Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς οι πολλαπλές λοιμώξεις COVID-19 μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό

Με τις επαναμολύνσεις να αυξάνονται, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάθε έξαρση αυξάνει τον κίνδυνο ανησυχητικών αποτελεσμάτων, από long COVID έως καρδιακές παθήσεις.

Ο Ziyad Al-Aly παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονταν στην κλινική του στο Μιζούρι με αυτό που περιγράφει ως έναν αέρα αήττητου. Ήταν Μάρτιος του 2022 και οι ασθενείς αυτοί είχαν εμβολιαστεί και ενισχυθεί κατά του COVID-19, ενώ είχαν επίσης πρόσφατα αναρρώσει από μια λοίμωξη. Στο μυαλό τους, η συνδυασμένη ανοσία θα τους προστάτευε από περαιτέρω βλάβες.

«Άρχισα να σκέφτομαι, είναι αυτό πραγματικά αλήθεια;» λέει ο Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Veterans Affairs St. Louis Healthcare System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis. Έτσι, στράφηκε στη βάση δεδομένων ιατρικών αρχείων του VA για να το διαπιστώσει.

Ο χρόνος κατέστησε έκτοτε σαφές ότι υπάρχουν ρωγμές στην ασπίδα που δημιουργείται τόσο από τη φυσική ανοσία όσο και από την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια: Τα ποσοστά επαναμόλυνσης αυξάνονται με την εμφάνιση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron, με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν ακόμη και την τρίτη ή τέταρτη μόλυνσή τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι υποπαραλλαγές Omicron είναι πιο ικανές να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία.

Αλλά ενώ αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επαναμολύνσεις του COVID-19 είναι δυνατές, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για ασθενείς όπως αυτοί που ο Al-Aly θεραπεύει στην κλινική του;

«Η απάντηση είναι σαφώς ναι», λέει. Τον Ιούνιο, ο Al-Aly δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναλύοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία βετεράνων του στρατού, τα οποία έδειξαν ότι κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους από σχεδόν οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, ενίσχυε τις πιθανότητες άλλων ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία από διαταραχές της καρδιάς, του αίματος και του εγκεφάλου, καθώς και από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση και το long COVID.

Αλλά ο ίδιος και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα. Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι επαναμολύνσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αυτών των εκβάσεων υγείας μεταξύ των βετεράνων – ενός πληθυσμού που δεν αντικατοπτρίζει το ευρύτερο κοινό, επειδή έχει τάση προς τους ηλικιωμένους, τους λευκούς και τους άνδρες. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενίσει η ανοσία και να σε αφήσει ευάλωτο σε επαναμόλυνση.

«Όταν τα προσθέτετε όλα αυτά, είναι πολλά άγνωστα πράγματα και αυτό είναι που το κάνει τόσο περίπλοκο», λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Το ονομάζω πρόβλημα υπολογισμού των μολυσματικών ασθενειών».

Να τι γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής και πώς προσπαθούν να λύσουν αυτή την πολύπλοκη εξίσωση.

Το φάσμα της ζημιάς από τις επαναμολύνσεις

Οι κίνδυνοι επαναμόλυνσης ποικίλλουν ανάλογα με την ασθένεια. Για ορισμένες, όπως η ιλαρά, ο κίτρινος πυρετός και η ερυθρά, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για μια δεύτερη μόλυνση, επειδή μια φορά η ασθένεια ή ο εμβολιασμός παρέχει μακροχρόνια ανοσία. Αυτό συνήθως σας εμποδίζει να επαναμολυνθείτε εξαρχής ή οδηγεί σε τόσο ήπια μόλυνση που είναι απίθανο να την αντιληφθείτε.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ασθένειες όπου η ανοσία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας ένα άτομο πιο ευάλωτο σε επαναμολύνσεις. Η σοβαρότητα αυτής της επαναμόλυνσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων παθήσεων, των αλλαγών στην υγεία του ατόμου που μπορεί να έχουν επιβαρύνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, του χρόνου εμβολιασμού και των αλλαγών στον ίδιο τον ιό.

