Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα 1 Ιουνίου 2022

image_print

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

193: Δολοφονείται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δίδιος Ιουλιανός.

1298: Οι κάτοικοι της Ρίγα και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νικούν το Λιβονικό Τάγμα στη μάχη της Τουράιντα.

1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

1535: Δυνάμεις πιστές στον Κάρολο Κουίντο επιτίθενται και απομακρύνουν τους Οθωμανούς από την Τύνιδα.

1670: Στο Ντόβερ της Αγγλίας, ο Κάρολος Β’ της Αγγλίας και ο Λουδοβίκος ΙΔ’ της Γαλλίας υπογράφουν τη μυστική συνθήκη του Ντόβερ.

1792: Το Κεντάκι γίνεται η 15η πολιτεία των ΗΠΑ.

1794: Διεξάγεται η πρώτη ναυμαχία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.

1796: Το Τενεσί γίνεται η 16η πολιτεία των ΗΠΑ.

1831: Ο Τζέιμς Κλαρκ Ρος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο.

1855: Ο Αμερικανός τυχοδιώκτης, Γουίλιαμ Γουόκερ, κατακτά τη Νικαράγουα.

1913: Υπογράφεται η ελληνο-σερβική συμφωνία συμμαχίας, που θα οδηγήσει προς το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1919: Εντοπίζεται στη Γερμανία, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ και συγκεκριμένα στο Κανάλι Λάντβερ.

1920: Πραγματοποιείται συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού, που εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους για τις υπηρεσίες τους προς την Ελλάδα.

1922: Ιδρύεται η Βασιλική Χωροφυλακή του Όλστερ.

1930: Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του «αιώνιου» αντιπάλου του.

1938: Προστατευτικά κράνη φοριούνται για πρώτη φορά στο μπέιζμπολ στον αγώνα Springfield Greys – House of David, στη Νέα Υόρκη.

1939: Σοβαρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

1939: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του γερμανικού μαχητικού-βομβαρδιστικού αεροσκάφους Focke Wulf Fw 190.

1941: Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν τη ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.

1943: Ο ηθοποιός Λέσλι Χάουαρντ, σκοτώνεται στα 50 του χρόνια όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από Γερμανούς επιδρομείς στην Ευρώπη.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες εγκαταλείπουν το νησί Οκινάουα, μετά από 82 ημέρες μαχών με τους Αμερικανούς.

1948: Με ραδιοφωνικό του μήνυμα, ο πρόεδρος της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης», Μάρκος Βαφειάδης, προτείνει τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης και ειρήνευση, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

1958: Ο Σαρλ ντε Γκολ με ειδικό διάταγμα επανέρχεται στην πρωθυπουργία της Γαλλίας για έξι μήνες.

1962: Θεμελιώνεται το νέο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1965: Στην Ιαπωνία, σημειώνεται έκρηξη σε ορυχείο όπου τραγικό θάνατο βρίσκουν 236 άνθρωποι.

1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles, «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

1967: Το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ηχογραφούν το «Give Peace a Chance», κατά τη διάρκεια του δεύτερου Bed-In για την Ειρήνη.

1970: Στο Περού, καταστροφικός σεισμός σκοτώνει περισσότερα από 3.000 άτομα.

1972: Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς σημειώνει πέντε γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 10-0 επί της Βενεζουέλας.

1973: Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

1973: Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης Κύπρου – ΕΟΚ.

1974: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Μεγάλη Βρετανία σκοτώνει 28 άτομα.

1979: Στη Ζιμπάμπουε, φτάνει στο τέλος της η κυριαρχία της λευκής μειοψηφίας.

1980: Βγαίνει στον αέρα το CNN.

1990: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Χ.Ου. Μπους, και ο Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

1991: Μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά θεωρείται ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990.

1992: Στη Βραζιλία, 25 είναι οι νεκροί και 58.000 οι άστεγοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις νότιες περιοχές.

1993: Στη Γουατεμάλα, ο πρόεδρος Χόρχε Σεράνο ανατρέπεται από το στρατό.

1995: Δύο ληστές εκτελούν εν ψυχρώ τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 10ου FINA CUP (Παγκοσμίου Κυπέλλου Πόλο) στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο, αφού χάνει στον τελικό από τις ΗΠΑ με 8-5.

