ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σαμαράς με Καραμανλή για να παγώσει η διαδοχή

 Να απαντήσει στα σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία που πυροδότησαν οι στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα μέσω της ενεργοποίησης Αβραμόπουλου στην Κομισιόν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης της Ντόρας Μπακογιάννη, επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς συναντώμενος με τον «κλειδοκράτορα» του κόμματος, Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις τόσο στο κόμμα όσο και στην πολιτική ζωή, ενώ διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στην Κηφισιά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και αλληλουχία γεγονότων που θα οδηγήσουν ντε φάκτο τον Αλέξη Τσίπρα σε οικουμενική κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται, ο Κώστας Καραμανλής δεν θα πιέσει περαιτέρω τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον όχι μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τότε όμως –και ανάλογα με το επίπεδο της- θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να ανοίξει το θέμα της διαμόρφωσης του τοπίου για την επόμενη μέρα από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή, επιδιώκοντας να αποκτήσει ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας και επιδεικνύοντας προνοητικότητα και ενδιαφέρον για την παράταξη. 

Επ αυτού του ζητήματος όμως ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να τοποθετηθεί θέλοντας να δώσει χώρο στην εξέλιξη της δυναμικής, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να παγιδεύσει και να καταευθύνει.

Συμπερασματικά, ο Κ. Καραμανλής με τη στάση του επιλέγει στην παρούσα φάση να στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά, υιοθετώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι η Συγγρού έσπευσε να διαρρεύσει μετά την συνάντηση της 75λεπτης συνάντησης -προφανώς και κατόπιν συμφωνίας με τον Κ. Καραμανλή- πως «οι δύο άντρες θεωρούν πως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η Ν.Δ. είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής».

Η ΝΔ το επόμενο διάστημα θα κινηθεί πολύ επιθετικά έναντι της κυβέρνησης, η οποία όπως εκτιμήθηκε στο χθεσινό άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο πηγαίνει τη χώρα στα βράχια και επιλέγει τη ρήξη, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Κ. Καραμανλής.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version