Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα 16 Μαΐου 2022

image_print

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

218: Ο Ηλιογάβαλος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1204: Ο Βαλδουίνος Θ’, κόμης της Φλάνδρας, στέφεται αυτοκράτορας της καταληφθείσας από τους Σταυροφόρους Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά τους Μεδίκους και αποκαθιστούν τη δημοκρατία στη Φλωρεντία.

1568: Η Μαρία Α’ της Σκωτίας διαφεύγει στην Αγγλία.

1651: Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Παρθένιο Β’, και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Ο σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.

1868: Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη.

1888: Ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

1869: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Αλέξανδρος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.

1912: Υπογράφεται στη Σόφια η Ελληνοβουλγαρική Αμυντική Συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

1916: Υπογράφεται η μυστική συμφωνία Σάικς – Πικό, που ρυθμίζει τις σφαίρες επιρροής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, διχοτομώντας τα πρώην οθωμανικά εδάφη όπως το Ιράκ και τη Συρία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι Βρετανοί δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Κύπρου χωρίς την έγκριση των Γάλλων.

1920: Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ’ ανακηρύσσει ως αγία την Ιωάννα της Λωραίνης.

1927: Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.

1929: Πραγματοποιείται η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Γίνεται στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λουις Μπ. Μάγερ, που στόχο είχε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη, αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

1943: Τερματίζεται η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, στα πλαίσια του Ολοκαυτώματος.

1948: Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η Αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια. Για το έγκλημα αργότερα καταδικάζονται τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς ως φυσικοί αυτουργοί και ο δημοσιογράφος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Τελικά αποδεικνύεται πως ο μεν Βασβανάς είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων του Εμφυλίου, πριν ο Πολκ φθάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μουζενίδης την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν στη Ρουμανία.

1961: Ο Παρκ Τζονγκ-χούι ηγείται πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.

1961: Ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος του αεροπλανοφόρου «Φράνκλιν Ρούζβελτ» που ναυλοχεί στον φαληρικό όρμο, χάνει τον έλικά του κατά τη διάρκεια επίδειξης πάνω από το Καλαμάκι και συντρίβεται σε έναν κήπο της περιοχής πριν προλάβει το πλήρωμα να αντιδράσει. Η μικρή δεξαμενή καυσίμων στο εμπρόσθιο τμήμα της ακράκτου ανατινάζεται λόγω της βιαιότητας της πρόσκρουσης και το αεροπλάνο τυλίγεται αμέσως στις φλόγες. Νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι.

1962: Επανέναρξη των πυρηνικών σοβιετικών ατμοσφαιρικών δοκιμών εξαγγέλλει από τη Βουλγαρία ο Νικίτα Χρουστσόφ.

1966: Πραγματοποιείται η έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Πρόκειται για μια κοινωνικο-πολιτική κίνηση την οποία ξεκίνησε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Μάο Τσετούνγκ, με στόχο να ενδυναμώσει τον κομμουνισμό στη χώρα με την άρση του καπιταλισμού.

1969: Το σοβιετικό ρομποτικό διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.

1974: Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκλέγεται ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

1991: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όντας η πρώτη Βρετανή μονάρχης που κάνει κάτι τέτοιο.

1994: Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά συναλλάγματος, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Θετική είναι η αντίδραση της αγοράς.

1999: Η «17 Νοέμβρη» στοχεύει την οικία του Γερμανού πρέσβη, Καρλ Χάινς Κούνα, στο Χαλάνδρι. Η ρουκέτα καρφώνεται στη στέγη του διώροφου σπιτιού, όντας η πρώτη ενέργεια της οργάνωσης που αφήνει ίχνη. Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίζονται και σε απόσταση 3 μέτρων από το σημείο εκτόξευσης. Η πυροδότηση γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης, από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

2003: Στο Μαρόκο, 33 πολίτες σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα.

2004: Ο ορειβάτης, Γιώργος Βουτηρόπουλος, γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Σε συνέντευξη που παραχωρεί, λέει ότι δεν θα το επιχειρήσει ξανά και πως έχει βάλει στόχο να ανέβει σε άλλες κορυφές.

2007: Ο Νικολά Σαρκοζί αναλαμβάνει καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας.

2011: Εκτοξεύεται από το διαστημικό σταθμό του Κεντάκι το διαστημικό λεωφορείο Endeavour για την τελευταία του αποστολή.