1998: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έδρα τη Φραγκφούρτη.

2001: Η εθνική Ελλάδας στον βόλεϊ Ανδρών νικά για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Ρωσία εκτός έδρας (1-3) στα πλαίσια του World League.

2001: Δολοφονείται το βασιλικό ζεύγος του Νεπάλ.

2005: Απορρίπτεται με δημοψήφισμα στην Ολλανδία το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη, με ποσοστό 61,6%.

2007: «Ημέρα Αμαλίας» η 1η Ιουνίου για όλους τους bloggers της Ελλάδας.

2009: Η πτήση 447 της Air France συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πιστεύεται ότι δεν επέζησε κανένας από τους 228 συνολικά επιβαίνοντες (216 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος).

2009: Η General Motors δηλώνει πτώχευση. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στην ιστορία των ΗΠΑ.

2011: Οι «Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές» πραγματοποιούν την πρώτη μοτοπορεία τους, για να ακολουθήσουν άλλες τουλάχιστον 40, με συμμετοχές σε πάμπολλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στην πλατεία Συντάγματος, εντός αλλά και εκτός Αττικής.

2019: Η Λίβερπουλ νικά με 2-0 την Τότεναμ στην Μαδρίτη και κατακτά το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ.

2020: Σε μια ανεξάρτητη νεκροψία που γίνεται στον Τζορτζ Φλόιντ ανακοινώνεται ότι το πόρισμα για τα αίτια του θανάτου είναι “ασφυξία από πίεση που ασκήθηκε” και ότι υπήρχε “συμπίεση της πλάτης και του λαιμού που οδήγησε σε διακοπή της ροής αίματος στον εγκέφαλο”. Επίσης, αναφέρεται ότι ο Φλόιντ πέθανε στον χώρο της σύλληψής του και όχι στο νοσοκομείο, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με το πόρισμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε από ιατροδικαστή της κομητείας Χένεπιν στη Μιννεσότα.

Γεννήσεις

1134 – Γοδεφρείδος της Νάντης, κόμης του Ανζού

1300 – Τόμας του Μπράδερτον, πρώτος κόμης του Νόρφολκ

1498 – Μάαρτεν φαν Χέιμσκερκ, Ολλανδός ζωγράφος

1653 – Γκέοργκ Μούφατ, Γερμανός συνθέτης

1787 – Κωνσταντίνος Τάττης, Έλληνας έμπορος

1804 – Μιχαήλ Γκλίνκα, Ρώσος συνθέτης

1815 – Όθων Α’, βασιλιάς της Ελλάδας

1844 – Βασίλι Πολένοφ, Ρώσος ζωγράφος

1878 – Κώστας Παρορίτης, Έλληνας συγγραφέας

1892 – Αμανουλάχ Χαν, εμίρης του Αφγανιστάν

1899 – Έντουαρντ Τσαρλς Τίτσμαρς, Άγγλος μαθηματικός

1919 – Γρηγόρης Γρηγορίου, Έλληνας σκηνοθέτης

1926 – Μέριλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός

1933 – Χαρούο Ρεμελίκ, πρόεδρος του Παλάου

1935 – Νόρμαν Φόστερ, Άγγλος αρχιτέκτονας

1937 – Μόργκαν Φρίμαν, Αμερικανός ηθοποιός

1940 – Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ηθοποιός και ποιήτρια

1944 – Ρόμπερτ Πάουελ, Άγγλος ηθοποιός

1944 – Γκέρχαρντ Φράι, Γερμανός μαθηματικός

1946 – Μπράιαν Κοξ, Σκωτσέζος ηθοποιός

1947 – Ρον Ντένις, Άγγλος επιχειρηματίας

1958 – Ναμπαρίν Ενχμπαγιάρ, Μογγόλος πολιτικός

1960 – Γιώργος Λιλλήκας, Κύπριος πολιτικός

1960 – Γιελένα Μούχινα, Ρωσίδα αθλήτρια

1971 – Μάριο Σιμάρο, Κουβανός ηθοποιός

1974 – Άκης Ζήκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1975 – Νικόλ Πασινιάν, Αρμένιος πολιτικός

