ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε και πως θα πετάξει τη “χειροβομβίδα” ο Σαμαράς

Σε περίοδο υψηλού πολιτικού και οικονομικού ρίσκου εισέρχεται η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αποψινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αν και εκπλήξεις δεν αναμένονται ως προς το αποτέλεσμα εν τούτοις πολιτικά αναμένεται να μεταβληθεί ελαφρώς το «ψηφιδωτό» της Βουλής.

Τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση παραμένουν δυσανάλογα πολλά και μεγάλα προς τον πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεσή της. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ποντάρουν στην ευθυγράμμιση Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σόιμπλε στις αρχές του 2015, προσφέροντας λύση-πακέτο για χρέος και Μνημόνιο και την ελευθερία στον Αντώνη Σαμαρά να πετάξει την “εκλογική χειροβομβίδα” για να διασφαλίσει την πολιτική του σωτηρία.

Η επικοινωνιακή πλημμύρα που επιχειρεί το Μαξίμου «λανσάροντας» επί έναν και πλέον μήνα τα ίδια θέματα από τις φοροελαφρύνσεις, τις αυξήσεις των ενστόλων και τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και κόκκινων δανείων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσκοπικά αποτελέσματα.

Το επόμενο χαρτί στο οποίο θα ποντάρουν τα ρέστα τους και τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι αυτό της εξόδου από το Μνημόνιο, στο οποίο όμως βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τη «μάνα» και τη συμφωνία της τρόικας να παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση η Ελλάδα.

Η βούληση αυτή όπως εκφράστηκε από τον Μάριο Ντράγκι προ δυο εβδομάδων και την Κριστίν Λαγκάρντ χθες είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκαν το χειμώνα στις Βρυξέλλες, απόντος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιαννη Στουρνάρα, ο οποίος την ίδια ώρα έκανε δηλώσεις στα διεθνή media.

Αντιλαμβανόμενος το αρραγές μέτωπο που έχει συγκροτηθεί απέναντι στην προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου starus quo, ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει γραμμή πλεύσης και επιχειρεί να περάσει παραπλεύρως της «γραμμής Μαζινό». Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Bloomberg για «αυτάρκεια» και έξοδο στις αγορές καθώς και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα άλλο πρόγραμμα που θα επιμένει στην επίτευξη στόχων αλλά χωρίς νέα δάνεια από τους υφιστάμενους μηχανισμούς στήριξης ήταν μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους.

Η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ όμως ήταν άμεση και χωρίς περιστροφές, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του sofokleousin.gr σε ανύποπτο χρόνο. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε από το βήμα του συνεδρίου στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα ακόμα και να βγει πρόωρα από το Μνημόνιο θα πρέπει να έχει ενεργοποιημένο stand-by μηχανισμό παροχής ρευστότητας, αντίστοιχο με αυτόν την Πορτογαλίας.

Ειρήσθω εν παρόδω η Πορτογαλία χρησιμοποίησε τελικά τα κεφάλαια του μηχανισμού σταθερότητας για τη διάσωση της Bankia, η οποία κατέρρευσε μετά την αποχώρηση της τρόικας και την πανηγυρική-πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο.

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει παράλληλα και σε λύση για το ζήτημα του Δημοσίου χρέους η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους δανεισμού από τις αγορές ώστε να μπορέσει η χώρα να χρηματοδοτηθεί ομαλά.

Όπως όμως δήλωσε ευθαρσώς ο Μάριο Ντράγκι το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για την Ελλάδα στις αγορές κλείνει χωρίς μεταρρυθμίσεις. Αν τώρα η τρόικα αποχωρήσει και το Μνημόνιο αντικατασταθεί από μια ελληνική έκδοσή του, τότε η δυσπιστία θα κορυφωθεί, ενόψει μάλιστα πολιτικών εξελίξεων.

Όπως εκτιμούν διεθνή think tanks και αναλυτές η έξοδος από το Μνημόνιο και η αποχώρηση της τρόικας θα δράσει ως πυροκροτητής εξελίξεων για την Ελλάδα καθώς η αυτόνομη πορεία σημαίνει ότι ένα στραβοπάτημα μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και εκτιμά ότι παίζοντας αυτό ακριβώς το χαρτί κατά την εκλογική αναμέτρηση θα καταφέρει να επαναφέρει το διακύβευμα σταθερότητα ή Grexit.

Σε αυτό το πλαίσιο όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντέξει πέντε μήνες και να λάβει λύση πακέτο για χρέος και Μνημόνιο στις αρχές του 2015 και να προσφύγει άμεσα σε εκλογέ τότε.

Συνεπώς καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι ο χρονισμός των εξελίξεων και η πρόθεση Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε και Γιούνκερ να παίξουν το ίδιο πολιτικό παιχνίδι, υπό την καθοδήγηση Σαμαρά, χωρίς προφανές όμως όφελος για τους ίδιους

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version