2015: Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, καταδικάζεται σε θάνατο από δικαστήριο του Καΐρου για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας. Στην εσχάτη των ποινών καταδικάζονται και άλλοι 100 κατηγορούμενοι, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Γεννήσεις

1704 – Γιόχαν αμ Έντε, Γερμανός θεολόγος, παιδαγωγός και συγγραφέας

1718 – Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι,Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος

1821 – Παφνούτι Τσεμπισιόφ, Ρώσος μαθηματικός

1872 – Νικόλαος Στράτος, Έλληνας πολιτικός

1883 – Τζελάλ Μπαγιάρ, Τούρκος πολιτικός

1891 – Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος

1905 – Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός

1906 – Αλφρέντ Πελάν, Καναδός ζωγράφος

1915 – Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλός σκηνοθέτης

1924 – Ντάουντα Τζαγουάρα, πρόεδρος της Γκάμπια

1926 – Μπόσγουελ Ουίλιαμς, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας

1947 – Γιώργος Ρωμανός, Έλληνας τραγουδιστής

1948 – Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

1949 – Γιώργος Ζήκας, Έλληνας τραγουδοποιός

1951 – Σόφη Ζαννίνου, Ελληνίδα ηθοποιός

1953 – Πιρς Μπρόσναν, Ιρλανδός ηθοποιός

1953 – Αντώνης Φωστιέρης, Έλληνας ποιητής

1954 – Ντάουντα Τζαγουάρα, πρόεδρος της Γκάμπια

1965 – Κριστ Νοβοσέλιτς, Αμερικανός μπασίστας

1966 – Τζάνετ Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1974 – Λάουρα Παουζίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια

1981 – Ρικάρντο Κόστα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1981 – Τζόζεφ Μόργκαν, Άγγλος ηθοποιός

1986 – Μέγκαν Φοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1268 – Πέτρος Β’, κόμης της Σαβοΐας

1651 – Παρθένιος Β’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1696 – Μαριάννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας

1703 – Σαρλ Περό, Γάλλος συγγραφέας

1830 – Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός

1926 – Μεχμέτ ΣΤ’, Οθωμανός σουλτάνος

1934 – Αρίσταρχος Μπελοπόλσκυ, Ρώσος αστρονόμος

1936 – Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός

1942 – Μπρόνισλαβ Μαλινόβσκι, Πολωνός ανθρωπολόγος

1953 – Τζάνγκο Ράινχαρντ, Βέλγος κιθαρίστας και συνθέτης

1961 – Ιωάννης Ορφανός, Έλληνας πολιτικός

1970 – Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Έλληνας στιχουργός

1973 – Ζακ Λιπσίτζ, Λιθουανός γλύπτης

1974 – Κλέων Κοσμίδης, Έλληνας έμπορος

1984 – Άντι Κάουφμαν, Αμερικανός κωμικός

1988 – Χαρίλαος Μητρέλιας, Έλληνας νομικός

1988 – Γεώργιος Πυρουνάκης, Έλληνας ιερέας

2010 – Ρόνι Τζέιμς Ντίο, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός

2015 – Ντην Πότερ, Αμερικανός αναρριχητής

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζευγάρι Ρώσων σκαρφάλωσε στο Empire State Building και έκανε πρόταση γάμου με πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau και ο Iván Kuznetsov έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν μετά την αναρρίχηση στο Empire State Building
image_print

Σκαρφάλωσαν στο Empire State Building και άνοιξαν πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau, 33 ετών, γνωστή ως Angela, και ο Iván Kuznetsov, 32 ετών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την παράτολμη ενέργειά τους να σκαρφαλώσουν στο Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Το ζευγάρι των Ρώσων κατάφερε να ξεγελάσει τους φρουρούς ασφαλείας και να φτάσει στην κορυφή του εμβληματικού ουρανοξύστη, όπου άνοιξε ένα μεγάλο πανό από την κεραία του κτιρίου με μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.

Το μήνυμα στο πανό

Το πανό που άνοιξαν έγραφε:

«Όταν η δύναμη της αγάπης υπερνικά την αγάπη για την εξουσία, ο κόσμος γνωρίζει ειρήνη».

Η παράτολμη ενέργεια συνδυάστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με πρόταση γάμου, δίνοντας στην υπόθεση έναν απρόσμενο ρομαντικό χαρακτήρα.

Ελεύθεροι υπό δικαστική επιτήρηση

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν, το οποίο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι υπό επιτήρηση δικαστικής αρχής.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, αντάλλαξαν ένα παθιασμένο φιλί μπροστά στις κάμερες, πριν κατέβουν τις σκάλες του μετρό.

Νέα εμφάνιση στο δικαστήριο τον Αύγουστο

Η περιπέτειά τους με τη Δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει, καθώς και οι δύο θα πρέπει να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο στις 24 Αυγούστου, προκειμένου να δικαστούν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η ενέργειά τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, καθώς συνδύασε ακτιβισμό, ρίσκο και μια πρόταση γάμου στην κορυφή ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει σε DNA, βίντεο και δίκυκλο για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν έρευνες σε σημείο εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη.
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη, μία από τις οποίες είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων ανθρώπων.

