ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα αποφασίζει η ΕΚΤ για την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα της απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Μετά από τις συνεχείς πιέσεις των Αστυνομικών Αρχών σε όλη την Ευρώπη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για εγκληματίες και τρομοκράτες  με τον οποίο μπορούν να μεταφέρουν με ευκολία μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, η απόσυρση του θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Ουσιαστικά στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα σταματήσει, ενώ εκείνα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά θα αποσυρθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιες Αρχές θεωρούν ότι θα μπει φρένο στην μεταφορά «μαύρου» χρήματος από κακοποιούς.Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις από την Γερμανία καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, περίπου το 40% των χρημάτων ενός γερμανικού νοικοκυριού βρίσκεται σε καταθέσεις ή μετρητά.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να σταματήσει το φαινόμενο της αποταμίευσης στο σπίτι με μεγάλα χρηματικά ποσά κάτω από τα στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και της «Wall Street Journal», ακόμα κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει να θέσει τέλος στα 500ευρώ, τα υφιστάμενα ροζ χαρτονομίσματα θα διατηρήσουν την αξία τους και θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά.Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να τα παραδώσουν στα γραφεία κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη και να αποζημιωθούν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version