Πάρτε για παράδειγμα τη γρίπη. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται τόσο συχνά που μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα – κάθε νέα λοίμωξη είναι σαν να προσβάλλεται από τη γρίπη για πρώτη φορά. «Έτσι, το σώμα σας δεν μπορεί να πει: “Ω, σε έχω ξαναδεί, ξέρω πώς να σε αντιμετωπίσω”», λέει ο Al-Aly.

Κατά κανόνα, ωστόσο, οι επαναμολύνσεις είναι συνήθως ηπιότερες από την πρώτη μόλυνση, λέει ο Laith J. Abu-Raddad, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Weill Cornell Medicine-Qatar. «Είναι απόλυτα λογικό: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει προετοιμαστεί. Μπορεί να έχουμε συμπτώματα, αλλά η αντίδραση είναι τόσο γρήγορη που τελικά ελέγχει τον πολλαπλασιασμό».

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί μια εξαίρεση. Προκαλεί ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η ανοσία από μια προηγούμενη μόλυνση μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας, δημιουργώντας αντισώματα που βοηθούν κατά λάθος τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα του ξενιστή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει με τον SARS-CoV-2 – και αν συνέβαινε αυτό, οι νοσηλείες θα είχαν πιθανότατα εκτοξευθεί στα ύψη αυτή τη στιγμή. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ήταν σημαντικό να αποκλειστεί αυτό ως ένας από τους δρόμους που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο ιός.

Τι λένε τα στοιχεία για τις επαναμολύνσεις του COVID-19

Είναι πλέον σαφές ότι τόσο η φυσική ανοσία όσο και η ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο έναντι του COVID-19 εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η σοβαρότητα αυτών των επαναμολύνσεων έχει συζητηθεί έντονα.

Όταν η έκθεση του Al-Aly κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, υπήρξε μια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μελέτη, η οποία φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιο σοβαρές από μια πρωτογενή λοίμωξη. Αλλά ο Al-Aly λέει ότι αυτό ήταν μια παρερμηνεία των ευρημάτων του. Ακόμη και αν οι περισσότερες επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες, λέει, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν πρόκειται για μηδενικό κίνδυνο», λέει ο Al-Aly. Το παρομοιάζει με τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι. «Δεν μπορείτε να πείτε στον σύζυγό σας: “Τώρα ξέρω πώς να σβήνω τη φωτιά, οπότε ας βάλουμε ξανά φωτιά στο σπίτι”», λέει. «Ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Να μην έχετε λοίμωξη από την πρώτη στιγμή».

Ο Abu-Raddad συμφωνεί. Η δική του έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και είχαν μια προηγούμενη λοίμωξη έχουν περίπου 97% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μια σοβαρή, κρίσιμη ή θανατηφόρα επαναλοίμωξη. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος είναι «πραγματικά, πραγματικά μικρός». Αλλά, λέει, κάθε επόμενη λοίμωξη αυξάνει τον αθροιστικό κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί βλάβη από το COVID-19.

Ο Osterholm λέει ότι περισσότερες μελέτες όπως αυτή του Al-Aly θα βοηθούσαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επαναμολύνσεις μπορεί να επιτείνουν τις βλάβες του COVID-19. Για παράδειγμα, λέει, είναι πιθανό μια λοίμωξη να προκαλέσει μακροχρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι λένε τα στοιχεία για τις επαναμολύνσεις και το long COVID

Ανησυχία προκαλεί επίσης στους επιστήμονες το κατά πόσον κάθε νέα λοίμωξη ενέχει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID – μιας μυστηριώδους κατάστασης που συνδέεται με έναν μακρύ κατάλογο ανομοιογενών συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη. Παρόλο που η αιτία του long COVID παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν αν η ανοσία παρέχει κάποια προστασία από αυτό.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία είναι μικτά. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2021 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων COVID-19 είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα long COVID σε σχέση με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν κάπως από αυτό. Ωστόσο, μια μελέτη του Μαΐου του 2022, της οποίας συγγραφέας είναι επίσης ο Al-Aly και η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID κατά περίπου 15%.