1985 – Τιρουνές Ντιμπάμπα, Αιθιόπισσα δρομέας

1986 – Νταϊάνα Μεντόσα, μοντέλο από τη Βενεζουέλα

1986 – Τσινεντού Ομπάσι, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

193 – Δίδιος Ιουλιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

654 – Πύρρος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1146 – Ερμενγάρδη του Ανζού, δούκισσα της Ακουιτανίας και της Βρετάνης

1191 – Φίλιππος της Αλσατίας, κόμης της Φλάνδρας

1434 – Λαδίσλαος Β’ Γιαγκελόν, μέγας δούκας της Λιθουανίας

1453 – Τζιοβάνι Τζουστινιάνι Λόγγο, Ιταλός στρατιωτικός

1616 – Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, Ιάπωνας σογκούν

1815 – Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ, Γάλλος στρατάρχης

1823 – Λουί Νικολά Νταβού, Γάλλος στρατάρχης

1828 – Φρανκ Χέιστινγκς, Άγγλος πλοίαρχος

1846 – Πάπας Γρηγόριος ΙΣΤ’

1863 – Γεώργιος Πάνου, Έλληνας αγωνιστής

1864 – Χονγκ Σιόου-τσιουέν, Κινέζος επαναστάτης και βασιλιάς

1868 – Τζέιμς Μπιουκάναν, 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1927 – Τζων Μπάνγκελ Μπιούρυ, Ιρλανδός ιστορικός

1952 – Τζον Ντιούι, Αμερικανός φιλόσοφος

1968 – Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια

1970 – Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, Ιταλός ποιητής

1979 – Γιαν Καντάρ, Σλοβάκος σκηνοθέτης

1981 – Χρήστος Σύρπος, Έλληνας τραγουδιστής

1983 – Αθανάσιος Ι. Ρουσόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1997 – Ασημάκης Φωτήλας, Έλληνας πολιτικός

1997 – Γεώργιος Λιβανός, Έλληνας εφοπλιστής

1999 – Κρίστοφερ Κόκερελ, Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης

1999 – Πέτρος Στεργιώτης, Έλληνας ακαδημαϊκός και πολιτικός

2001 – Χανκ Κέτσαμ, Αμερικανός σκιτσογράφος

2002 – Κάκια Αναλυτή, Ελληνίδα ηθοποιός

2014 – Δήμητρα Σερεμέτη, Ελληνίδα ηθοποιός

2015 – Νίκολας Λίβερπουλ, πρόεδρος της Δομινίκας

2018 – Μαρία Μαρτίκα, Ελληνίδα ηθοποιός

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύεται η οδήγηση από ανηλίκους κάτω των 17 ετών – Όλες οι νέες αλλαγές

Ηλεκτρικό πατίνι σε αστικό δρόμο με τις νέες ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια
image_print

Σημαντικές αλλαγές στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την απαγόρευση οδήγησης ηλεκτρικών πατινιών από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση ή η μίσθωση των οχημάτων αυτών σε ανηλίκους κάτω του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου.

Υποχρεωτική ασφάλιση και ειδικό μητρώο

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης τόσο για το ηλεκτρικό πατίνι όσο και για τον χρήστη του.

Παράλληλα δημιουργείται Μητρώο Ηλεκτρικών Πατινιών, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε όχημα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ταυτοποίησή του από τις αρμόδιες αρχές κατά τους ελέγχους.

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες

Οι νέες διατάξεις συνοδεύονται από αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα για:

  • υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας,
  • κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των οχημάτων.

Παραμένουν οι βασικές υποχρεώσεις των οδηγών

Το Υπουργείο Μεταφορών υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης για τους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.

Συγκεκριμένα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού κράνους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών κατά την οδήγηση, καθώς οι παραβάσεις αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Κώτσηρας: Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθήθηκε άμεσα, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή ανηλίκων που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια.

Όπως ανέφερε, η προστασία των παιδιών αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται πριν από την ολοκλήρωση των υπόλοιπων αλλαγών στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Τι ισχύει για τις ακρίδες – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Ακρίδα σε υπαίθριο χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
image_print

Αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία αυξημένων πληθυσμών ακρίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους παρέχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας και ειδικότερα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως διευκρινίζει η αρμόδια υπηρεσία, η αντιμετώπιση των αυξημένων πληθυσμών ακρίδων πραγματοποιείται μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογικής καταπολέμησης. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει προηγουμένως μία αγροτική περιοχή να έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτη.