Οι Αρχές εξετάζουν νέα ευρήματα και αναλύουν πρόσθετο βιντεοληπτικό υλικό, με στόχο την ταυτοποίηση των δραστών και όσων ενδεχομένως συμμετείχαν στην οργάνωση της επίθεσης.

Στο επίκεντρο μονωτική ταινία και δίκυκλο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε υπολείμματα μονωτικής ταινίας που εντοπίστηκαν σε έναν από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πάνω στο υλικό δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, το οποίο θεωρείται πιθανό μέσο μετακίνησης των δραστών πριν και μετά τις επιθέσεις.

Βιντεοληπτικό υλικό και πιθανός αριθμός δραστών

Από την ανάλυση των καταγραφών από κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι στην επιχείρηση ενδέχεται να συμμετείχαν τρεις ή ακόμη και τέσσερις δράστες, οι οποίοι φέρονται να κινήθηκαν με δύο μοτοσικλέτες και μέσα σε περίπου δέκα λεπτά τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στα τρία σημεία-στόχους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις:

  • δύο ύποπτοι φαίνεται να φορούσαν κράνη,
  • τρίτο άτομο εμφανίζεται με κουκούλα και εκτιμάται ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο,
  • εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης και τέταρτου συνεργού.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό οι φυσικοί αυτουργοί να είναι ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκαν από πρόσωπα που είχαν οργανωτικό ή καθοδηγητικό ρόλο.

Η υπόθεση διερευνάται πλέον ως ανθρωποκτονία

Η μετατροπή της υπόθεσης σε έρευνα για ανθρωποκτονία δίνει πλέον στις διωκτικές Αρχές πρόσθετες ανακριτικές δυνατότητες, όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και η διεύρυνση των ερευνών για πιθανή ομάδα υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον συντονισμό των ερευνών.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ο σύζυγος της Βάγιας Νέστορα αναμένεται να λάβει εξιτήριο, ενώ ακόμη ένας τραυματίας αναμένεται επίσης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Μία ένοικος παραμένει νοσηλευόμενη για προληπτική παρακολούθηση μετά από καρδιολογικό επεισόδιο που υπέστη λόγω του σοκ της έκρηξης.

Η Αφροδίτη Νέστορα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου υποβάλλεται σε εξειδικευμένη θεραπεία για εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άκρα.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η κηδεία της Βάγιας Νέστορα θα πραγματοποιηθεί όταν η κόρη της μπορέσει να πάρει εξιτήριο και να παραστεί στο τελευταίο αντίο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βενεζουέλα: Πάνω από 2.500 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι έρευνες για 50.000 αγνοούμενους

Διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια κτιρίου μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα.
image_print

Βενεζουέλα: Στους 2.595 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς

Βυθισμένη στο πένθος παραμένει η Βενεζουέλα, καθώς ο απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη χώρα στις 24 Ιουνίου συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 2.595, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες, διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν θα ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους», ενώ ανακοίνωσε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της μεγαλύτερης σεισμικής καταστροφής που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας επιζών διασώθηκε μετά από οκτώ ημέρες

Μέσα στο βαρύ κλίμα, μια σπάνια αχτίδα ελπίδας ήρθε από την επιχείρηση διάσωσης του 43χρονου Ερνάν Χιλ, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια οκτώ ημέρες μετά τους σεισμούς.

Η πολύπλοκη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία Λα Γουάιρα, με τη συνεργασία διασωστών από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίοι επί τρεις ημέρες άνοιγαν δίοδο προς το σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί.

Η σύζυγός του χαρακτήρισε τη διάσωσή του «πραγματικό θαύμα», ενώ η επιτυχία της επιχείρησης αναπτέρωσε προσωρινά τις ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά έως και 50.000 αγνοούμενους

Παρότι οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο αριθμό αγνοουμένων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν τις 12.400, ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις

Η καταστροφή έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς σπίτι και διαμένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, χώρους στάθμευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πολλοί επιζώντες καταγγέλλουν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλιστεί επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 500.000 σεισμόπληκτους τους επόμενους τρεις μήνες.

Διεθνής κινητοποίηση

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν διασώστες από δεκάδες χώρες, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη σεισμική καταστροφή.

Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και εκκλήσεις συγγενών που αναζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς η αγωνία για την τύχη χιλιάδων αγνοουμένων παραμένει έντονη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en