Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ρέγκλινγκ | Το κούρεμα δεν είναι στα χαρτιά του ΔΝΤ

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους

Τα κράτη μέλη θα ελέγξουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και θα αποφασίσουν αν θα υπεισέλθουν σε συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,  συνομιλώντας την Τρίτη με ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε όμως πως ένα κούρεμα του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα χαρτιά και ούτε το ΔΝΤ προτείνει κάτι τέτοιο. «Η γνώμη μου είναι πως κάτι τέτοιο δε χρειάζεται» σημείωσε.

«Η Ελλάδα ωφελείται ήδη σημαντικά με το να δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ESM. Έχουμε ήδη καταβάλλει δάνεια ύψους 143 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 45% ολόκληρου του ελληνικού χρέους. Αυτό το κάναμε με πολύ ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους. Αυτά τα δάνεια έχουν χρόνο ωρίμανσης κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια καθώς και ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου 1%, επειδή χρεώνουμε μόνο ένα χαμηλό κόστος για τη χρηματοδότηση» υπογράμμισε.

«Αυτοί οι γενναιόδωροι όροι δανεισμού συνεπάγονται την αποταμίευση μεγάλου ποσού χρημάτων κάθε χρόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτά τα κέρδη -που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “καθαρή παρούσα αξία”- είναι τόσο σημαντικά που ισοδυναμούν με ένα κούρεμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Αν προσθέσει κανείς και όλους τους ευνοϊκούς όρους από τον επίσημο ευρωπαϊκό δανεισμό, το όφελος ισούται με ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το κούρεμα ονομαστικού χρέους» πρόσθεσε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο  ESM θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς όρους του προγράμματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. 

«Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε το χρόνο ωρίμανσης των δανείων και να μεταθέσουμε περαιτέρω χρονικά την επιβολή επιτοκίου» ανέφερε.

Για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως δεν προβλέπεται κάποιος επίσημος ρόλος για το ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Για να αποκτήσει το ΕΚ επίσημο ρόλο, θα έπρεπε ο ESM να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να ενσωματώσουν τον ESM στις Συνθήκες της ΕΕ» παρατήρησε. 

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en