Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα είναι τα ταξίδια στην μετά-Covid εποχή

Πώς θα μοιάζει το ταξίδι την μετά-κορονοϊό εποχή; Ένα ερώτημα που αφορά αρκετούς -τόσο τους επαγγελματίες του χώρου που από τις αρχές του 2020 πλήττονται σφόδρα, όσο και τους απλούς πολίτες που μέσα από τα ταξίδια τους νιώθουν και πάλι ζωντανοί.

Οι ειδικοί, λοιπόν, εκτιμούν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει, όχι όμως χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές. Απ’ ό,τι φαίνεται η αξιοποίηση στο έπακρο προορισμών της διπλανής πόρτας, η οργάνωση ενός ταξιδιού ζωής, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στο καθετί μοιάζει να έρχονται μαζί με την επόμενη μέρα στο ταξίδι.

Οι προβλέψεις των ειδικών του κλάδου για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις τάσεις που θα διαμορφωθούν στο χώρο του ταξιδιού στη μετά-Covid εποχή φιλοξενήθηκαν πριν λίγες ημέρες στο διεθνούς φήμης ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller και είναι άκρως ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές.

Οι επιλογές της διπλανής πόρτας

Οι διακοπές χωρίς διαβατήρια και επίσημα έγγραφα γίνονται πλέον ο κανόνας. Ο όρος που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς του κλάδου είναι το staycation (από το stay, που σημαίνει μένω, και το vacation, δηλαδή διακοπές) και δεν μεταφράζεται σε τίποτα περισσότερο πέρα από τα ταξίδια εντός συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ θα αρχίσει να παρατηρείται μια στροφή στον εγχώριο τουρισμό, με τους προορισμούς της διπλανής πόρτας να γίνονται ιδιαιτέρως δημοφιλείς.

Η άγρια φύση κερδίζει στα σημεία

Στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι αποδράσεις στη φύση γίνονται όλο και πιο ελκυστικές. Οι ταξιδιώτες προτιμούν ανοιχτούς χώρους με ωραία θέα, ενώ το camping και το glamping (πολυτελές camping) κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το κοινό. Ακόμη μία τάση που γνωρίζει ιδιαίτερη άνοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι διακοπές όπου οι ταξιδιώτες συμβάλλουν ενεργά βοηθώντας τα εκάστοτε οικοσυστήματα που επισκέπτονται να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση.

Όπως για παράδειγμα το camping που λειτουργεί στις εκβολές του Iberá στην Αργεντινή, του δεύτερου μεγαλύτερου υγρότοπου γλυκού νερού στον κόσμο, τα έσοδα από το οποίο διατίθενται για την χρηματοδότηση της επανεισαγωγής των εγγενών ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών ιαγουάρων. Οι ειδικοί, παρατηρούν, επίσης ότι όλο και περισσότερες πόλεις επενδύουν στο πράσινο, προσπαθώντας να προσθέσουν περισσότερο πράσινο χώρο στις εκτάσεις τους.

Διακοπές απομόνωσης

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο ονειρεύονται πια διακοπές μακριά από τα πλήθη. Έτσι, δημοφιλείς παραλίες, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πολυσύχναστοι προορισμοί βρίσκονται χαμηλά στη λίστα, με τις ιδιωτικές βίλες, τα μπουτίκ ξενοδοχεία, τις απομονωμένες ορεινές και αγροτικές τοποθεσίες να συναντώνται ψηλά στη λίστα των επιθυμιών των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Για να μην αναφέρουμε, φυσικά, και τις μεταφορές με ιδιωτικά ελικόπτερα ή τις διακοπές σε ιδιωτικά νησιά, για όσους διαθέτουν το χρηματικό αντίτιμο.

Καθορισμός της τάσης για «κρησφύγετα καραντίνας» ήταν το ξενοδοχείο Le Bijou στη Ζυρίχη, το οποίο άρχισε να προσφέρει έξυπνα διαμερίσματα με «υπηρεσία Covid-19», όπως παράδοση φαγητού, γεύματα μαγειρεμένα από έναν προσωπικό σεφ (η παραγγελία γινόταν εξ αποστάσεως μέσω iPad), 24ωρη παρακολούθηση της υγείας, ακόμη και δυνατότητα τεστ κορονοϊού στο δωμάτιο.

Ταξίδια-όνειρο ζωής

Εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια θα σχεδιάσουν ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας και πιο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ταξίδια που μετατρέπουν το όνειρο σε πραγματικότητα. Αυτό που έκανε η πανδημία, στην ουσία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν να προκαλέσει μια εκ νέου αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των στάσεων ζωής των ανθρώπων.

Όσοι κλείστηκαν στο σπίτι είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν αυτό το ταξίδι- όνειρο ζωής και με την πρώτη ευκαιρία, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι έτοιμοι να το υλοποιήσουν. Προορισμοί όπως η Ισλανδία με το μοναδικό θέαμα στο Βόρειο Σέλας, καθώς και η Κένυα για ένα αξέχαστο σαφάρι δείχνουν να έχουν αυξημένη ζήτηση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en