Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαν σήμερα | Το χάλκινο μετάλλιο του Κρεάνγκα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003

Τη μεγαλύτερη στιγμή της ζηλευτής καριέρας του έζησε μία μέρα σαν σήμερα, πριν από 17 χρόνια, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Ύστερα από εντυπωσιακές εμφανίσεις κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο απλό ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού. Το ημερολόγιο στο φημισμένο «Παλέ ντε Μπερσί» έδειχνε 25 Μαΐου 2003. Ο 31χρονος τότε άσος καθιερώθηκε ανάμεσα στους τοπ αθλητές της διεθνούς σκηνής και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση πανηγύρισε μία ιστορική, μία πρωτοφανή διάκριση στο σημαντικότερο αγώνισμα. Στον πάγκο ήταν ο αείμνηστος ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Κωστόπουλος. Για να εξασφαλίσει θέση στο βάθρο ο Κρεάνγκα σημείωσε πέντε νίκες στο ταμπλό των «128» και στα ημιτελικά της τελευταίας ημέρας των αγώνων τού έκοψε τον δρόμο για τον τελικό ο Κορεάτης αμυντικός Γιου Σε Χιουκ. Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιό του στον θεσμό έπειτα από το χάλκινο του 1991 στο διπλό μικτό με τη Ρουμάνα Οτίλια Μπαντέσκου, ενώ ήρθε ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες επιτυχίες: Το ασημένιο στο απλό ανδρών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2002 και τις δύο διαδοχικές 2ες θέσεις στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2003 και του 2004. Το ιδανικό καρέ θα ήταν να φτάσει πολύ ψηλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ωστόσο κανένας δεν κάνει… συμφωνίες με την επιτυχία.

Στην «Πόλη του φωτός» και τη χώρα, στην οποία μόλις είχε αρχίσει τα επιτεύγματά του σε διασυλλογικό επίπεδο (το 2002 πήγε για μία χρονιά στη Μονπελιέ και ακολούθησαν 13 στην Ενεμπόν) ο διαχρονικά κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού πινγκ πονγκ είχε δύσκολη πορεία από την αρχή. Μπορεί να πήγε στους αγώνες ως νούμερο 9 του διεθνή πίνακα αξιολόγησης, αλλά σ’ ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα κανένα ματς δεν είναι… περίπατος.

Στον 1ο γύρο λοιπόν, στις 21 Μαΐου, έκαμψε την αντίσταση του Αιγύπτιου Λασίν Ελ Σαγιέντ με 4-2 σετ. Έχασε το εναρκτήριο σετ, στη συνέχεια πέρασε το παιχνίδι του και πήρε τρία σετ στη σειρά, ενώ διαμόρφωσε το τελικό σκορ με οριακή διαφορά (9-11, 11-7, 11-6, 11-7, 7-11, 11-9).

Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι επίσης στον 1ο γύρο και στη μέρα της ονομαστικής του εορτής είχε δημιουργήσει σούπερ έκπληξη (γενικά στα χρονικά της διοργάνωσης) ο Κώστας Παπαγεωργίου. Με άριστη ψυχολογία και τρομερή απόδοση απέκλεισε με 4-3 σετ τον Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ. Το ιερό «τέρας» του παγκοσμίου στερεώματος, τον πρώην «χρυσό» Ολυμπιονίκη, πρωταθλητή κόσμου, πρωταθλητή Ευρώπης και κάτοχο Παγκοσμίου Κυπέλλου στο απλό ανδρών. Ο Παπαγεωργίου λύγισε στον 2ο γύρο με 4-0 σετ (όλα κλειστά και τα τρία στην παράταση) από τον Γερμανό Ζόλταν Φέγερ-Κόνερτ. 