Στόχος της διαδικασίας είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών ακρίδων και να περιοριστούν οι ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Κρίσιμος ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών, των λεγόμενων «κηλίδων», στις οποίες εμφανίζονται συγκεντρωμένες οι νεαρές ακρίδες.

Η παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νεαρά στάδια ανάπτυξής τους και συγκεκριμένα στο στάδιο της νύμφης, πριν από την ενηλικίωσή τους.

Όταν οι ακρίδες ενηλικιωθούν, αρχίζουν να πετούν και να διασπείρονται σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την παρέμβαση λιγότερο αποτελεσματική, καθώς τα έντομα δεν παραμένουν πλέον συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία.

Σε αστικές περιοχές οι αυξημένοι πληθυσμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατά την τρέχουσα περίοδο οι αυξημένοι πληθυσμοί ακρίδων εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ακρίδες έχουν παρατηρηθεί σε πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα σημεία γειτνιάζουν με ακαλλιέργητες και ασκεπείς εκτάσεις.

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η παρουσία των εντόμων στις περιοχές αυτές δεν σχετίζεται με ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Στα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί εντοπίστηκαν είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Τεττιγονιδών (Tettigoniidae), δηλαδή στις μακρόκερες ακρίδες. Πρόκειται για είδη που συναντώνται συνήθως σε χέρσες ή δασικές περιοχές.

Πότε εφαρμόζεται πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης

Για να υλοποιηθεί πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με την επίβλεψη και την ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη μιας αγροτικής περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Μετά την κήρυξη λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των πληθυσμών στην επόμενη γενιά των εντόμων. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νυμφικά στάδια.

Στη συγκεκριμένη φάση τα έντομα εμφανίζονται σε εντοπισμένα σημεία και δεν έχουν ακόμη διασπαρεί σε μεγάλη έκταση, καθώς δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα πτήσης.

Η διαδικασία συλλογικής καταπολέμησης αφορά γεωργικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις και έχει ως βασικό στόχο την προστασία της φυτικής παραγωγής.

Δεν ενδείκνυται η καταπολέμηση των ενήλικων ακρίδων

Η χημική καταπολέμηση των ακρίδων κατά το στάδιο του ενήλικου εντόμου, το οποίο παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο, δεν ενδείκνυται.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία, οι ενήλικες ακρίδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν και να μετακινούνται. Παράλληλα, εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία στα διαθέσιμα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Για τους λόγους αυτούς, οι ψεκασμοί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πού απαγορεύονται οι ψεκασμοί

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση ψεκασμών μέσα σε ειδικούς χώρους προστασίας.

Στις περιοχές όπου απαγορεύονται οι ψεκασμοί περιλαμβάνονται:

  • οι κατοικημένες περιοχές,
  • οι οικισμοί,
  • τα νοσοκομεία,
  • τα δημόσια πάρκα,
  • οι παιδικές χαρές,
  • καθώς και άλλοι χώροι στους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία του πληθυσμού.

Η απαγόρευση προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 9269/246316/05-09-2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4032.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση ακρίδων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις είναι δυνατόν να χορηγούνται, κατά παρέκκλιση, άδειες διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε:

  • ακαλλιέργητες εκτάσεις,
  • βοσκοτόπους,
  • καθώς και συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Οι άδειες αυτές μπορούν να χορηγηθούν κατόπιν αιτιολογημένων αιτημάτων που υποβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση όχλησης

Σε περίπτωση που παρατηρείται επίμονη όχληση από ακρίδες μέσα ή γύρω από κατοικίες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε τοπική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας.

Θα πρέπει να επιλέγονται αποκλειστικά προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένους χώρους, όπως:

  • οικίες,
  • αυλές,
  • καταστήματα,
  • αποθήκες,
  • και άλλοι αντίστοιχοι χώροι.

Η χρήση των προϊόντων πρέπει να γίνεται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Τα συγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα διατίθενται στα γεωπονικά καταστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την αντιμετώπιση των ακρίδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Την ενημέρωση υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σωτηρία Αλεξανδρίδου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en