Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας «βλέπει» το Foreign Policy

Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο, τιτλοφορείται το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ριψοκίνδυνη ρητορική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα.

Το Foreign Policy κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τη Δευτέρα υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κάτι που διέψευδε η Αθήνα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη τροφοδοτεί περαιτέρω τον θυμό στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Το πλήρες το κείμενο του Foreign Policy είναι το ακόλουθο:

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολες. Οι δυο γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε πόλεμο μεταξύ τους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ενώ βρέθηκαν κοντά σε μια ακόμα σύγκρουση για την ελληνική βραχονησίδα Ίμια το 1996, πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρέμβουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Οι δυο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βρίσκονται και πάλι σε δύσκολη θέση, καθώς λαϊκιστές ηγούνται και των δυο – και αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παρέμβει. Την Δευτέρα η ελληνοτουρκική σύγκρουση, έφερε στο νου παλιές αναμνήσεις. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από μια βραχονησίδα κοντά στους Φούρνους, όπου είχε τοποθετηθεί από 3 Έλληνες.

Η ελληνική πλευρά απάντησε πως κανένα τουρκικό σκάφος δεν έχει βρεθεί στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ ο Δήμαρχος των Φούρνων που επισκέφθηκε το νησί δήλωσε πως η ελληνική σημαία κυματίζει ακόμα εκεί. Η Ελλάδα όμως έπρεπε να απαντήσει στους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ με τον πιο σοβαρό τρόπο. Το γεγονός της Δευτέρας έρχεται να διαδεχτεί ένα τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο Έλληνας πιλότος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε γυρνώντας στη βάση έπειτα από αποστολή αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών κοντά στη Σκύρο. Αυτό δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό ενάεριο χώρο, ίσως και περισσότερες από 30 φορές μέσα στον Απρίλιο. Ενώ ο Γιλντιρίμ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κοινή γνώμη ρίχνει την ευθύνη του θανάτου του πιλότου στην Τουρκία. Η σύλληψη δυο Ελλήνων στρατιωτικών τον περασμένο μήνα και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κατασκοπεία, μεγαλώνουν τον θυμό μεταξύ των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ, η βραχονησίδα που ενεπλάκη στην αντιπαράθεση αυτής της εβδομάδας – που ονομάζεται ανθρωποφάγος (η ελληνική λέξη για τον κανίβαλο) είναι μέρος αυτού που η Τουρκία ονομάζει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζει «γκρίζες ζώνες» βάση της συνθήκης της Λωζάνης και του Διεθνούς Δικαίου. Η θέση του Ερντογάν, ακούστηκε στην περσινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάνη πρέπει να αναθεωρηθεί εγείροντας θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Για να ξεκαθαρίσουν μάλιστα τις προθέσεις του Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία πρόσφατα σταμάτησαν ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος από το να φτάσει στον προορισμό του στα ελληνοκυπριακά ύδατα.

Ακόμα και σ’ αυτό το επικίνδυνο κλίμα, οι δυο πλευρές επιδίδονται σε ιδιαίτερα απρόσεκτη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του συνεχίζουν με σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας, ενώ και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ισχυρίζεται πως η Τουρκία πρέπει να ανακαταλάβει 18 τουρκικά νησιά τα οποία βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, έχει δώσει στην Ελλάδα ίσως το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν με βάση τη συμπεριφορά του «Σουλτάνο» και τον κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, να τονίζει ότι η Τουρκία «είναι μια χώρα με απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης που παράγει αποσταθεροποίηση και ένταση στην περιοχή».

Το πρόβλημα του Τσίπρα με τη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία επικεντρώνεται περισσότερο στην ίδια του την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον μικρότερο κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, των οποίων ο ηγέτης, Πάνος Καμμένος είναι υπουργός Άμυνας.

Η συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν πάντοτε περίεργη, όμως πλέον βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Το μόνο πράγμα που τα δυο κόμματα είχαν ποτέ κοινό ήταν η αντίθεσή τους στη λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του στη ριζοσπαστική αριστερά, ενώ ο Καμμένος ήταν υπουργός της εθνικιστικής και λαϊκίστικης πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας πριν αποσχισθεί φτιάχνοντας το δικό του κόμμα το 2012. Ο Καμμένος φαίνεται πλέον να έχει σχέσεις τόσο με την πλευρά των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ μέσω του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπαδόπουλου, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσω του Ελληνορώσου επιχειρηματία και πρώην βουλευτή στη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδη. Παρότι έχει βοηθήσει τον Τσίπρα με τις επαφές και τη γνώση του σχετικά με τις λειτουργίες του κράτους (και ειδικά κομμάτια του που θα ονομάζαμε βαθύ κράτος), είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος για την εξωτερική πολιτική.

Ο Καμμένος και το κόμμα του έχουν φέρει επανειλλημένα τον Τσίπρα σε περίεργη θέση με τις δηλώσεις τους σχετικά με την Τουρκία, ή μπερδεύοντας την πολιτική της ίδιας τους της κυβέρνησης. Ο Καμμένος σαν υπουργός Άμυνας, επανειλημμένα χλευάζει τους Τούρκους με τις δηλώσεις του. Ο αριστερός αναπληρωτής υπουργός του Φώτης Κουβέλης, δήλωσε την Δευτέρα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ο Καμμένος έχει ακόμα πρόβλημα με τον Τσίπρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γύρω από το όνομα της πΓΔΜ, όπου συντάσσεται με τους διαδηλωτές κατά του κυβερνητικού του εταίρου, απαιτώντας να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, παρά το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Τελικώς, ο Καμμένος αναγκάστηκε να κάνει πίσω και «να συμφωνήσει ότι διαφωνεί» με τον Τσίπρα.

Παρά τις υπερβολές Καμμένου, το πραγματικό πρόβλημα στο Αιγαίο είναι η προβοκατόρικη στρατηγική της Τουρκίας – μια στρατηγική που προηγήθηκε του Ερντογάν και πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά την απόσυρσή του.

Ο Ερντογάν απλά έχει ενισχύσει την στρατηγική αυτή τους τελευταίους μήνες. Στην ελληνική κοινή γνώμη, υπάρχει αληθινός φόβος πως η χώρα υπνοβατεί σε μια σύγκρουση που δεν θέλει. Η διάθεση αυτή αντανακλάται στα πρωτοσέλιδα των καθημερινών εφημερίδων. Το ΝΑΤΟ δείχνει απρόθυμο να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, ενώ ο γγ του Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωση πως δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ.

Όμως θα ήταν εξαιρετικά αφελές να σκεφτεί κανείς πως η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει. Δεν άλλαξε στο παρελθόν και δεν πρόκειται να συμβεί τώρα που τα νεο-Οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστεί πολύ προσεκτικό χειρισμό της κατάστασης από όλες τις πλευρές για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Όμως θα πρέπει γρήγορα να συμβιβαστούμε με την ιδία, πως πιθανώς μια σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη».

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en