Αξέχαστο μένει στους χιλιάδες φιλάθλους, που ήταν το βράδυ της ίδιας μέρας στην εξέδρα, το παιχνίδι του Κρεάνγκα με τον Χε Ζι Βεν στον γύρο των «64». Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό και ο πρωταθλητής μας χρειάστηκε να γυρίσει την κατάσταση από 1-3 στα σετ για να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη. Πήρε με διαφορά το 1ο σετ, αλλά στη συνέχεια ο αριστερόχειρας πολιτογραφημένος Ισπανός με το κομπίνα λάστιχο («δοντάκι») υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες και κατέκτησε τρία συνεχόμενα σετ. Το 3ο και το 4ο στην παράταση και παραλίγο να κάνει το ίδιο και στο 5ο! Εκεί όμως, ο Έλληνας άσος έσωσε ματς μπολ με καταπληκτικά χτυπήματα κι αφού μείωσε σε 3-2.. πήρε φόρα κι έφτασε στην τελική επικράτηση με 4-3 (11-4, 5-11, 11-13, 11-13, 13-11, 11-4, 11-8).

Αυτή η ανατροπή βοήθησε και ψυχολογικά τον Καλλίνικο, ο οποίος απέδωσε καταπληκτικά την επόμενη μέρα κόντρα στον πολύ αξιόλογο Ολλανδό Τρίνκο Κιν (νούμερο 33 τότε στο ranking list) και με νίκη 4-1 μπήκε στη 16άδα. Έχασε το 1ο σετ στην παράταση, αλλά στη συνέχεια ήταν ασυναγώνιστος και με δυνατές επιθέσεις από παντού έφτασε στην πρόκριση (14-16, 11-8, 11-8, 11-6, 11-6). Ανοίγοντας νέα παρένθεση στο θέμα να σημειώσουμε ότι στους «32» σταμάτησε η πορεία του Ντανιέλ Τσιόκα. Έχασε φυσιολογικά με 4-0 σετ από τον Κινέζο παγκόσμιο πρωταθλητή του 1995 και 1ο Ολυμπιονίκη του 2000 Κονγκ Λινγκουί. Είχε προχωρήσει με νίκες απέναντι στον Βέλγο Τιέρι Καμπρέρα με 4-2 και τον Αιγύπτιο Αχμέντ Σαλέχ με 4-0 σετ και ήταν θετικός απολογισμός το πλασάρισμα στις θέσεις 17-32.

Ο Κρεάνγκα έδειχνε πια ότι μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά στο World Championship. Πάντα με την καθοδήγηση του Νίκου Κωστόπουλου, ο οποίος τον είδε στις 23 του μήνα να συνδυάζει ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας με σπουδαία από κάθε άποψη νίκη. Για τον γύρο των «16» κατέβαλλε με 4-3 σετ τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (ήδη τότε νικητή Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρωταθλητή Ευρώπης και δευτεραθλητή κόσμου στο αγώνισμα) και πέρασε στα προημιτελικά. Μπροστά σε 12.000 φιλάθλους το θέαμα ήταν πλούσιο και η εξέλιξη συναρπαστική. Ο Κρεάνγκα παρουσιάστηκε τόσο ψυχωμένος και αποδοτικός, που στο 3ο σετ… επέτρεψε στο τότε νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης να πάρει μόλις έναν πόντο… Στο ψυχοφθόρο 7ο σετ βρέθηκε πίσω με 2-4, αλλά αντέδρασε με πέντε πόντους στη σειρά και πήρε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα (8-11, 11-6, 11-1, 13-15, 11-9, 7-11, 11-5). «Αν και άρχισα άσχημα τον αγώνα στη συνέχεια ανέβασα την απόδοσή μου, πάτησα πιο γερά στα πόδια μου κι έφτασα στη νίκη. Πρώτη φορά φτάνω ως εδώ και θα τα δώσω όλα για το μετάλλιο», δήλωσε μετά τον αγώνα στους ξένους δημοσιογράφους που τον πολιόρκησαν.

Ο θρυλικός αθλητής μας έφτασε στην εξασφάλιση μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στις 24 Μαΐου όταν για την 8άδα απέκλεισε τον κινεζικής καταγωγής Τσεν Βεσίνγκ, που αγωνιζόταν με την αυστριακή υπηκοότητα. Απέναντι στον πολύ αξιόλογο αμυντικό με τη φαρμακερή επίθεση είχε εξ ορισμού δύσκολο έργο, μόνο που με την απόδοσή του έκανε τα πράγματα πιο απλά απ’ ό,τι περίμενε. Ήταν πολύ σταθερός κι αφού πήρε οριακά τα δύο πρώτα σετ έφτασε στο εμφατικό 4-0 (12-10, 11-9, 11-8, 11-7). «Τον έπαιξα πολύ με το backhand κι αυτό τον αιφνιδίασε και δεν ήξερε τι να κάνει. Είμαι πανευτυχής που εξασφάλισα θέση στο βάθρο και πιστεύω ότι τώρα όλα γίνονται», είχε δηλώσει με περίσσεια αυτοπεποίθηση.  

