Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα στις 19:30 η συνάντηση Ιερώνυμου-Τσίπρα για τα… Θρησκευτικά

Το «ραντεβού» θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου – Στις 21:00 ο Καμμένος θα μεταβεί στη Μονή Πετράκη | Εισηγήσεις από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στον Αρχιεπίσκοπο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό» – Κονιδάρης (εκπρόσωπος Αρχιεπισκοπής): Ο Ιερώνυμος δεν θα συνομιλήσει με τον Φίλη

Για τις 19:30 σήμερα το απόγευμα προγραμματίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για το θέμα των Θρησκευτικών στα σχολεία. 

Το τετ-α-τετ ανάμεσα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα. 

Τον αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό διάλογο από μηδενική βάση για το θέμα των Θρησκευτικών. 

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα συνομιλήσει και με τον Πάνο Καμμένο για το ίδιο ζήτημα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί στις 21:00 στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου, στη Μονή Πετράκη. 

Μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει (αύριο και μεθαύριο) για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ.
Η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

Εισηγήσεις σε Ιερώνυμο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πολλές ήταν οι φωνές εκείνες, που προέτρεψαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευθέως πλέον θέμα απομάκρυνσης του υπουργού, καθώς ο τελευταίος προβαίνει σε διαρκείς προκλήσεις.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάστηκε σκεπτικός για μια τέτοια παρέμβαση σε θέματα που άπτονται των πρωθυπουργικών επιλογών, πηγές αναφέρουν πως ο προβληματισμός του ήταν δεδομένος. Και αυτό, διότι ο κ. Φίλης, καθημερινά σχεδόν, και έχοντας κυβερνητική ανοχή, προβαίνει σε προκλήσεις που δημιουργούν πλέον λογικό σκεπτικισμό και φέρνουν την ιεραρχία της Εκκλησίας σε άβολη θέση.

Σημαντική όμως εξέλιξη, που δείχνει την αποφασιστικότητα ομάδας ιεραρχών, ήταν και η πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε από Μητροπολίτη περιοχής της Πελοποννήσου να κηρυχθεί η Εκκλησία “εν διωγμώ”.

Όπως αναφέρουν πηγές του protothema.gr, μια τέτοια προοπτική θα διεθνοποιούσε το πρόβλημα και θα έθετε αυτόματα την κυβέρνηση -επομένως και τη χώρα- σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να απολογηθεί για τους λόγους που θεωρεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανεπιθύμητη.

Νωρίτερα το πρωί, ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης επέκρινε εκείνους οι οποίοι «με συγκεκριμένη ατζέντα θέλουν να αλλοιώσουν την θρησκευτική πίστη και να μετατρέψουν τα θρησκευτικά σε ένα διαθρησκευτικό αχταρμά».
Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε την Τρίτη ο κ. Ιερώνυμος στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Κονιδάρης τόνισε ότι ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι λόγος που ενώνει και δεν χωρίζει. Υπενθύμισε, μάλιστα, την αναφορά του κ. Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία υπάρχει για όλο τον λαό, όλους τους αγκαλιάζει.

Ωστόσο ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι ο Μακαριώτατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής έκανε επίσης λόγο για ορισμένους που «αγνοώντας δόλια την προσφορά της εκκλησίας στο έθνος και παρερμηνεύοντας τη σχέση εκκλησίας-πολιτείας κάνουν λόγο για τον περιβόητο χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Χάρης Κονιδάρης αναφέρθηκε, χωρίς να τους κατονομάζει, σε κάποιους που «με συγκεκριμένη ατζέντα θέλουν να αλλοιώσουν την θρησκευτική πίστη, θέλουν να μετατρέψουν τα θρησκευτικά σε ένα διαθρησκευτικό αχταρμά» αλλά και για αντικληρικαλιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά το αν ο κ. Ιερώνυμος έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε ότι ουδέποτε ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε τη λέξη δημοψήφισμα για το θέμα αυτό προσθέτοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο για το αν η Πολιτεία προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Η Εκκλησία, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κηφισιά | Ξέχασαν αγόρι 4,5 ετών σε σχολικό για έξι ώρες – Δύο συλλήψεις

Δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σχηματίστηκε σε βάρος ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου, της συνοδού και του ιδιοκτήτη της εταιρείας των οχημάτων που είχε μισθώσει η Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι άφησαν ένα αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες μέσα στο λεωφορείο.

Ο πατέρας του ανήλικου παιδιού προχώρησε στην υποβολή καταγγελίας για το περιστατικό.

Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του, παρέδωσε τον γιο του στο σχολικό, για τη μεταφορά του στο 2ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς. Εκεί, ανακάλυψαν κατά τις μεσημεριανές ώρες ότι το παιδί δεν βρισκόταν στο σχολείο.

Από το νηπιαγωγείο κάλεσαν τους γονείς για να τους ενημερώσουν πως το παιδί δεν είχε δώσει το «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το παιδί είχε αποκοιμηθεί στα πίσω καθίσματα, όπου και εντοπίστηκε το μεσημέρι.

Το αγοράκι φέρεται να έμεινε μέσα στο λεωφορείο από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου όπως και η συνοδηγός.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en