ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεμος Ουκρανία | Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, καθώς όσο περνούν οι μέρες και συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, τόσο μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, μεταξύ αυτών και πολλών ουκρανών αμάχων. Οι σκηνές φρίκης από τα μέτωπα του πολέμου συγκλονίζουν φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να βρεθεί μία λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας υπήρξε χθες, όταν ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος εφόσον οι δύο πλευρές βρουν κοινά σημεία στις επαφές που θα έχουν ή θα βρίσκεται εξαρχής στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια μεταστροφή της Ρωσίας που μέχρι σήμερα ζητούσε από την ουκρανική πλευρά να καταθέσει τα όπλα.

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του ότι για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θέτει τέσσερις όρους:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Συμβολισμούς και… γρίφους κρύβει το «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο έτοιμο να φιλοξενήσει σήμερα το δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία. Πρώτη κατέφθασε χθες στο σημείο των διαπραγματεύσεων η ρωσική πλευρά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αναμενόταν και η αποστολή από το Κίεβο, με τη Λευκορωσία να επιφυλάσσει και στις δύο πλευρές ρόλο θερμού οικοδεσπότη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version