Φτάσαμε έτσι στο πρωινό της τελευταίας ημέρας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Περήφανα τα μέλη της ελληνικής αποστολής χαμογελούσαν πλατιά για την πρωτόγνωρη επιτυχία, αλλά την ίδια ώρα προσδοκούσαν κι άλλο βήμα από τον πρωταθλητή μας, που εμφανιζόταν σε φοβερή κατάσταση. Έναν ακόμη τελικό, ύστερα από εκείνον κόντρα στον Τίμο Μπολ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή γιατί όχι και το τρόπαιο! Ούτε οι Κινέζοι άλλωστε, ήταν αχτύπητοι για τον ίδιο και ενδεικτικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι πέντε μήνες μετά είχε νικήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Γουάνγκ Λιτσίν…

Στα ημιτελικά ο Κρεάνγκα δεν θα έβρισκε απέναντί του εκπροσώπους της υπερδύναμης του αθλήματος, αλλά έναν άλλον πολύ δυνατό Ασιάτη, που με τα κατορθώματά του στο «Παλέ ντε Μπερσί» έγινε ευρέως γνωστός στο άθλημα. Αναφερόμαστε στον Κορεάτη αμυντικό Γιου Σε Χιουκ, ο οποίος στα προημιτελικά είχε επικρατήσει με 4-3 του Κινέζου Μα Λιν νούμερο 2 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης εκείνη την εποχή, δευτεραθλητή κόσμου και μετέπειτα «χρυσό» Ολυμπιονίκη! Ο Κρεάνγκα προερχόταν από την ευρεία νίκη απέναντι στον επίσης αμυντικό Τσεν Βεσίνγκ, όμως κάθε ματς είναι διαφορετικό. Επιπλέον, ο Γιου Σε Χιουκ έβγαλε ποιότητα και ποικιλία χτυπημάτων και γενικά είχε κάνει επίσης πολύ καλή εμφάνιση στο πρωτάθλημα. Ο αθλητής του Κωστόπουλου δεν είχε την ίδια διάρκεια στα χτυπήματά του και κάμφθηκε με 4-1 σετ. Έχασε εύκολα το 1ο σετ, πήρε με διαφορά το 2ο και στη συνέχεια υστέρησε στα κρίσιμα σημεία (5-11, 11-3, 7-11, 8-11, 10-12). Το όνειρο της συμμετοχής σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος έσβησε εκεί, αλλά υπήρχε (και θα υπάρχει πάντα) η τεράστια περηφάνια και τιμή για το μετάλλιο σε ταμπλό όπου, πέρα από άλλους τρομερούς παίκτες, μετείχαν επτά Κινέζοι αθλητές!

Με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος ο Καλλίνικος πήρε μεγαλύτερη δύναμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που έγιναν ο επόμενος κυρίαρχος στόχος του. Μάλιστα, μετά το Παρίσι εξασφάλισε την ολυμπιακή πρόκριση με βάση τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. «Έπειτα από την εμφάνισή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νομίζω ότι η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να περιμένει τα πάντα από μένα στην Αθήνα», είχε πει χαρακτηριστικά στην πτήση της επιστροφής. Δεν ικανοποίησε τη μεγάλη του επιθυμία μπροστά στο ελληνικό κοινό, αλλά όπως τονίσαμε και στην αρχή κανένας δεν… υπογράφει συμβόλαιο με την επιτυχία. Ούτε βεβαίως ο Κρεάνγκα της τετραετίας 2002-2005, που… ζωγράφισε στα κορυφαία ατομικά ραντεβού και χάρισε… αριστουργήματα στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Αναμφίβολα δε, στο Γαλάτσι δεν έπεσε σε «γκέλα». Βρήκε μπροστά του στον 2ο γύρο έναν κορυφαίο παίκτη, τον 5 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Γιόργκεν Πέρσον από τη Σουηδία.

