ΘΑΣΟΣ

Ραντεβού δημάρχου Θάσου-ναυτιλιακών εταιριών την Πέμπτη στον Εισαγγελέα

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Καβάλας θα παιχτεί η επόμενη πράξη της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου Θάσου και των ναυτιλιακών εταιρειών ΑΝΕΘ και ΝΕΚ με αφορμή την διακομιδή των απορριμάτων από το νησί στο χερσαίο τμήμα του νομού. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης ο εισαγγελέας θα συναντήσει στο γραφείο του τόσο τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ όσο και τους προέδρους των ναυτιλιακών εταιρειών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισκέφτηκε, το πρωί της Τρίτης, το γραφείο του εισαγγελέα και του παρέδωσε μια επιστολή στην οποία επεξηγούσε το ιστορικό της διαμάχης και με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή,

Την 30-12-2013 η ΑΝΕΘ απέστειλε στο δήμο Θάσου επιστολή με την οποία μάς κάνει γνωστό ότι από την 1-1-2014 όλα τα οχήματα ιδιοκτησίας του Δήμου Θάσου και οι οδηγοί αυτών, που μετακινούνται με πλοία της, θα καταβάλουν (όχι προκαταβάλουν) τον προβλεπόμενο ναύλο.

Της κατακτήσαμε σαφές ότι ο Δήμος Θάσου, αν και τα οχήματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα δεν ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου, αλλά με βάση τη σύμβαση τον βαρύνουν με τη σχετική δαπάνη, δεν έχει καμία αντίρρηση να καταβάλει τον προβλεπόμενο ναύλο, πλην όμως δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα προκαταβολής αυτού, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό και το νομικό πλαίσιο εκτέλεσής των δαπανών των ΟΤΑ δεν προβλέπει αυτόν τον τρόπο προπληρωμής του ναύλου. Ζητήσαμε λοιπόν την πίστωση της αξίας των ναύλων και την πληρωμή τους, όπως ορίζει η νομοθεσία για τα έξοδα των ΟΤΑ, πλην όμως συναντήσαμε την άρνηση της πιο πάνω εταιρείας. Άρνηση εισπράξαμε και από την δεύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, ΝΕΚ, όταν επιχείρησε να εισέλθει φορτηγό αυτοκίνητο μεταφοράς απορριμμάτων σε πλοίο της.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την επίλυση εντός προβλήματος που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της πολύ σημαντικής για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας υπηρεσίας του δήμου Θάσου, ενώ επεσήμανε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας παράνομων ΧΑΔΑ (όπως αυτός στην Βόλτα του Πρίνου). Επίσης, σε ερώτημα για το πού θα βρεθούν τα περίπου 120.000 € που απαιτούνται για την καταβολή των ναύλων ανά έτος, ο δήμαρχος Θάσου εξέφρασε την άποψη ότι αυτά θα επιβαρύνουν κάποια περισσότερο τον δημοτικό προϋπολογισμό ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τους φόβους του ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιπλέον πληρωμές από τους δημότες).

Πηγή: kavalapress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version