζουν περισσότερο η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Θάσος. Στην Κρήτη πιο έντονο ρυθμό ανόδου των κρουσμάτων έχει το Λασίθι και το Ηράκλειο.

Στις περιοχές και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία συνίσταται στην έκθεση η κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σήμερα και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Ειδική προσοχή απαιτείται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία η έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα είναι απαραίτητη.

Στην έκθεση, τέλος, γίνεται αναφορά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, της τελευταίας εβδομάδας, που καταγράφουν συνεχή αύξηση της διασποράς του κορωναιού και υψηλότερο αριθμό, τόσο ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) βρίσκεται πάνω από το 1,40 όλη την τελευταία εβδομάδα (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 6.600 (6645). Γενικά την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ακόμη εντονότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) που ξεκίνησε την προηγούμενη, επιβεβαιώνοντας τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE (Covid-19 RiskEvaluation) που είχαν δημοσιευτεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en