Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Πώς ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον Ομπάμα

Με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ στο… κυρίως πιάτο και με κοινή διάθεση να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, πραγματοποιήθηκε η 90λεπτη συνάντηση μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε με μια παγωμένη χειραψία και ολοκληρώθηκε με φιλοφρονήσεις.

Πώς ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ

Μετά τη «χρήσιμη και ειλικρινή», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση, ο ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών υφίστανται. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες αφιέρωσαν το πρώτο μισό της 90λεπτης ιδιωτικής συνάντησής τους στην Ουκρανία και το δεύτερο μισό στη Συρία.

Πώς ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον Ομπάμα


«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουμε σε κοινά προβλήματα μαζί», είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που ξεκίνησε με μία
παγωμένη χειραψία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθών αναζητώντας δρόμους για την αντιμετώπιση του συριακού χάους, χωρίς να προσεγγίσουν τις θέσεις τους ως προς το θέμα της θέσης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Πώς ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον Ομπάμα

Σε απόδειξη της έντασης ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν αντιστάθηκε στην τάση να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι «με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δεν είναι σύροι πολίτες και δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην επιλογή των ηγετών άλλων χωρών».

Στον απόηχο των δηλώσεων του ρώσου προέδρου, αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για κοινή βούληση εξεύρεσης απαντήσεων στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Αλλά διαπίστωσε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουσθεί από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη συμβολή των δύο χωρών στην ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το CNN, σχολιάζοντας τις ομιλίες τους, έγραψε ότι ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον αμερικανό ομόλογό του 

«Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, προτείνοντας ένα πραξικόπημα κατά της παγκόσμιας αρχηγίας των ΗΠΑ και αναζητώντας να αποσπάσει τον έλεγχο από την Αμερική σε μια συμμαχία κατά του ISIS». 

Σε μία ομιλία επικεντρωμένη στη δύναμη της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα το Ιράν και την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σαφώς ότι η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει. «Επειτα από τόσο χυμένο αίμα και τόσες σφαγές, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ του πολέμου στάτους κβο».

Και σε μία σαφή αναφορά στη Μόσχα απέρριψε τη λογική της υποστήριξης ενός τυράννου που σφαγιάζει αθώα παιδιά με το πρόσχημα ότι “η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη».

Αντίθετα, για τον Πούτιν, ο σύρος πρόεδρος εκπροσωπεί μία νόμιμη κυβέρνηση και θα ήταν «τεράστιο σφάλμα» ή άρνηση συνεργασίας μαζί του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη συγκρότησης ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού», αντίστοιχου με εκείνου «κατά του Χίτλερ» κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κανείς άλλος, εκτός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που έκανε τη μεγαλή του επιστροφή στο βήμα της γενικής συνέλευσης έοπειτα από δεκαετή απουσία.

Η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Μπροστά στη ρωσική διπλωματική επίθεση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποκλείσει κανείς τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en