ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις χρεών με δόση από 15 ευρώ

Σε 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 15 ευρώ, μπορούν να ρυθμίζουν οι φορολογούμενοι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκαν οι πρόσφατες φορολογικές διατάξεις με τις οποίες ορίζεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να ενημερώνει 30 ημέρες πριν από κάθε κατάσχεση ακινήτου αλλά όχι και στην περίπτωση κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ή ενοικίων ενώ επίσης από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση πιστοποιητικού εξόφλησης των φόρων ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας για κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες επικρατεί καταιγισμός εγκυκλίων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να τεθούν σε ισχύ όλες οι αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αλλά και τις φορολογικές διατάξεις που περιελήφθησαν στους νόμους για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
Στα εντατικά σεμινάρια των εφοριακών της περασμένης εβδομάδας έρχονται τώρα να προστεθούν σειρά εγκυκλίων με τις οποίες δίνονται διευκρινίσεις από τον τρόπο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών και την έκδοση ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις έως τα πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης για μεταβιβάσεις ακινήτων και τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο του τιμήματος πώλησης ακινήτου για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων χρεών. Με άλλες εγκυκλίους άλλωστε δόθηκαν νέες οδηγίες για την έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας και τον καθορισμό τιμών κτήσης ακίνητης περιουσίας σε ειδικές περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων. Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως εκτιμούν πως είναι τέτοιος ο όγκος των αλλαγών που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του έτους που θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψουν «αρρυθμίες» στις εφορίες τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 12, με ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ. Μόνο στην περίπτωση όπου οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις, οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν σε έως 24. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές οι οποίες είναι απλώς βεβαιωμένες και όχι ληξιπρόθεσμες. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στη ΓΓΠΣ για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρισθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Για να έχει ισχύ η ρύθμιση, μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, στις τράπεζες με τη χρήση του μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) και τον οποίο ο φορολογούμενος αποκτά από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
Ραβασάκια κατασχέσεων. Ο νόμος ορίζει πλέον ότι για κατασχέσεις χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου δεν υπάρχει η παραμικρή ειδοποίηση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής υπερημερίας στον φορολογούμενο ή το συνυπόχρεο πρόσωπο. Με την ειδοποίηση θα δίδεται προθεσμία 30 ημερών. Ειδικότερα στο ραβασάκι, μετά την ενημέρωση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα αναγράφονται τα εξής: «Παρακαλούμε να φροντίσετε για την ολοσχερή εξόφληση ή την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών σας εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, αλλιώς η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη αυτών». Στο υστερόγραφο της επιστολής αναφέρεται: «Προσοχή: η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου και πριν από την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος».
Ακίνητα. Οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος. Παράλληλα για να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει έπειτα από αίτησή τους στην Εφορία να λάβουν πιστοποιητικό πληρωμής των φόρων ακινήτων της τελευταίας πενταετίας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version