ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη | Οδηγούνται σε μαρασμό τα φωτογραφεία

Τις φωτογραφίες ταυτότητας θα αναλάβει μεγάλος όμιλος, παίρνοντας από τα συνοικιακά μαγαζιά μεγάλο μέρος του τζίρου τους.

Διονύσης Βοργιάς

Οι φωτογράφοι της Ροδόπης καταγγέλλουν τον εμπαιγμό των επαγγελματιών φωτογράφων από την προωθούμενη πολιτική της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των υφιστάμενων αστυνομικών ταυτοτήτων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σωματείο Φωτογράφων Ροδόπης ανακοινώθηκε η συστράτευση με την πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιάννη Γκόρη “αυτή η πολιτική οδηγεί σε μαρασμό και αφανισμό τις επιχειρήσεις μας, σε ανεργία τους επαγγελματίες συναδέλφους και τους υπαλλήλους, σε μονοπωλιακές πρακτικές από μεγάλες εταιρείες”.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
Ο λόγος που διαμαρτύρονται οι φωτογράφοι είναι η αλλαγή ταυτοτήτων. 
Στις νέες ταυτότητες οι φωτογραφίες δεν θα τραβιούνται πλέον στα κατά τόπους φωτογραφεία, αλλά εντός των αστυνομικών τμημάτων που θα καθοριστούν για κάθε νομό (ένα ή περισσότερα ανάλογα με τις ανάγκες). 

Οι φωτογράφοι καταγγέλλουν πως με αυτό τον τρόπο “μία εταιρία θα πάρει πανελλαδικά την εργολαβία. 

Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν οι φωτογραφίες από εμάς, που αποτελούν ένα μεγάλο έσοδό μας και άρα θα υποστούμε μεγάλο πλήγμα”, όπως αναφέρει ο κος Γκόρης, ο οποίος χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου. “Στην Κομοτηνή είμαστε 15 μέλη στο Σωματείο και στη Ροδόπη περίπου 20. 

Αν φύγουν τα έσοδα από τις φωτογραφίες, υπολογίζουμε πως σε ένα τρίμηνο θα έχουμε μειωθεί 25 με 30% πανελλαδικά”, λέει ο κος Γκόρης και συνεχίζει: “Κρατάμε τις επιχειρήσεις μας πολύ δύσκολα”. 

Θέση πήρε και ο ταμίας του Σωματείου Νίκος Μποντρότσος. Εξήγησε πως το επιχείρημα της κυβέρνησης αναφορικά με την ασφάλεια των φωτογραφιών είναι άτοπο, καθώς τόσα χρόνια – και στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη πλην Ρουμανίας και Αλβανίας – έτσι λειτουργεί το σύστημα, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, καθώς ο τελικός έλεγχος (δηλαδή η πιστοποίηση του προσώπου) γίνεται από το εκάστοτε αστυνομικό τμήμα. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τριπλή είναι η διεκδίκηση των φωτογράφων της Ροδόπης, σύμφωνα και με τα αιτήματα της πανελλήνιας Ομοσπονδίας. “Ζητούμε την άμεση ακύρωση της πολιτικής αυτής, την δέσμευση για ένα νέο ειλικρινή διάλογο από το αρμόδιο υπουργείο, την δέσμευση για στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας”, αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο και παραδόθηκε σε πλήθος πολιτικών και φορέων της Ροδόπης, κατόπιν και σχετικών συναντήσεων του σωματείου. 

Προς την καλύτερη επικοινωνία της διαμαρτυρίας, οι φωτογράφοι πραγματοποίησαν και τρίωρη στάση εργασίας (11:00-14:00) χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ενώ συστρατευόμενοι με την απόφαση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας θα πράξουν ανάλογα ξανά αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ή την επόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου.
 

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version