Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Καλύτερο από πέρσι χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος είπε πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα.

«Θα πάω να παραλάβω το Άγιο Φως. Οι ισραηλινές αρχές είχαν κάποια δεδομένα, όπως και πέρσι, που έλεγαν ότι και πάλι δε θα μπορούσαμε να πάμε και θα στέλναμε μόνο ένα αεροσκάφος για να πάρει το Άγιος Φως. Μετά από πιέσεις μας, οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν και έτσι φέτος λόγω και του θεσμικού μου ρόλου θα πάω εγώ εκεί. Θα πάω στα Ιεροσόλυμα, θα συμμετέχω στο τελετουργικό της Ανάστασης και θα πάρουμε το Άγιο Φως. Φεύγω Σάββατο ξημερώματα από την Αθήνα. Γύρω στις 3 γίνεται το τελετουργικό της Ανάστασης στον Πανάγιο τάφο, και γύρω στις 6 θα είμαστε πίσω», εξήγησε ο κ. Βλάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάση από την Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα. «Πέρσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου, μόνο στον Πανάγιο Τάφο στην Πλάκα. Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είπε στο MEGA.

«Νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει στις 9 η Ανάσταση. Φέτος είναι ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρσι. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές και έστω και με περιορισμούς μπορούν να πάνε οι πιστοί, και θα μπορέσουμε και το Άγιο Φως να πάει σε 12 πόλεις. Αυτό που έχει πει και ο Οικονομικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι το Άγιος Φως είναι αυτό που καίει στο καντήλι κάθε Αγίας Τράπεζας», τόνισε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αλλαγή ώρας | Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Την τελευταία Κυριακή και τελευταία ημέρα του Μαρτίου (31/3) επιστρέφει η θερινή ώρα

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ., οπότε και θα χάσουμε μια ώρα ύπνου.Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας. Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον καθώς συνέπεσε με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Έπειτα όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Δύο χρόνια, όμως μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τέθηκε σε εφαρμογή το 1975.

cnn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια | Ευρωπαϊκές τιμές με αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας στην Ελλάδα

Την δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τιμές κεντρικής Ευρώπης με αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2023 στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., όσο ήταν δηλαδή και το 2022 ή 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μικρότερη αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες έχουν μόνο οι Βούλγαροι, ενώ οι Πορτογάλοι έχουν αγοραστική δύναμη στο 83% της ΕΕ, η Ισπανία στο 89% και η Ιταλία στο 97%.

Την ίδια στιγμή το επίπεδο τιμών βρίσκεται στο 88,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ακρίβεια.
Ακρίβεια.

Σκρέκας: «Συνεχίζουμε μέχρι να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται»

Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα μέτρα μέχρι οι καταναλωτές να δουν τις τιμές να αποκλιμακώνονται.

«Βλέπουμε ως ένα βαθμό ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων που έχει αρχίσει να έχει κάποια αποτελέσματα και συνεχίζουμε εντατικά και με τους ελέγχους προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια μας για να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται».

Ο πληθωρισμός καλπάζει και στα τρόφιμα

Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα κατέγραψε για το 2022 μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 9,7%, ενώ η ΕΕ είχε αύξηση 7,6%. Το 2023 η Ελλάδα είχε ετήσιο πληθωρισμό 4,2%, ενώ η ΕΕ 3,7%. Και στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει για 8ο συνεχόμενο μήνα πάνω από την Ευρωζώνη.

Ακρίβεια..
Ακρίβεια..

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη»

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος σε σχέση με πριν 20 χρόνια, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη. Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια». Και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, είναι η χώρα που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ φορολογικών εσόδων, λόγω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάνω από 6% το μεγάλο ζητούμενο είναι όμως τι θα γίνει με τους μεσαίους μισθούς που μένουν καθηλωμένοι.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καιρός | Κορύφωση της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και ένα πέρασμα βροχής

Κορύφωση της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και ένα σύντομο πέρασμα βροχής αναμένονται τις επόμενες ώρες. Επίσης όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο καιρός από την Παρασκευή θα μπει σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, αύριο το ξημέρωμα-νωρίς το πρωί αναμένεται ένα σύντομο πέρασμα τοπικών βροχών. Έπειτα, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση και από το μεσημέρι ο καιρός θα έχει και ανοίγματα. Σχετικά με την αφρικανική σκόνη η μεταφορά που έχει ξεκινήσει θα κορυφωθεί αύριο το ξημέρωμα-πρωί (πιθανή εκδήλωση λασποβροχής). Έπειτα, η κατάσταση προοδευτικά θα βελτιωθεί, ωστόσο περιορισμένες ποσότητες σκόνης θα υπάρχουν κατά περιόδους στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη (πιθανή κάποια νέα μεταφορά μέσα στο διάστημα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση).

Την Παρασκευή αίθριος με πιθανότητα για τοπικές θαλάσσιες ομίχλες. Από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές ομίχλες (λεπτομέρειες θα εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε μέρα).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σταδιακή άνοδο μέχρι και την Δευτέρα. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι σημαντικότερη ως προς τις ελάχιστες τιμές και θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή στα ορεινά και στις ηπειρωτικές περιοχές. Σε γενικές γραμμές οι μέγιστες θα φτάσουν κατά μέσο όρο τους 22°C στα ηπερωτικά πεδινά, τους 20°C στα ορεινά και τους 19°C στα παράκτια.

Από την Τρίτη αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας που θα παραμείνει όμως σε ψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ δεν διαφαίνεται μέχρι περίπου τις 5 Απριλίου κάποια σημαντική μεταβολή στον καιρό. Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr .

menoumekavala.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en