Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Σκουρλέτης | Επαναφορά των 751 € χωρίς όμως κραδασμούς στην αγορά

Οι προϋποθέσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση του μνημονιακού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Eργασίας.

Την αναγκαιότητα επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνει, επίσης, σε συνέντευξή του, στη «Ναυτεμπορική», ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης και αναφερόμενος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κάνει λόγο για «ακραία εργασιακή ευελιξία».

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης συμπληρωματικών μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που θα συνοδεύσουν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας, «η βίαιη αποδόμηση του Εργατικού Δικαίου καθιστά, πράγματι, απαραίτητη μία τέτοια προσέγγιση, άρα και τη συζήτηση για την υπό όρους διαμόρφωση ενός συνοδευτικού πακέτου προσωρινών μέτρων, όπου αυτό απαιτείται και αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ομαλής ή σταδιακής μετάβασης στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον διακηρυγμένο στόχο των 751 ευρώ το συντομότερο δυνατόν».

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

M.Ρήγας, Energean στο EMGF: Όχι αλλά λόγια! Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο για να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις συγκεκριμένες αποφάσεις για την έρευνα και ανάπτυξη τοπικών κοιτασμάτων, προκειμενου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα σε φυσικό αέριο και να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, επεσήμανε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στην κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έκλεισε τις εργασίες του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) χθες στην Αθήνα.

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μόνο στις χώρες-μέλη του EMGF υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 130 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, σε μία περίοδο κατά την οποία σημαντικά projects ανάπτυξης κοιτασμάτων έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μόνο στο Ισραήλ και στην Ιταλία.

«Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξη συγκεκριμένες πολιτικές και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις που ουσιαστικά έχουν τεθεί στη χρηματοδότηση του τομέα από τις τράπεζες.

«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ή θα παράγουμε το φυσικό αέριο ή θα το εισάγουμε», τόνισε ο κ. Ρήγας, καθώς οι ανάγκες στις οικονομίες και τις κοινωνίες είναι τεράστιες. Αν η επιλογή είναι να βρισκόμαστε στο τέλος μιας αλυσίδας που απλώς θα μεταφέρει αέριο από αλλού, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κοινωνικοοοικονομικές συνέπειες στο μέλλον, με προβλήματα στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, ακριβή ενέργεια αλλά και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean.

N.Katcharov: Επενδύσαμε 400 εκατ. στην Αίγυπτο, τα κλειδιά στα χέρια των πολιτικών

Μιλώντας σε πάνελ του EMGF με θέμα «Έρευνα για φυσικό αέριο: αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου» ο Eng. Dr. Nicolas Katcharov, CEO της Energean International, ανέφερε ότι η εταιρεία επένδυσε περί τα 400 εκατ. δολάρια στην Αίγυπτο, επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της παραγωγής από τα κοιτάσματα στο Δέλτα του Νείλου σε μια χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες σε φυσικό αέριο.

«Συνεχίζουμε να παράγουμε και να προχωρούμε σε αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Κροατία, ενώ και στην Ιταλία, όπου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στο οποίο συμμετέχουμε, φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι προοπτικές για τον τομέα», ανέφερε ο κ. Katcharov. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι operators επενδύουν, παρά το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, και παρά το ότι τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης έχουν διπλασιασθεί σε τρία χρόνια, χωρίς αυτό να απεικονίζεται στις τιμές.

«Περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη και κίνητρα για τη βιομηχανία σε όλες τις οικονομίες και είναι σαφές ότι οι πολιτικοί κρατούν τα κλειδιά για αυτό» επεσήμανε ο κ. Katcharov. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές και ζωτικής σημασίας ειδικά σε σχέση με την δέσμευση και αποθήκευση CO2, όπου τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι δεδομένο ότι είναι και οικονομικά, τόνισε ο CEO της Energean International.

K.Σάρδη: Προχωρούμε με την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο – πρόβλημα η γραφειοκρατία και τα μη επαρκή εργαλεία χρηματοδότησης

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη μίλησε στο πλαίσιο πάνελ του EMGF με θέμα «Αναπτύσσοντας την αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2», γνωστοποιώντας ότι η Energean, εκτός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, εξετάζει προοπτικές για ανάλογα σχέδια στην Αίγυπτο και στην Κροατία.

Ειδικά για το Project του Πρίνου, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean εργάζεται εντατικά για την εντός του Ιουνίου υποβολή αιτήματος στην αρμόδια αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ,για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης, για την σύνταξη και κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, καθώς και για το δεσμευτικό market test, το οποίο θα οδηγήσει στη σύναψη συμβολαίων με τις ενδιαφερόμενες για την αποθήκευση του CO2 βιομηχανίες και στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το έργο.

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει διαρκέσει ήδη σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία έγκρισης της χορήγησης Κρατικής Ενίσχυσης (State Aid) από την Κομισιόν η οποία αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένες και τις ίδιες τις ασφυκτικές ημερομηνίες του Ταμείου », επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει αναμέσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη. Μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη», τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Η κ. Σάρδη κατέληξε χαρακτηριστικά με την παραίνεση να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε ρυθμιστικό επίπεδο και τα οποία οδήγησαν ουσιαστικά στη ματαίωση του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ώστε αυτά να αποφευχθούν στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μπλόκο σε επιστροφές φόρου | Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται

Συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών έχει σημάνει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα. Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους φορολογούμενους αυτούς 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση. Φέτος, η έλλειψη IBAN μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην ΕΕ, πλην των Βούλγαρων, λαμβάνουν οι Έλληνες

Στοιχεία της Eurostat φανερώνουν ότι οι Έλληνες λαμβάνουν τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην ΕΕ μετά τους Βούλγαρους.

Συγκεκριμένα, για το 2021 το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ανήλθε σε 243 ευρώ ανά κάτοικο έναντι 777 ευρώ στην ΕΕ, δηλαδή ήταν χαμηλότερο από το ένα τρίτο της ΕΕ. Χαμηλότερο ήταν το αντίστοιχο επίδομα μόνο στη Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ η Ρουμανία είχε οριακά υψηλότερο (244 ευρώ).

Συνολικά, το ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δις. ευρώ έναντι 347 δις. ευρώ συνολικά στην ΕΕ.

Λιγότερο από το 50% της ΕΕ τα κοινωνικά επιδόματα

Τα υψηλότερα κατά κεφαλήν οικογενειακά επιδόματα δόθηκαν στο Λουξεμβούργο (3.611 ευρώ), τη Δανία (1.858 ευρώ) και τη Γερμανία (1.575 ευρώ).

Τα οικογενειακά επιδόματα αποτελούσαν το 4,6% των συνολικών κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην ΕΕ. Η μέση δαπάνη για κοινωνική προστασία ανά κάτοικο στην Ελλάδα ανήλθε το 2021 σε 4.649 ευρώ έναντι 9.883 ευρώ στην ΕΕ, δηλαδή ήταν χαμηλότερη από το 50%.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en