Στον επίλογο του αφιερωματικού κομματιού επιβάλλεται να θυμίσουμε ότι στο Παρίσι ήταν η τελευταία φορά, που ένας αθλητής από την Ευρώπη έφτασε στον παγκόσμιο τίτλο στο απλό ανδρών. Το κατάφερε ο Αυστριακός Βέρνερ Σχλάγκερ, ο οποίος αφού απέκλεισε στα επτά σετ τους τοπ Κινέζους Γουάνγκ Λιτσίν και Κονγκ Λινγκουί (χάλκινο μετάλλιο είχε πάρει ο δεύτερος μαζί με τον Κρεάνγκα) ξεπέρασε στον τελικό τον Γιου Σι Χιουκ με 4-2 σετ.

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Στις 16 Απριλίου η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024

Την Τρίτη 16 Απριλίου θα γίνει η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΕ προς ενημέρωση να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024, για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη γαλλική πρωτεύουσα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Η Τελετή Αφής θα αρχίσει στις 11:30, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία Mezzo – Soprano Joyce Di Donato και Master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει 11 ημέρες, έως τις 26 Απριλίου.

Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024 Tony Estanguet , η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amélie Oudéa-Castéra, η Ελληνικής καταγωγής Yφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo τους οποίους θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Υπεύθυνος για τις Τελετής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και Τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέος Πρόεδρος του ΝΟΘΑ Καβάλας ο Χρήστος Μασάνης

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο ΝΟΘΑΚ :

Σας ενημερώνουμε ότι την 03 Απριλίου 2024 στο γραφεία του Ομίλου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για την θέση του Προέδρου που εκλέγεται με διαφορετικό τμήμα ψηφοδελτίου εκλέχθηκε ο:
Χρήστος Μασάνης.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο με αύξων αριθμό προτίμησης εκλέχθηκαν οι :
Πρόδρομος Ντουάνογλου
Παναγιώτης Ζαφειράκης
Μαγδαλινή Ελευθεριάδου
Βασίλειος Χονδρογιάννης
Κωνσταντίνος Παυλιδης
Εύαγγελος Πανδράκης
Ειρήνη Ασβεστά
Εριφύλη Βαλασάκη
Αναπληρωματικά Μέλη εκλέχθηκαν :
Νικόλαος Κωνσταντινίδης
Μιχαήλ Παυλίδης
Βλαδίμηρος Συπκώβ
Χρήστος Σίμος
Δέσποινα Γαβριηλίδου
Ακολούθησε η συγκρότηση σε σώμα των τακτικών μελών του Ομίλου με σκοπό την ανάθεση καθηκόντων όπως παρακάτω :
Πρόεδρος, Χρήστος Μασανης
Αντιπροεδρος, Πρόδρομος Ντουάνογλου
Γραμματέας, Μαγδαλινή Ελευθεριάδου
Ταμίας, Παναγιώτης Ζαφειράκης
Έφορος αγωνιστικού τμήματος, Κωνσταντίνος Παυλίδης
Έφορος προ αγωνιστικού τμήματος, Βασίλειος Χονδρογιάννης
Έφορος ακαδημιών, Εριφύλη Βαλασάκη
Έφορος υδατοσφαίρισης, Ειρήνη Ασβεστά
Έφορος αθλητικών εγκαταστάσεων – υλικού , Ευάγγελος Πανδράκης
Μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου θα οριστούν οι υπεύθυνοι – έφοροι όλων των αθλητικών τμημάτων του ΝΟΘΑΚ , προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας όλων των τμημάτων που απαρτιζουν τον Όμιλο .
Ο ΝΟΘΑΚ καλωσορίζοντας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, εύχεται υγεία, καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Γαβριήλ Αραμπατζής από την Ελευθερούπολη έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Οαθλητής από την Ελευθερούπολη, Γαβριήλ Αραμπατζής έπιασε στους αγώνες στο Σχηματάρι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της κατηγορίας Τ20 που θα γίνει στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αλλά και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μπράβο Γαβριήλ!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en