ΕΚΛΟΓΕΣ

Σέρρες | Πληροφοριακό Σύστημα Παρουσίασης Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και τις τριπλές εκλογές του 2014, είναι για τρίτη φορά έτοιμη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Η Δ/νση Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας με δική της πρωτοβουλία και με ιδίους πόρους βελτίωσε και εξέλιξε πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας που ανέπτυξε αρχικά για τις εκλογές του 2012 και μετεξέλιξε το 2014.

Το Πληροφοριακό Σύστημα υποστηρίζει πολλαπλά στάδια της εκλογικής διαδικασίας και συγκεκριμένα: παρακολούθηση της ροής εργασίας κατά την παραλαβή, καταχώριση, έλεγχο, μετάδοση προς ΥΠΕΣ και παρουσίαση στο διαδίκτυο των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις Εθνικές Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Αυτή τη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και σε αυτή την εκλογική διαδικασία αυτή τη φορά με δύο καινοτομίες:
• Στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, το Πληροφοριακό Σύστημα της Περιφέρειας συνδέεται με το αντίστοιχο του Υπουργείου Εσωτερικών επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά:
o ελαχιστοποιείται ο χρόνος ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ συντομότερα
o αποδεσμεύονται ανθρώπινοι πόροι τόσο της Περιφέρειας όσο και του ΥΠΕΣ, οι οποίοι διαφορετικά θα μετέδιδαν και θα παραλάμβαναν μέσω τηλεφώνου τα αποτελέσματα και αξιοποιείται πιο αποδοτικά το προσωπικό.
o ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρείσφρησης λαθών που πολλές φορές προκύπτουν με τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης.
o αναδεικνύονται οι ικανότητες αξιόλογων στελεχών του δημοσίου τομέα, τα οποία αν και προέρχονται από διαφορετικούς φορείς, αυτενεργούν και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν από κοινού προϊόντα πληροφορικής υψηλού επιπέδου με επαγγελματισμό και αξιοπιστία.
• Για πρώτη φορά γίνεται αυτοματοποιημένη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων στο σύστημά μας. Αυτό, χωρίς να επιβαρύνει τους υπαλλήλους με καταχωρίσεις ίδιων στοιχείων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, θα δώσει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη, αλλά και στον κάθε υποψήφιο βουλευτή, να διαπιστώσει την επίδοσή του συνολικά στην εκλογική περιφέρεια που συμμετέχει όσο και μέχρι σε επίπεδο εκλογικού τμήματος, μέσα από το φιλικό περιβάλλον του ιστοχώρου εμφάνισης αποτελεσμάτων της ΠΚΜ που δεν είναι άλλος από το http://ekloges.pkm.gov.gr.

Δύο λόγια παραπάνω για το πληροφοριακό σύστημα της ΠΚΜ

Συγκεκριμένα, στο πληροφοριακό σύστημα μπορούν να καταχωρούνται αποτελέσματα τόσο υπέρ συνδυασμών όσο και υπέρ υποψηφίων. Το σκέλος καταχώρισης των ψήφων και λειτουργεί σε περιβάλλον web και υποστηρίζει την ταυτόχρονη λειτουργία από πολλούς χρήστες όλης της Περιφέρειας (θα χρησιμοποιηθεί συγχρόνως από περίπου 150 χρήστες). Η μετάδοση των αποτελεσμάτων στο ΥΠΕΣ υποστηρίζεται τόσο από οθόνες μετάδοσης όπως μέχρι τώρα γινόταν, όσο και με την αυτοματοποιημένη μέθοδο των web services που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Η εφαρμογή υποστηρίζει για πρώτη φορά και την ενσωμάτωση των ψήφων υποψηφίων από εξωτερικό σύστημα (που υποδεικνύεται από το ΥΠΕΣ) χωρίς να απαιτείται καταχώριση στην εφαρμογή της ΠΚΜ για δεύτερη φορά.
Ο σύνδεσμος http://ekloges.pkm.gov.gr αποτελεί πύλη εισόδου για το σκέλος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνεται με χρήση γραφημάτων, χάρτη των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς και Πέλλα) με αποτελέσματα κάθε Περιφερειακής ενότητας και αναλυτικών πινάκων δεδομένων με τις ψήφους συνδυασμών και υποψηφίων αντίστοιχα σε επίπεδο Εκλογικής Περιφέρειας, Δήμου, Δημοτικής Ενότητας, Εκλογικού Διαμερίσματος, μέχρι και σε επίπεδο εκλογικού τμήματος. Υπάρχει δυνατότητα προβολής λίστας των εκλογικών Τμημάτων που είναι ενημερωμένα όσο και αυτών που εκκρεμούν. Εξάγεται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύνολο αρχείων με συγκεκριμένη γραμμογράφηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ΜΜΕ για την πληρέστερη ενημέρωσή τους. Επιπλέον, μέχρι και σε επίπεδο δήμου υπάρχει χρωματική αποτύπωση στο χάρτη της διαβάθμισης της επίδοσης των συνδυασμών. Τέλος, εμφανίζονται συγκριτικά στοιχεία με την επίδοση των συνδυασμών που είχαν κατέβει και στις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.
Τέλος, η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ έχει προβλέψει και την υλοποίηση εναλλακτικής εφαρμογής η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση οποιουδήποτε κεντρικού προβλήματος του Σύζευξις, ώστε να μην παρατηρηθεί πρόβλημα στο υποσύστημα της προβολής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η εφαρμογή είναι γραμμένη με εργαλεία ελεύθερου λογισμικού/ λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) ώστε να μην υπάρχουν τρίτα κόστη σε άδειες χρήσης ή κάποιο αντίστοιχο κόστος, αλλά και για να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η αξία του ΕΛ/ΛΑΚ έναντι ακριβών, κλειστών λύσεων λογισμικού.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version