Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρελάνς Τόμσεν για συντάξεις και αφορολόγητο

image_print

Έμμεση απάντηση σε Μοσκοβισί – Επιμένει το Ταμείο στην σκληρή γραμμή

Διευκρινίσεις – βέλη προς τον Πιερ Μοσκοβισί και όσους άσκησαν σκληρή κριτική εξαπολύουν οι Πολ Τόμσεν και Μορίς Όμπστφελντ επιμένοντας στις γνωστές θέσεις για περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως ο Μοσκοβισί είχε κάνει λόγο για ένα άδικο blame game στις πλάτες των Ελλήνων με αιτήματα που είναι πολιτικά αδύνατα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ασκήσει σκληρή κριτική επίσης. Στο διευκρινιστικό τους σημείωμα, οι δυο εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιχειρούν να αποδομήσουν τα “αντίπαλα” επιχειρήματα σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος για ένα “γενναιόδωρο” συνταξιοδοτικό σύστημα. ενώ αντίθετη άποψη έχουν και για τα αποτελέσματα της φορολογικής συμμόρφωσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δημοσιεύσαμε πρόσφατα ένα blog με στόχο να αποκαταστήσουμε την παραπληροφόρηση και να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ορισμένοι αναγνώστες είχαν ερωτήματα για τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η ανάλυση μας και σκεφτήκαμε ότι θα βοηθούσε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, για άλλη μια φορά.

Ερώτηση 1: Δεδομένου ότι οι συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ε.Ε., είναι δίκαιο να υποστηρίζει κανείς ότι οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος;

Απάντηση: Πράγματι, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του ότι τόσοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος που ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι τόσο αντιπαραγωγικά υψηλός. Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και τη Eurostat δείχνουν πως πάνω από τους μισούς μισθωτούς απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα, έναντι ενός μέσου όρου 8% στην ευρωζώνη (εξαιρουμένης της Ελλάδας). Όπως έχουμε σημειώσει, απόρροια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί, όχι μόνο όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, αλλά και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και άλλους συντελεστές (ΦΠΑ, εταιρικοί φόροι κτλ).

Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και είναι λάθος να παρουσιάζονται ως κάποιου είδους πλεονέκτημα.

Αυτοί οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία, είναι ο λόγος που τασσόμαστε υπέρ μιας μείωσης των συντελεστών στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που θα χρηματοδοτηθεί από μια μείωση στις πιστώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Δυστυχώς, η εμπειρία στην Ελλάδα είναι ακριβώς η ανάποδη, καθώς οι αρχές έχουν αντί για αυτό έχουν νομοθετήσει νέες αυξήσεις στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ακόμα και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ESM, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Η συνέχιση αυτής της πορείας δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογα ως καλή για την ανάπτυξη.

Ερώτηση 2: Η φετινή φορολογική μεταρρύθμιση δεν διεύρυνε σημαντικά τη φορολογική βάση, φέρνοντας το επίπεδο της φορολογικής απαλλαγής στην Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με αυτό των άλλων κρατών της ευρωζώνης;

Απάντηση: Το επιχείρημα ότι το επίπεδο του αφορολόγητου στην Ελλάδα είναι κατάλληλο επειδή αφορά τον ίδιο αριθμό ευρώ όπως και σε άλλες χώρες στην ευρωζώνη αποτελεί κατά την γνώμη μια εντελώς ακατάλληλη σύγκριση, γιατί αγνοεί το γεγονός ότι τα επίπεδα εισοδήματος στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά.

Για την πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ χωρών, οι ειδικοί κοιτούν αντίθετα σε κλιμακωτούς δείκτες όπως το ποσοστό των μισθωτών που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο ή το λόγο του ορίου προς το μέσο μισθό.

Με βάση οποιαδήποτε από αυτές τις μετρήσεις, η Ελλάδα παραμένει ένα ακραίο παράδειγμα στην Ευρώπη, ακόμα και μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση, η οποία έκανε ελάχιστη διαφορά: η μεταρρύθμιση μείωσε το ποσοστό των μισθωτών που είναι κάτω από το όριο κατά μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 52% από 55%, έναντι του 8% στην ευρωζώνη.

Ο λόγος του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος προς το μέσο μισθό μειώθηκε εξαιτίας της μεταρρύθμισης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 49% από 54%, έναντι μέσου όρου 24% στην ευρωζώνη, εξαιρουμένης της Ελλάδας.

Ερώτηση 3: Σύμφωνα με στοιχεία από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., η μέση δημόσια σύνταξη το 2013 ήταν 1.233 ευρώ το μήνα στη Γερμανία έναντι 846 ευρώ στην Ελλάδα. Και αν προσθέσει κανείς και τα επιδόματα, που ήταν αρκετές φορές υψηλότερα στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί υποστηρίζετε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλές;

Απάντηση: Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα, πρώτον γιατί δεν βασίζονται σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά και δεύτερον γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες.

Για εργαζόμενους με παρόμοια χαρακτηριστικά – για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών – οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα).

Αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό, για να ληφθούν υπόψη τα σχετικά εισοδήματα όταν αξιολογούνται τα ασφαλιστικά συστήματα, οι ειδικοί εξετάζουν το λόγο της μέσης κύριας σύνταξης με το μέσο μισθό κατά τη συνταξιοδότηση (γνωστό και ως «ποσοστό αναπλήρωσης»). Ο λόγος αυτός είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από το επίπεδο της Γερμανίας (43%), καταδεικνύοντας ένα πολύ γενναιόδωρο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο συνοδευτικός πίνακας δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα αποτελεί ακραίο παράδειγμα. Και αν και τα στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα είναι πράγματι υψηλότερα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα από τα πολλά επιχειρήματα του blog μας ήταν ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά της αν θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για τέτοιου είδους πληρωμές. Οι γενναιόδωρες απαλλαγές από την πληρωμή φόρου εισοδήματος και οι πολύ υψηλές δαπάνες για συντάξεις επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων επιδομάτων, ειδικά για τις ομάδες εκείνες που είναι οι πιο ευπαθείς και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση.

Το να υποστηρίξει κανείς ότι οι υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα δικαιολογούνται εν μέρει γιατί τα κοινωνικά επιδόματα είναι τόσο χαμηλά, αγνοεί την ουσία του προβλήματος: τα κοινωνικά επιδόματα είναι ανεπαρκή ακριβώς επειδή οι συντάξεις διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Ερώτηση 4: Δεν έχει αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση; Στους πρώτους εννιά μήνες του 2016, το ποσοστό συλλογής εσόδων από τους τέσσερις βασικούς φόρους αυξήθηκε στο 81% από 77% το 2015.

Απάντηση: Ο ισχυρισμός αυτός είναι λάθος, γιατί βασίζεται σε έναν στενό ορισμό και σε στοιχεία για μόνο ένα μέρος των φόρων. Με βάση ένα πιο διευρυμένο ορισμό το ποσοστό συλλογής βρίσκεται στο 37% για τους πρώτους εννιά μήνες του έτους (αμετάβλητο σε σχέση με το 2015). Το ποσό που αναφέρεται στο ερώτημα αφορά μόνο τους τέσσερις βασικούς φόρους και δεν λαμβάνει υπόψη πρόστιμα και ποινές, που είναι πολύ υψηλά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en