ΕΒΡΟΣ

Σήμα εκκίνησης για το FSRU Αλεξανδρούπολης από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας

Το «σήμα εκκίνησης» για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade A.E. δόθηκε επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, συνυπέγραψαν την ειδική συμβολική πλακέτα για την έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Το παρών έδωσαν επίσης οι μέτοχοι της Gastrade Α.Ε., μεταξύ των οποίων η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, κ. Vladimir Malinov, καθώς και η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα Maria Rita Galli.

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version