Εν τω μεταξύ, η πιο πρόσφατη μελέτη του Al-Aly υποδηλώνει ότι το long COVID είναι πιο διαδεδομένo σε άτομα με πολλαπλές λοιμώξεις από ό,τι σε εκείνους που αρρώστησαν μόνο μία φορά. Ο Abu-Raddad επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δεύτερη λοίμωξη είναι πιο σοβαρή από την πρώτη – μπορεί απλώς να σημαίνει ότι κάθε νέα λοίμωξη είναι μια ακόμη ευκαιρία για το long COVID να χτυπήσει.

Αλλά οι επιστήμονες πρέπει να μάθουν τι προκαλεί το long COVID πριν αρχίσουν να ασχολούνται με το αν οι επαναμολύνσεις παίζουν ρόλο, λέει ο Benjamin Krishna, μεταδιδακτορικός ερευνητής με ειδίκευση στην ιολογία και την ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long COVID προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια. Ο Krishna λέει ότι θα εκπλαγεί αν μια δεύτερη λοίμωξη έπαιζε ενισχυτικό ρόλο στην πρόκληση long COVID. Αντίθετα, πιστεύει ότι είναι περισσότερο σαν μια ζαριά.

«Κάθε φορά που ρίχνεις, είναι μια πιθανότητα να πάθεις μια χρόνια ασθένεια κόπωσης», λέει.

Τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις επαναμολύνσεις
Οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα των επαναμολύνσεων του COVID-19. Ο Al-Aly λέει ότι το επόμενο βήμα του είναι να διερευνήσει αν οι παραλλαγές που κυριαρχούν τώρα – BA.4 και BA.5 – είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επαναμολύνσεις του COVID-19 από άλλες.

Παρόλο που η βάση δεδομένων VA δεν είναι τέλεια, υποστηρίζει ότι το ισχυρό μέγεθός της παρέχει πλεονέκτημα για την αποσαφήνιση των πολλών μεταβλητών που παίζουν ρόλο: Με εκατομμύρια ιατρικούς φακέλους στο αρχείο, θα είναι σε θέση να αναλύσει την επαναμόλυνση σε υποομάδες ατόμων που είχαν, ας πούμε, μόνο την παραλλαγή Delta έναντι των παραλλαγών Omicron. Θα είναι οι BA.4 και BA.5 πραγματικά που αποφεύγουν το εμβόλιο; Θα οδηγήσουν στον ίδιο κίνδυνο μακροχρόνιου COVID; «Αυτά είναι ανοιχτά ερωτήματα που όλοι μας καίγονται να μάθουν», λέει.

Ο Abu-Raddad θα ήθελε επίσης να δει περισσότερες μελέτες που να εξετάζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά των επαναμολύνσεων. Ωστόσο, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Για να διαπιστωθεί αν οι επαναμολύνσεις προκαλούν σύνθετη βλάβη στον οργανισμό, θα έπρεπε να διενεργηθεί μια ολοκληρωμένη εξέταση κάθε ατόμου μετά από κάθε μόλυνση.

Τελικά οι επιστήμονες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Παρόλο που η πανδημία μπορεί να φαίνεται μεγάλη, στα δυόμισι χρόνια μέχρι στιγμής, ο Krishna επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να μελετήσει κανείς πώς τα αντισώματα ανταποκρίνονται σε έναν ιό. Σε ενάμιση ακόμη χρόνο, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι επαναμολύνσεις είναι πολύ χειρότερες – ή μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε ανοσία για όλη μας τη ζωή.

Ο Osterholm σημειώνει ότι θα μπορούσε να προκύψει μια παραλλαγή ή υποπαραλλαγή που θα έθετε μια εντελώς νέα εξίσωση. Παρόλα αυτά, είναι αισιόδοξος ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από αυτή την αβεβαιότητα: να εμβολιαστούν και να λάβουν άλλες λογικές προφυλάξεις, όπως η μάσκα και η αποφυγή καταστάσεων με υψηλό κίνδυνο έκθεσης.

«Κάθε φορά που εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε επαναμόλυνση, παίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», λέει ο Abu-Raddad. «Μπορεί η συγκεκριμένη λοίμωξη να είναι αυτή που θα καταλήξει να είναι η πολύ σοβαρή».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ανησυχητικά» τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών στην Ευρώπη

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή – αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων. «Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

Πηγή: ΑΠΕ, newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Βουλή | Κατατέθηκε και αποσύρθηκε η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς και την είσοδό τους στο ΕΣΥ

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε το υπουργείο Υγείας, για την παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο δημόσιο σύστημα υγείας – Μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποσύρθηκε προσωρινά

Αναβολή παίρνει η ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε προσωρινά τη ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Νωρίτερα, τη σχετική ρύθμιση εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση. Η ρύθμιση ανακοινώθηκε, με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σύμφωνα με την ίδια, στο άρθρο 7 που αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, προστίθεται ένα ακόμη εδάφιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές θα καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να επιτρέπεται σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού.

Επίσης με νομοτεχνική βελτίωση, το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ δεν θα αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα διασφαλιστεί, όμως, ότι όσοι είναι προσωπικοί γιατροί το πρωί στις δημόσιες δομές, δεν θα ασκούν ιδιωτικό έργο στα συγκεκριμένα ΑΜΚΑ τα οποία έχουν χρεωθεί ως προσωπικοί γιατροί, για να αποτρέπονται πελατειακές καταστάσεις.

newsbomb.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξάνονται οι θάνατοι κάθε μέρα από ηπατίτιδα | Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Άμεσα μέτρα κατά των ιών της ηπατίτιδας ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη σημερινή του έκθεση που καταγράφει 3.500 θανάτους ημερησίως από την ασθένεια προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Τα νέα στοιχεία που προέρχονται από 187 χώρες δείχνουν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων που οφείλονται σε ιογενείς ηπατίτιδες αυξήθηκε από 1,1 εκατομμύριο το 2019 σε 1,3 εκατομμύριο το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα.

Πρόκειται για «ανησυχητικές τάσεις» , σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Συνολικά κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο εξαιτίας λοίμωξης από ιογενείς ηπατίτιδες: το 83% από ηπατίτιδα B και το 17% από ηπατίτιδα C.

Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι 254 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με ηπατίτιδα B και 50 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C το 2022.

Σε όλες αυτές τις χώρες, μόνον το 3% των ανθρώπων που ζούσαν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα B είχαν λάβει αντιική θεραπεία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο κάτω από τον παγκόσμιο στόχο παγκοσμίως να λαμβάνει θεραπεία το 80% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B και ηπατίτιδα C ως το 2030», υπογράμμισε η Ντόχερτι.

Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Όμως «παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο για την πρόληψη (…), ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επειδή πολλοί λίγοι άνθρωποι από αυτούς που προσβάλλονται από ηπατίτιδα λαμβάνουν διάγνωση και θεραπεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Στην Αφρική εντοπίζεται το 63% των νέων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας B, αλλά μόνον στο 18% των νεογνών στην ήπειρο χορηγείται η δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας B μόλις γεννηθούν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τη διαθεσιμότητα σε προσιτές τιμές γενόσημων φαρμάκων κατά της ιογενούς ηπατίτιδας, πολλές χώρες δεν έχουν την δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν, επισημαίνει εκφράζοντας τη λύπη του ο ΠΟΥ και ζητεί τη λήψη «αμέσως μέτρων» για να αντιστραφεί αυτή η τάση, διευρύνοντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε τεστ και διαγνωστικά μέσα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en